Borba za glasove, šta obećavaju albanski političari na Kosmetu

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za glasove, šta obećavaju albanski političari na Kosmetu

Nešto više od 15 dana ostalo je do sedmih po redu posleratnih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji. Predizborna kampanja počeće 25. septembra, ali i pre nje lideri svih političkih stranaka svakodnevno obilaze birače i pokušavaju da ih ubede da će se boriti protiv korupcije, za vladavinu prava, otvaranje novih radnih mesta, ali poručuju i da ih čeka vrlo naporan period razgovora sa zvaničnicima iz Beograda. Mnogi veruju da će doneti nove igrače u dijalogu sa Beogradom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Najnovija istraživanja pokazuju da u red za dobijanje većine u budućoj skupštinskoj garnituri mogu da stanu četiri političke grupacije. U svakoj od njih kažu da će dobiti najviše glasova i pravo da formiraju vladu. 

"Imajući u vidu da su u pitanju isti akteri, mislim da je to mala razlika i mala mogućnost da se dođe do promena, ali zato postoji velika verovatnoća da će narod glasati za one koji su doveli do prevremenih izbora", navodi analitičar Behljulj Bećaj.
Teme koje stranke nameću su – menjanje rada buduće vlade i institucija iz korena. Taksa na srpsku robu i dalje je osnova kampanje premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, a borba protiv korupcije je tema bivšeg predsednika Skupštine i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.
Dijalog sa Beogradom se pominje u kontekstu ostanka takse na srpske proizvode i nakon izbora.
"To neće biti unutrašnja potreba faktora na Kosovu, ali će oni podleći pritisku međunarodnog faktora koji bi ih naterao u pravcu pronalaženja rešenja – kompromisa", ocenjuje Bećaj.
Opozicionim strankama – Demokratskom savezu Kosova i pokretu Samoopredeljenje daju se najveće šanse da bi udružene mogle da budu osnova buduće vlade, a time i nosioci dijaloga, ako do njega dođe.
"Normalizacija je važna, ali ne egzistencijalna. Kada smo proglasili nezavisnost, nismo mislili da to može bez Srbije. Razlog za dijalog je taj što verujemo u dobrosusedstvo. Jedina uloga predsednika biće potpisivanje uredbe o ratifikaciji sporazuma", navodi Vjosa Osmani, kandidat DSK.
Aljbin Kurti, kandidat Samoopredeljenja za premijera, navodi da treba uspostaviti dijalog sa Srbima na KiM.
"Prve nedelje ću uspostaviti dijalog sa srpskom manjinom na Kosovu", navodi Kurti.
A Srpska lista, uz podršku zvaničnog Beograda, u poslednja dva mandata imala je najviše srpskih poslanika u kosovskoj skupštini. Bila je koalicioni partner vladajućim strankama Albanaca. Za njenu podršku u budućoj vladi, kažu u Srpskoj, biće potrebno uvažiti interese preostalih Srba.
"Svako ko želi da razgovara sa Srpskom listom mora da pokaže poštovanje prema srpskom narodu na prostoru Kosova i Metohije, prema našim žrtvama", navodi Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.
Uz Srpsku listu za predstojeće izbore 6. oktobra prijavile su se još – Samostalna liberalna stranka, Partija kosovskih Srba i koalicija "Sloboda".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.