Bećaj: Dalji tok dijaloga Kosova i Srbije zavisi od tri prepreke

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bećaj: Dalji tok dijaloga Kosova i Srbije zavisi od tri prepreke

Prištinski analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da će institucije Kosova nastaviti posao u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da će se susretati sa tri problema.

"Potoje tri prepreke. Prvo, verujem da opozicija to neće podržati. Drugo, referendum verovatno neće proći, i treće, mislim da treba sačekati još malo kako će se oglasiti Nemačka. Onda će se promeniti, pretpostavljam, neke stvari i mislim da će imati normalan tok", kazao je Bećaj za radio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Slobodna Evropa.

On je ocenio da je pitanje koliko će dijalog biti uspešan, imajući u vidu da je protiv ovakvog koncepta Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, što nije dobra indikacija da će se eventualni kompromis sprovesti u delo na način kako to misle oni koji će potpisati eventualni dogovor.

Prema njegovim rečima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je totalno obezvredila institucije Kosova, jer je u ime kosovskih institucija odredila ko će da vodi dijalog.

"Drugi problem odnosi se na činjenicu da naš predsednik solira i u ovom kontekstu njemu se suprotstavljaju ne samo činioci vlasti, već i opozicija na Kosovu, što pretpostavlja mogućnost da ne može biti uspešan njegov koncept razgraničenja", smatra Bećaj.

Budući da su i Srbija i Kosovo u Evropi, treća značajna dilema po njemu je to što se još nije oglasila Nemačka, a kako je dodao, ukoliko se bude oglasila na način kako je to radila do sada mogao bi da bude doveden u pitanje koncept o kompromisu koji su, kako je pretpostavio, prihvatile i SAD.

"Nemačka je do sada čvrsto stajala na stanovištu da ne treba da dođe do razgraničenja, odnosno podele Kosova. U ovom kontekstu, ukoliko se bude Nemačka oglasila na način kako je to radila do sada, mislim da će doći do velikog preokreta u načinu eventualnog kompromisa", kaže Bećaj.

​On je ocenio da se izgleda radilo o dva dijaloga, jednom vođenom javno i drugom iza kulisa.

"Samim činom da će predsednik SAD tobože pozvati predsednike Srbije i Kosova na svečanost u Vašingtonu dokazuje se da je dosadašnji dijalog bio u stvari simulacija, a pravi dijalog se odvijao iza kulisa. Dakle, ukoliko smo imali zvanični dijalog koji je bio neuspešan, i ovaj tajni koji je bio uspešan, onda ne možemo govoriti o mogućnosti da će doći do normalnog kompromisa", smatra Bećaj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bećaj: Tri problema kosovskih institucija u dijalogu

Izvor: Danas, 21.Dec.2018

Prištinski analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da će institucije Kosova nastaviti posao u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da će se susretati sa tri problema. Članak Bećaj: Tri problema kosovskih institucija u dijalogu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.