Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briselski sporazum doprineo stabilizaciji Balkana

Na tribini vašingtonskog Univerziteta „Džon Hopkins” pohvaljeni rezultati pregovora Beograda i Prištine, a sam sporazum proglašnjen istorijskim dostignućem

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Lista onoga što je postignuto tokom briselskog dijaloga između Beograda i Prištine već je impresivna i to je veliki doprinos stabilizaciji Balkana, konstatovano je uoči vikenda na tribini vašingtonskog Univerziteta „Džon Hopkins”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Uz domaćina Danijela Servera čiji je profesorski predmet Upravljanje konfliktima, učestvovala su i dva ministra iz vlade Kosova: Enver Hodžaj, šef diplomatije, i Slobodan Petrović, zamenik premijera i ministar lokale samouprave.

Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke koja u kosovskim instuticijama učestvuje već osam godina, izneo je da njegovo iskustvo pokazuje kako je moguće „voditi realnu i zdravu politiku koja poboljšava život svih, bez obzira na prezime”.

On smatra da veliki napredak predstavlja i to što je promenjen stav Beograda prema njegovoj stranci, najbrojnijoj političkoj organizaciji koja okuplja srpsku zajednicu na Kosovu, premda, po njemu, „još ima podela i pretnji, pa i tragičnih ishoda”, kao što je to bio slučaj nedavnog ubistva kandidata za granonačelnika Kosovske Mitrovice Dimitrija Janićijevića.

Kosovo je, po Petroviću, poslednjih godina napredovalo, što su osetili i Srbi na njegovom jugu, gde je, izgradnjom puteva, stanova i otvaranjem novih radnim mesta, povraćeni poverenje u zajedničku budućnost.

Enver Hodžaj opisao je dijalog u Briselu kao istorijsko dostignuće, čijoj je realizaciji doprineo konstruktivni pristup obe strane, ali i podrška EU i SAD. Srpsko-albanska normalizacija je po njemu put ka stabilnom miru, mada Kosovo želi više: da od Srbije bude priznato i da sa punim suverenitetom postane član svih međunarodnih organizacija, uključujući UN.

Na tribini je postavljeno pitanje iznenađujućeg hapšenja Olivera Ivanovića, političara koji je zagovarao srpsko-albanski dijalog, lišenog slobode uoči četvrtog kruga glasanja za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, gde je bio vodeći kandidat. Za Slobodana Petrovića, ovo hapšenje predstavlja enigmu.

Ne želeći da ulazi u karakter optužbi i ovlašćenja Euleksa, Petrović je kazao da je veoma važno da se taj proces brzo završi, kako bi se „otklonile strepnje naših građana”.

Za Hodžaja, slučaj Olivera Ivanovića je dokaz da je pravosudni sistem nezavisan.

M. Mišić

objavljeno: 09/02/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.