Bašota: Specijalni sud mi je ponudio dogovor

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bašota: Specijalni sud mi je ponudio dogovor

Regionalni komandant Oslobodilačke vojske Kosova na području Kline, Sokolj Bašota, izjavio je da mu je u Specijalnom sudu u Hagu u daljem pravnom postupku ponuđen dogovor koji bi bio olakšavajući za njega, ali bi teretio bivšu OVK.
Bašota je sinoć stigao na Kosovo posle saslušanja u Hagu, gde je pozvan u svojstvu osumnjičenog.
"Dva dana su me saslušavali kao osumnjičenog. Odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sam na pitanja koja su mi bila postavljena. Ono što me muči je to što mi je ponuđen dogovor koji bi bio povoljan za mene, ali bi naštetio OVK. Sporazum koji bi mi pomogao u budućnosti, ali bi bio štetan za proces kroz koji je prošla OVK", rekao je Bašota na prištinskom aerodromu.
Dodao je da nije odgovarao na pitanja koja nemaju nikakve veze sa njim i da nema optužnice protiv njega.
Bašota nije konkretno odgovorio o kakvoj se nagodbi radi, a njegov advokat Tauljant Hodžaj rekao je da neće govoriti o detaljima.
"Suočili smo se sa tužilaštvom argumentima. Ne postoji pravni osnov za dogovor koji se kod nas smatra potencijalno sumnjivim. Bilo je novina, bilo je različitih predloga, ali mi smo im se snažno usprotivili. Tražili smo dodatna pojašnjenja, da li je osumnjičeni ili svedok, potvrđeno je da je on osumnjičeni", rekao je Hodžaj.
Ponovio je da je Bašota kategoričan u pogledu neprihvatanja ponuđenog dogovora.
Tužilaštvo pri Specijalnom sudu za potencijalne zločine pripadnika bivše OVK ispitalo je do sada na desetine Albanaca, među kojima su i aktuelni i bivši predstavnici centralnih kosovskih institucija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.