Božićna poslanica: Narodi ex-YU, praštajte i mirite se

Izvor: Mondo, 03.Jan.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna poslanica: Narodi ex-YU, praštajte i mirite se

Poglavar SPC patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da se Srbima na Kosovu oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka, kao i da sloboda za srpski narod i sve druge nije moguća u "samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo"

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

On je naveo da to dokazuju i "uvođenje zloglasnih taksi" na srpsku robu, "stalne pretnje, hapšenja, osnivanje takozvane kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vojske, čiji je cilj dalje zastrašivanje i konačni izgon svih Srba" sa Kosova.

"Ponovo ističemo da je za nas pitanje Kosova i Metohije, između ostalog, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, naših drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo", rekao je patrijarh Irinej, navodeći da su one prvenstveno mesto liturgijskog sabiranja naroda.

SPC smatra, naglasio je patrijarh Irinej, da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na Kosovu "izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta".

"Govoriti o trajnom rešenju problema na Kosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čiščenje kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet", naglašeno je u poslanici, koju u ime SPC njen poglavar tradicionalno upućuje na Božić.

Vučić kod Irineja: Patrijarh podržao napore predsednika

Patrijarh Irinej je pozvao, u poslanici, na praštanje i pomirenje narode sa prostora bivše Jugoslavije.

Ukazujući na značaj božićnog praznika, patrijarh Irinej je naveo da je "Hristos došao kao Spasitelj svih naroda" ali da "radost darovanog nam spasenja zajedno možemo doživeti samo kroz međusobo praštanje i izmirenje".

"Imajući ovo u vidu, duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, Darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša", rekao je patrijarh Irinej.

"Jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno-političkim interesima jeste praštanje i pomirenje na koje pozivamo sve narode sa kojima smo nekada živeli u jednoj državi", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je "duhovnu decu" SPC pozvao na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

"Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima", naglasio je poglavar SPC.

On je naveo da "blaga reč leči, gruba reč povređuje", a da su "rane od reči često grublje i od fizičkih rana".

"Ukoliko vidimo da nam bližnji nanosi nepravdu, postupimo po jevanđelskom načelu, razgovarajmo sa njim, čineći sve što je u našoj moći da dobijemo brata svoga", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je podsetio da ove godine SPC proslavlja veliki jubilej – osamsto godina od dobijanja autokefalije i dosta prostora, u poslanici, posvetio je pitanju sticanja crkvene samostalnosti.

"Sa pastirskom brigom i odgovornošću pozivamo našu braću i sestre u Makedoniji koji su u raskolu da, u duhu Histove ljubavi, shvate da je autokefalija isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinesi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomesnim Pravoslavnim Crkvama", poručio je u poslanici poglavar SPC.

"Ukoliko bi se, po logici ovoga sveta", naveo je patrijarh Irinej, "autokefalija shvatila na drugačiji način, kao element državne suverenosti, nacionalne posebnosti ili odvajanja, onda ona ne doprinosi jedinstvu i izgrađivanju Crkve već podstiče samodovoljnost i samoživost, postaje i ona, paradoksalno, hula na Duha Svetoga".

Poglavar SPC je "isti poziv" uputio i, kako je naveo, "onima koji govore o nekakvoj ’Crnogorskoj crkvi ’, koji ostaju slepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-promorsku".

"Oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin a ko Crnogorac", napomenuo je patrijarh Irinej.

"Iskušenje je isto kao i u nama bliskoj i bratskoj Ukrajini, gde takođe ostrašćeni šovinisti-rusofobi, predvođeni korumpiranim političarima i uz ‘asistenciju’ unijata i, nažalost, uz nekanonsko saučesništvo Carigradske Patrijaršije, produbiše i proširiše postojeće raskole i ozbiljno ugroziše jedinstvo Pravoslavlja u celini", napomenuo je patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Patrijarh kaže da nema slobode na Kosovu, poziva na praštanje

Izvor: Beta, 03.Jan.2019

Poglavar Srpske pravoslavne crkve(SPC) patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da se Srbima na Kosovu oduzima čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka, kao i da sloboda za srpski narod i sve druge nije moguća u "samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo".On je naveo da to dokazuju i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.