Brnabić: Još zemalja će povući priznanje tzv. Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2022, 00:07

Brnabić: Još zemalja će povući priznanje tzv. Kosova

Mandatarka za sastav nove vlade i aktuelna premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sigurna da će u budućnosti biti još zemalja koje će povući priznanje tzv. Kosova i podvukla da se time slabi pozicija Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija.

Brnabić je za Politiku rekla da je, bez bilo kakve dileme, povlačenje priznanja jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi, a koju je trasirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić.

"To je politika zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i uprkos svim izazovima i pritiscima kojima su mnoge zemlje izložene da priznaju tzv. Kosovo, sve više je onih koji ne mogu da ignorišu činjenicu da su pravo, pravda i svi argumenti apsolutno na našoj strani", rekla je Brnabić.

Kako je podvukla, to je politika u kojoj se dobro promišlja i analizira svaki potez "i politika zbog koje vas poštuju i oni koji se s vama ne slažu".

"Sigurna sam da će u budućnosti biti još više zemalja koje će povući priznanje, što sveukupno slabi poziciju Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija", poručila je Brnabić.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je za Politiku da će posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, broj država koje će to učiniti biti sve veći.

"Nastavak akcije povlačenja priznanja 'Kosova' je logični odgovor na to kakvu politiku vodi Priština. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za, recimo, prijem u Savet Evrope", naveo je Dačić.

On je dodao da akcija Beograda ruši zapadni koncept da je sve gotovo i da Srbija samo treba da prizna Kosovo.

"Ništa nije gotovo, niti će Srbija da prizna 'Kosovo'. Situacija je drastično promenjena u poslednjim godinama. Sada je taj broj država koje su povukle priznanje u našu korist - od 193 članice Ujedinjenih nacija, više od 100 ne priznaje takozvano Kosovo", naveo je Dačić.

Vučić je nedavno na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM rekao da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić: Još zemalja će povući priznanje, to slabi poziciju Prištine

Izvor: Blic, 17.Sep.2022

Mandatarka za sastav nove vlade i aktuelna premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sigurna da će u budućnosti biti još zemalja koje će povući priznanje tzv. Kosova i podvukla da se time slabi pozicija Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.