Britanski ambasador preslišao“ kosovskog tužioca

Izvor: RTS, 06.Sep.2019, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski ambasador "preslišao“ kosovskog tužioca

Pod pritiskom serije pitanja novog britanskog ambasadora u Prištini Nikolasa Abota, glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezi priznao je da do sada nije bilo velikih rezultata u radu pravosudnih organa, posebno u slučajevima visoke korupcije, ali da je institucija koju on vodi podigla mnoge optužnice, prenosi "Koha".
Nikolas Abot je na okruglom stolu na temu "Jačanja pravosudnog sistema na Kosovu" Ljumezija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između ostalog, upitao – zašto nema presuda po optužnicama podignutim protiv visokih političkih predstavnika.

"Želeo bih da upitam Ljumezija, koji nosi težak teret na ramenima – Zašto se ne ispita poreklo neobjašnjivo stečene imovine širom Kosova, koja je u vlasništvu uglavnom ljudi koji se bave politikom, kao i zašto se tužilaštvo ne bavi slučajevima pranja novca, osim kada je to krivično delo povezano sa drugim krivičnim delom. Zašto više ne postoje visoke optužnice, šta dovodi do konačnih presuda? Zašto glavni tužilac ne tretira slučajeve pranja novca kao zločin sam po sebi?", upitao je Abot.
Abota je zanimalo i da li postoje i kakve su bezbednosne mere koje se preduzimaju za zaštitu tužilaca, koji bi u svom poslu trebalo da budu hrabri. 
Prema pisanju prištinske Kohe, Ljumezi je odgovarajući na pitanja britanskog diplomate odgovornost preneo na niže nivoe u pravosuđu.
Naveo je da "do sada nije bilo rezultata posebno u slučajevima visoke korupcije", ali da je, prema njegovim rečima, institucija koju on vodi podigla mnoge optužnice.
"Na osnovu statističkih podataka pobedili smo u 50 odsto slučajeva i izgubili 50 odsto slučajeva", rekao je Ljumezi.
Govoreći o izgubljenim slučajevima Ljumezi je rekao da ti loši rezultati nisu bili posledica loših optužnica, iako ima i onih koje nisu bile zasnovane na činjenicama, već posledica odlaganja u postupanju suda, prenosi Koha.
"Mislim da optužnice koje smo izgubili nisu zasnovane na činjenicama", rekao je Ljumezi.
Prema njegovim rečima, o tome svedoče i presude Vrhovnog suda.
Dodaje da je bilo sedam presuda u kojima je Vrhovni sud presudio da niži sudovi nisu pogrešno presudili ili procenili prilikom oslobađanja optuženih.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.