Balkanska vetrometina na slikama Nikole Brkanovića

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanska vetrometina na slikama Nikole Brkanovića

Na Institutu za anatomiju "Niko Miljanić" Medicinskog fakulteta u Beogradu otvorena je izložba slika Nikole Brkanovića, posvećena Kosovu i Metohiji.
Ulja na platnu slikara iz Sombora inspirisana ne samo srpskim srednjovekovnim manastirima već i Dušanovim Prizrenom, odraz su umetnikovih utisaka sa desto-dnevnog hodočašća po Metohiji i Kosovu.

Brkanović umetničkim izrazom na slikama povezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << geografske celine balkanske vetrometine.
"Ja bih rekao da je na njega koliko-toliko uticao Milan Konjović kod koga je jedno vreme i učio. Međutim, on nije pokušavao njega da sledi nego ja samo gledao da iznađe sebi svojstvene elemente kojima se pokazao i potvrdio na našoj sceni", kaže Zdravko Vučinić, likovni kritičar.
Boravak u srednjovekovnim svetinjama od Milutinovih kraljevskih zadužbina Gračanice i Ljeviške, pa sve do Pećke patrijaršije, prepoznajete u svojevrsnim "molitvama na platnu" i drugim izloženim Brkanovićevim uljima.
"Ostaće za života moja inspiracija, moja vera, moja nada", kaže Nikola Brkanović.
Izložbu "Sve si premudrošću stvorio" možete razgledati u ambijentu trajne postavke Muzeja anatomije.
Prof. dr Valentina Blagojević, rukovodilac nastave Anatomije na engleskom kaže da je to najbolje mesto za otvaranje ovakve izložbe posvećene ne kolevci čoveka, ali posvećene kolevci jednog naroda i onome što je jedna veza, s jedne strane Boga i umetnosti - a to je anatomija.
Nesvakidašnja izložba kojom Nikola Brkanović donosi pravoslavlje sa našeg juga, simbolčno je početak obeležavanja stogodišnjice rada Instituta za anatomiju "Niko Miljanić" u Beogradu.
 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.