Bogdanović: Nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Nećemo organizovati lokalne izbore na Kosovu

KOSOVSKA MITROVICA -

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je od UNMIK-a dobijen negativan odgovor u vezi sa održavanjem lokalnih izborana u Pokrajini i da ih Srbija neće organizovati.

"Ne želimo da na bilo koji način kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i da dovodimo u opasnost Srbe koji žive južno od reke Ibar", rekao je Bogdanović za Tanjug podsećajući da je UNMIK nadležan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za organizaciju lokalnih izbora na Kosovu.

Neorganizovanje izbora na Kosovu i Metohiji ne znači da su srpske institucije ugašene, naprotiv, lokalni izbori nisu održani od 1999. do 2008. godine pa su naše institucije opstale i bile možda čak i jače od onih koje su formirane nakon održavanja izbora, istakao je Bogdanović.

Ministar za KiM je naglasio da zato nisu dobre najave da će u dve opštine na severu Kosova biti održani lokalni izbori, jer nije dobro, kako je rekao, da se na taj način Srbi dele i ponovio da niko nema pravo da krši Rezoluciju 1244 SBUN.

On je podsetio da je Rezolucija dokument na osnovu kojeg očekujemo da vrlo brzo počnu pregovori o statusu Kosova i dodao da ako smo skloni njenom nepoštovanju ne možemo očekivati od predstavnika međunarodne zajednice i kosovskih Albanaca da "sednu sutra i na osnovu Rezolucije razgovaraju sa nama o statusu Pokrajine".

"Moj apel je da lokalni izbori ne budu održani ni na severu Kosova i to neće značiti da će srpske institucije ovde biti ukinute i da mi nećemo voditi računa o stranačkoj zastupljenosti na lokalnom nivou u opštinama na severu Kosova", napomenuo je Bogdanović.

Ako budu održani lokalni izbori na severu Kosova, naveo je Bogdanović, priznavanje rezultata tih i takvih izbora biće u nadležnosti nove Vlade Srbije. Dodao je da lično misli da bi bilo jako loše da se priznaju rezultati tih izbora.

"Zbog toga je moj apel da se odustane od sprovođenja lokalnih izbora na severu Kosova jer postoje razni načini da lokalna samouprava na severu Kosova nastavi da funkcioniše", rekao je Bogdanović.

U tom smislu on je pomenuo formiranje opštinskih veća ili produžetak mandata lokalnim samoupravama.

"Ne možemo prihvatiti da neko radi protiv države Srbije a istovremeno se zaklinje u državu Srbiju", dodao je ministar.

Bogdanović je napomenuo da se neće odustati od održavanja lokalnih izbora kasnije i da će se posle završetka ovog ciklusa izbora ponovo razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a i tražiti od njih da organizuju lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neće biti lokalnih izbora na Kosmetu

Izvor: Politika, 15.Apr.2012

Bogdanović: Dobili smo negativan odgovor od Unmika. – Rukovodstvo Zubinog Potoka i Zvečana poručuje da će glasanja ipak biti. – Trajković: Potrebni su nam legitimni predstavnici..Kosovska Mitrovica – Na teritoriji Kosova i Metohije, u srpskom sredinama, neće biti održani lokalni izbori 6....

Nastavak na Politika...

Srbija neće organizovati lokalne izbore na KiM

Izvor: Studio B, 15.Apr.2012

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je od UNMIK-a dobijen negativan odgovor u vezi sa održavanjem lokalnih izborana u Pokrajini i da ih Srbija neće organizovati..."Ne želimo da na bilo koji način kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i da dovodimo u opasnost Srbe...

Nastavak na Studio B...

Pantić: Dok je Srba, biće izbora

Izvor: B92, 16.Apr.2012, 00:20

Beograd -- Dok je Srba na Kosovu i Metohiji, biće održavani i lokalni izbori, kaže za B92 Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovksa Mitrovica...Povodom izjave ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića da Srbija neće organizovati lokalne izbore u Pokrajini, Pantić za kaže da nije čudo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.