Ben Meir: Bajdenov pristup Balkanu ne bi bio mnogo drugačiji od Trampovog

Izvor: B92, 31.Okt.2020, 15:34

Ben Meir: Bajdenov pristup Balkanu ne bi bio mnogo drugačiji od Trampovog

Američki stručnjak za Balkan Alon Ben Meir u intervjuu za Kosovo Onlajn priznaje da priželjkuje pobedu Džoa Bajdena na izborima.

Ali i napominje da se politika SAD prema Balkanu u tom slučaju neće drastično promeniti u odnosu na pristup koji je imao Donald Tramp.

"Teško je predvideti ko će pobediti na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima. Međutim, ankete različitih vesti i univerziteta ukazuju na to da je Bajden u prednosti i da će najverovatnije on biti sledeći predsednik, čemu se lično nadam", navodi Ben Meir.

"Mislim da bi Bajden možda mogao biti aktivniji u tom pogledu, posebno zato što se žestoko protivi Putinovom mešanju u situaciju na Balkanu i sigurno će podstaći EU da ubrza integraciju balkanskih država", rekao je Meir za Kosovo onlajn.

On ne očekuje da pregovori Beograda i Prištine daju značajne rezultate ako se Beograd unapred ne obaveže da okonča kampanju za navođenje drugih zemalja da povuku priznanje tzv Kosova i ako se načelno ne saglasi da konačni ishod pregovora bude priznavanje tzv Kosova kao nezavisne države.

Smatra da pregovarački proces treba da bude uokviren na način koji će "omogućiti postizanje tog krajnjeg cilja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.