Bondstil: Promena komandanta, umesto Dučića, Makareg

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2018, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bondstil: Promena komandanta, umesto Dučića, Makareg

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom Kfora kod Uroševca na Kosovu, danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze pukovnika Nika Dučića zamenio je takođe pukovnik Roj Makareg.

Sada već bivši komandant Bondstila Nik Dučić rekao je u oproštajnom govoru na ceremoniji primopredaje da su ga po dolasku na Kosovo pitali šta će uraditi drugačije u odnosu na prethodnih 19 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Dučić kaže da je tokom njegovog mandata održan mir, da je došlo do pibližavanja lokalnim zajednicama odlaskom na crkvene svečanosti, da su njegove trupe zajedno sa kosovskom policijom sprečavale krijumčarenja, a sa srpskom vojskom održavale mesečne sastanke i obavile 369 zajedničkih patrola.

Dučić se u šali podsetio i poraza trupa iz Bondstila od srpske vojske u fudbalu rezultatom 6:1.

On se zahvalio i medijima koji su ga proglasili najtransparetnijim komandantom Bondstila, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Komadant KFOR-a Salvatore Kuoči je Dučiću čestitao "kraj veoma uspešne misije", a novom komandantu Bondstila Roju Makaregu početak misije u vreme "značajnih razvoja situacija".

Ceremoniji je prisustvovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je Dučiću predao poklon za anganžman, a Kuoči mu je uručio medalju NATO.

Novi komandant Bondstila Makareg je po okončanju ceremonije na konferenciji za medije novinare pozdravio sa "Aloha, aloha" i rekao da je to uradio pošto je u njegovoj misiji puno vojnika sa Havaja.

Makareg je naveo da je mnogima od njih ovo prvi boravak u Evropi i da se on lično "raduje saradnji sa svima".

Na pitanje da li je do sada imao ikakva iskustva u mirovnom misijama, Makareg je kazao da je bio u Kuvajtu u misiji "Iračka sloboda", ali da mu je ovo prva misija podrške miru čiji je cilj nastavak političkog dijaloga.

U vezi sa patrolama sa vojskom Srbije koje su obavljane za vreme mandata Dučića, Makareg je rekao da se misija neće promeniti i da ne očekuje neke veće promene.

Upitan da li je od Dučića dobio nekakav praktičan savet, Maklareg je rekao da mu je Dučić dao mnogo smernica.

Novi komandant Bondstila je naveo da je u pitanju misija koja ulazi u 20. godinu postojanja i da je Dučić postigao mnogo tokom mandata, a da će on dograđivati i poboljšavati postignuto.

Na pitanje o fudbalskom porazu Dučićević trupa u utakmici sa srpskom vojskom, Makareg je rekao da bi on izabrao neki drugi sport.

"Surfing! Je'l imate talase ovde?", upitao je u šali Makareg.

On je kazao i da bi možda bolje bilo da se igra odbojka, a ako opet bude fudbal, da im je cilj da ovog puta postignu barem dva gola.

Na kraju se medijima koji su došli zahvalio havajskom rečju "mahalo".

Dučić: Ne verujem da će vojska Kosova biti proglašena 28. novembra

Nik Dučić rekao je Tanjugu da ne veruje da će prištinske vlasti proglasiti stvaranje Vojske Kosova 28. novembra, na albanski Dan zastave.

"Verujem da ako bude objave tranzicije u vojsku Kosova, da će oni to učiniti na neki manje sumnjiv dan od Dana zastave.Verujem da će takođe biti koordinisano s Kforom, da oni to isplaniraju na odgovarajući način", rekao je Dučić u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu, poslednjem uoči današnje predaje dužnosti novom komandantu Roju Makaregu.

On je, odgovarajući na pitanje da li Kfor ima kapaciteta da zaustavi nasilje nad Srbima do koga bi moglo da dođe kao posledica proglašenja kosovske vojske, naveo da "ne očekuje nikakve teškoća, sukoba ili nasilje u slučaju proglašenja".

"Zadatak Kfora i kosovske policije svakako će biti da budu dobro pozicionirani, isplaniraju i koordinišu se", naveo je Dučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zamena komandanta u Bondstilu – Makareg umesto Dučića

Izvor: RTS, 17.Nov.2018

Malo koja primopredaja dužnosti komandanta američkog kontingenta Kfora na Kosovu je izazivala pažnju, kao današnja, jer je dužnost predao Nik Dučić, američki oficir srpskog porekla. Komandu je preuzeo Roj Makareg. . ...

Nastavak na RTS...

DANAS PROMENA U BONDSTILU Umesto Dučića novi šef pukovnkg Makareg

Izvor: Blic, 17.Nov.2018

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, danas će biti izvrššena primopredaja dužžnosti komandanata i na čelu baze, umesto pukovnika Nika Dučića, naći će se pukovnik Roj Makareg.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.