Anđelković: U Sofiji ni orijentir a kamoli predlog za Kosovo

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđelković: U Sofiji ni orijentir a kamoli predlog za Kosovo

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su poruke evropskih lidera na Samitu u Sofiji bile uglavnom očekivane, da je ponovljeno da mora da se reši problem Kosova, granični sporovi, kao i pitanje korupcije i vladavine prava.

Sve su to uobičajene teme. Na vladavini prava se insistiralo i pre 20 godina, prilikom ulaska Bugarske i Rumunije...To je njihov argument i danas, ali ni Bugarska ni Rumunija nisu bitno promenile nivo korupcije, rekao je Anđelković u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << danu.

Gost N1 smatra da je očigledno da je problem i do EU, ako su neke države postale članice, a do danas nisu postigle dobre rezultate u borbi protiv korupcije.

"Korupcija uvek ima dva kraja. Na Briselu je da podstakne te vlade da se bore protiv korupcije. A oni to ne čini u dovoljnoj meri. Znate, i zapadnoevropski političari što ne mogu da rade u 'svojim kućama' to rade kod drugih, i onda im nekad i odgovara takvo stanje nekih država", smatra Anđelković.

"Ona tema s kojom se mi stalno suočavamo je pitanje Kosova i Metohije. Ni tu u Sofiji ništa novo nismo čuli, nisu doneti ne predlozi, nego ni orijentiri kako to da rešimo", ocenio je Anđelković.

Dodaje da dok god Španija i još neke članice EU ne budu priznale Kosovo, neće biti nikakvog jedinstvenog stava EU po pitanju Kosova.

"Za Beograd je neprihvatljivo bilo kakvo rešenje bez nekog kompromisa. Taj kompromis ja čitam kao podelu...Bez novih granica, Srbija ne može da prizna ulazak Kosova u UN, čak i bez formalnog priznanja", kaže Anđelković.

On kaže da "nema te vlasti u Beogradu koja bi prihvatila da Srbija da sve, a da ne dobije ništa".

"Ne može se naciji ostaviti osećaj da nije potpuno poražena", kaže. Na pitanje da li je odavno sve izgubljeno, kaže: "Da je Kosovo potpuno izgubljeno, ne bi niko od nas tražio da nešto damo".

Na pitanje da li je moguće da Srbija 2025. godine uđe u EU, Anđelković je kazao da misli da se to neće desiti.

"Sve to treba učiniti zbog nas, nezavisno od EU. Ovi kriterijumi koji se dans traže postavljeni su kada je ulazila Češka. Kriterijumi koji se odnosi na zemlje Balkana su znatno viši. Crna Gora je tu najveća žrtva, jer ona nema problem Kosova, ušla je u NATO, a čini mi se da neće ni ona u EU do 2025. Srbija tek ne verujem da će", kaže Anđelković.

Nije problem nacionalizam, nego šovinizam

Komentarišući pisanje štampe o nacionalizmu u regionu, Anđelković kaže da ne voli da se govori termin "nacionalizam", nego "šovinizam".

"Nije problem nacionalizam, to je ljubav prema domovini, problem je šovinizam, kad mrzite nekoga. A toga ima u svim zemljama Balkana, a li i van Balkana" kaže Anđelković.

On dodaje da je lako na ovim prostorima podstaći "buru šovinizma".

 "Zbog toga i EU kada priča o rešavanju pitanja Kosova, mora da pomisli da li može nešto da učini da se smanji frustriranost naroda", kaže analitičar.

Dodaje da je problem Hrvatske što nije posle Drugog svetskog rata prošla proces denacifikacije, pa se, kako kaže, i danas u toj državi veliča ustaštvo.

"U Hrvatskoj nije sramota da se govori pozitivno o ustaštvu. Manifres koje imamo, od obeležavanja Oluje do privatnih zabava...Da to radite, naprimer, u Nemačkoj, bili biste uhapšeni. U Hrvatskoj to nije slučaj", rekao je Anđelković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.