Brnabić: Koncesija beogradskog aerodroma data francuskom Vansiju od strateške važnosti za zemlju

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Feb.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Koncesija beogradskog aerodroma data francuskom Vansiju od strateške važnosti za zemlju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla", data fransuskoj kompaniji "Vansi erports" (Vinci Airports) na period od 25 godina, ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije, za promociju njenih potencijala u svetu, ali i veću posetu stranih turista.

Ona je, na svečanosti povodom obeležavanja početka rada Vansija na beogradskom aerodromu i primeni koncesije, kazala da će koncesionar svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bez sumnje unaprediti poslovanje aerodroma koji ostaje u vlasništvu svojih akcionara, od kojih je većinski, sa 83,5 odsto udela, Republika Srbija.

"Vansi je naš strateški važan partner koji će, zajedno sa nama, dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu", kazala je Brnabić i istakla da partnerstvo sa Vansijem predstavlja prvu koncesiju u istoriji Srbije.

Podsetila je da Srbija ima dugu istoriju i u civilnom i u vojnom vazdušnom saobraćaju i da se ove godine slavi Vek avijacije u Srbiji.

"Jedna smo od prvih država koje su postavile pravni okvir za oblast civilnog vazduloplovstva još 1913. godine i jedna od prvih 10 potpisnica Medunarodne konvencije za regulisanje vazdušne plovidbe, usvojene u Parizu, 1919. Mihajlo Pupin, jedan od naših najvećih naučnika i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi, bio je jedan od osnivača preteče današnje NASA-e", rekla je premijerka.

Istakla je da je Srbija u poslednjih pet godina značajno usaglasila propise u oblasti avioobraćaja sa evropskim u svim aspektima, a započeta je i izrada Strategije razvoja vazdušnog saobraćaja do 2025.

"Danas smo u ovoj oblasti među vodećima u Evropi iako su prethodne decenije donele brojna iskušenja našoj avio industriji", kazala je Brnabić i dodala da je partnerstvo Srbije sa "Etihad ervejsom" (Etihad Airways) bilo osnov za novi početak koji je već u prvoj godini doneo novih milion putnika beogradskom aerodromu.

Navela je da je 2012. godine kroz aerodrom "Nikola Tesla" prošlo 3,4 miliona putnika, a zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i postojanju "Er Srbije" (Air Serbia), na kraju 2018. godine beogradski aerodrom je imao čak 5,6 miliona putnika, što je najviše u istoriji tog aerodroma.

"Rast beogradskog aerodroma rezultat je velikog rada, promena i vere u potencijale naše zemlje, ali smo znali da nam je za dalji, brži i održiviji rast aerodroma, potreban jak partner", kazala je Brnabić.

Dodala je da je Vlada Srbije tražila partnera koji deli njenu viziju za budućnost Srbije, koji je, kako je navela, "jednako ambiciozan i jednako posvećen ostvarivanju te vizije – a to je Beograd i Srbija kao centar vazdušnog saobraćaja za Jugoistočnu Evropu".

"Naš plan je da ovo partnerstvo i zajednička vizija dovedu do povećanja turističke i poslovne posete Srbiji i da na ovom aerodromu dočekujemo 15 miliona putnika godišnje", rekla je premijerka i dodala da će u narednih 25 godina, pored redovnih godišnjih koncesionih naknada, to partnerstvo obezbediti investicije od 732 miliona evra u infrastrukturu aerodroma Nikola Tesla.

Predstavnici Vlade Srbije, Aerodroma "Nikola Tesla" i Vansija su potpisali 22. marta ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Tender za izbor koncesionara je objavljen 10. februara 2017. a koncesionar je izabran 5. januara 2018. godine.

Vansi je dao ponudu u vrednosti 1,46 milijardi evra, što uključuje jednokratnu naknadu od 501 miliona evra, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Nadam se da će Priština uskoro ukinuti takse na robu iz Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će se najava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja oko moguće suspenzije taksi na robu iz Srbije ostvariti što pre zbog srpske privrede, ali i zbog nastavka dijaloga sa Prištinom o normalizaciji odnosa."Ovo traje jako dugo. Svaki dan kojim se produžava (važenje taksi) je novi udar na regionalni mir i stabilnost ali i na privredu Srbije", rekla je premijerka novinarima u Direkciji za Nacionalne referentne laboratorije Srbije.

Ona je pitala ko će da nadoknadi gubitke proizvođačima iz centralne Srbije za period važenja taksi, koje su posledica odluke koja je u suprotnosti sa Cefta sporazumom.

"Haradinaj nije ni u jednom trenutku, nijednim gestom, pokazao da može da mu se veruje da će ono što kaže i da ispuni", rekla je premijerka i izrazila očekivanje da će ovaj put da je demantuje.

Ona je zahvalila svim partnerima Srbije koji su do sada nedvosmisleno govorili kako je ponašanje Prištine u vezi sa uvođenjem taksi predstavljalo kršenje svih sporazuma i bilo u suprotnosti sa svim vrednostima povezivanja i saradnje u 21. veku, kao i regionalnoj stabilnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: Nadam se da će Priština uskoro ukinuti takse na robu iz Srbije

Izvor: Danas, 13.Feb.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će se najava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja oko moguće suspenzije taksi na robu iz Srbije ostvariti što pre zbog srpske privrede, ali i zbog nastavka dijaloga sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Članak Brnabić: Nadam se da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.