Ban: Nestabilno Kosovo utiče na dijalog Beograda i Prištine

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Nestabilno Kosovo utiče na dijalog Beograda i Prištine

NJujork – Potencijalno nestabilna situacija na Kosovu utiče na dijalog Prištine i Beograda, pod pokroviteljstvom EU, kao i na razgovore o evropskoj perspektivi čitavog regiona, ocenio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun navodeći da status kvo ne može biti put ka trajnom rešenju kosovskog problema.

U dokumentu koji će 8. februara biti predstavljen Savetu bezbednosti UN, generalni sekretar ističe da iako je došlo da smanjenja tenzija u periodu od 16. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do 15. januara, on i dalje ostaje zabrinut zbog nestabilne situacije i stalnog rizika od provokacija i eskalacija međuetničkih tenzija.

„Situacija na severnom Kosovu je i dalje napeta, prvenstveno zbog akcija koje su tokom prethodnog perioda preduzimali Priština, kosovski Srbi i Beograd”, zaključuje se u izveštaju.

On je ipak izrazio zadovoljstvo napretkom postignutim tokom razgovora u novembru i decembru, ocenivši da postoji vidljiv napredak u sprovođenju prethodno postignutih dogovora.

„Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, iako još nije implementiran, predstavlja važan proboj koji može voditi punoj normalizaciji stanja na severu i uspostavljanju pune slobode kretanja”, naveo je Ban Ki Mun.

Prema njegovim rečima, Priština i Beograd su u poslednje vreme pokazali da shvataju značaj pozitivne retorike, što se vidi iz izjava prištinskih lidera da se ostvari bolja komunikacija sa ljudima i liderima opština sa severa Kosova. „Takođe sam primetio i nedavne izjave lidera u Beogradu, koji ukazuju na potrebu nalaženja sveobuhvatnog i trajnog rešenja za Kosovo, isključujući mogućnost podela po etničkim linijama”, ističe se u Ban Ki Munovom izveštaju.

Generalni sekretar je ukazao da postoji usporavanje u rešavanju problema raseljenih lica i pronalaženju nestalih, ocenivši da su ta dva pitanja od ključnog značaja za pomirenje. „Nadam se da će po oba pitanja ove godine biti postignut napredak, za šta je potrebno da se udvostruče napori i poboljša neophodna saradnja”, dodao je Ban Ki Mun.

On je pozvao SB UN da nastavi da pruža podršku ulozi Unmika na Kosovu i dodao da je od velikog značaja da se sve inicijative međunarodne zajednice sprovode koordinisano i da budu u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Tanjug

objavljeno: 01.02.2012.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki-mun: Tenzije utiču na dijalog i EU integracije

Izvor: Blic, 01.Feb.2012

Potencijalno nestabilna situacija na Kosovu utiče na dijalog Prištine i Beograda, pod pokroviteljstvom EU, kao i na razgovore o evropskoj perspektivi čitavog regiona, ocenio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun navodeći da status kvo ne može biti put ka trajnom rešenju kosovskog problema. ..Događaji...

Nastavak na Blic...

Mun: Tenzije koče dijalog o KiM

Izvor: Večernje novosti, 01.Feb.2012

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pripremio izveštaj Savetu bezbednosti o Kosovu i Metohiji: Postoji stalni rizik od provokacija i eskalacija međuetničkih tenziija

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.