Bahtiri poručio Haradinaju: Moja ideja kristalno jasna

Izvor: B92, 02.Mar.2019, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahtiri poručio Haradinaju: Moja ideja kristalno jasna

Predsednik Opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri odgovorio je kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da je njegova ideja o ujedinjenju Mitrovice "kristalno jasna"

On je dodao da taj grad mora da funkcioniše kao opština zasnovana na statusu.

Haradinaj je, naime, juče rekao da ne razume Bahtirijevu ideju o ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice, koju je, inače, njegova vlada odbacila jer, kako je obrazloženo, nije u skladu sa ustavom.

U odgovoru Haradinaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bahtiri za Telegrafi kaže da Mitrovica treba da funkcioniše kao jedna opština, da prema Ahtisarijevom planu može da postoji više, ali ako te opštine ne funkcionišu onda se one, kako tvrdi, mogu vratiti u prethodni status.

Bahtiri tvrdi da danas, četiri godine od proglašenja dve opštine, one nisu funkcionalne, da je ta odluka bila jednostrana i da su Albanci diskriminisani.

"Ne dozvoljavate da se Albanci vrate na sever. Niste učinili ništa za dobro svojih građana, već ste doveli ljude iz bivše Jugoslavije i odlučili da se na severu nasele zarad većine i manjine. Zato tražim da se prethodni status Mitrovice vrati u prvobitni status“, naveo je Bahtiri.

Tvrdi da njegova inicijativa nema nikakve veze sa razvojem događaja koji će se odvijati u Briselu.

"Ovo nema nikakve veze sa razvojem događaja koji će se održati u Briselu.... Ja samo tražim nekadašnji status opštine, jer nije efikasno voditi paralelne strukture na severu. To je loše", tvrdi Bahtiri.

Od Haradinaja je zatražio da se mane partijskih interesa i da ovo pitanje ne koristi u političke svrhe.

"Premijer Kosova ne bi trebalo da povezuje pitanje Kosova sa stranačkim poslovima. Molio sam ga da napusti stranku i služi svim građanima, a ne da da u sve mesa politiku, jer je to sramota", rekao je Bahtiri, između ostalog.

Bahtirijeva inicijativa o ujedinjenju Mitrovice je predata parlamentu na razmatranje, pošto ju je Haradinajeva vlada odbila sa obrazloženjem da nije u skladu sa ustavom.

Bahtirijevu inicijativu podržavaju Hašim Tači i Kadri Veselji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.