Izvor: RTS, 20.Apr.2021, 12:16

Bajden pisao Vjosi Osmani, veruje u recipročno priznanje Beograda i Prištine

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je Vjosi Osmani na izboru za kosovsku predsednicu, istakavši da će sa njom zajednički da radi na vladavini zakona, zaštiti prava manjina i verskih zajednica, obnovi nakon pandemije, uz podršku za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
"SAD će nastaviti da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročno priznanje", kaže se u pismu Bajdena.
Iz kabineta Vjose Osmani su saopštili da je Bajden u pismu pomenuo i dobre odnose sa Prištinom, dugo partnerstvo ukorenjeno na zajedničkim vrednostima, pominjući i ličan odnos porodice Bajden sa Kosovom.
U tom kontekstu, američki predsednik je pomenuo i svog sina Boa, koji je služio na Kosovu i Metohiji u okviru američkih mirovnih snaga, kako se kaže u pismu radi "unapređenja mira, kao i vladavine reda i zakona".
Dalje u pismu, Bajden je istakao da će sa Osmanijevom da radi na prioritetima koji imaju veze sa vladavinom zakona, borbom protiv korupcije, zaštitom prava manjina i verskih zajednica, obnovom od posledica pandemije kovid-19, privrednim razvojem, kao obezbeđivanjem sigurne energetske bezbednosti.
Odgovorio je i na zahtev kosovske predsednice da SAD pomognu vakcinama, na osnovu njenog pisma od 19. marta.
Bajden je istakao da će povećanjem broja vakcina, SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa kosovskom predsednicom radi realizovanja takve težnje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.