Anastasijević: Opasno što je Srpska lista državni projekat

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anastasijević: Opasno što je Srpska lista državni projekat

Novinar Dejan Anastasijević kaže da je opasno što je Srpska lista predstavljena kao državni projekat i što je uzurpirano pravo na drugačije mišljenje kosovskih Srba. Država Srbija je praktično preuzela na sebe da predstavlja Srbe u kosovskim institucijama, i to je ono što može da dovede do loših albansko-srpskih odnosa na Kosovu, dodaje.

Osvrćući se na juče održane lokalne izbore na Kosovu, ocenjuje da su bili mirniji nego ranijih godina, sa manjim incidentima, regularni, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ali da je kampanja bila zastrašujuća. Ljudi koji tamo žive rekli su mi da je bilo mnogo zastrašivanja, da je bilo čudnih ljudi, ošišanih, koji su dolazili u automobilima drugih registracija, slično kao kod nas za vreme pojedinih lokalnih izbora, priča Anastasijević.

Izjave zvaničnika su bile strašne, Srpska lista je predstavljena kao državni projekat, i ko ne glasa za nju, mrzi Srbiju i Srbe, a ta retorika je neprimerena, navodi gost Novog dana. Kaže da se slična retorika može očekivati i na izborima u Srbiji.

Kaže da ga juučerašnje uzvikivanje u Mitrovici "Aco, Srbine" pomalo i plaši, jer se seća Gazimestana i onog "Slobo, Srbine". Ipak, utisak mu je da to uzvikivanje nije bilo kao na Gazimestamu, da je izgledalo veštački i nespontano.

Osvrćući se na izlaznost, kaže da je u Mitrovici izašlo malo više od osam hiljada ljudi, i da je to mala sredina. Problem je na Kosovu što njihovi izborni spiskovi uključuju ukupnu dijasporu, i zato ta izlaznost izgleda relativno mala, tih 30 i 40 %, ali to je realno duplo više, dodaje.

Upitan o unutrašnjem dijalogu, kaže da ga nije ni primetio, iako se sada govori da se ulazi u drugu fazu. "To je monolog. Ne sumnjam da će oni taj dijalog-monolog sprovesti sa nekim unapred zacrtanim rezultatom", kaže.

Navodi da je ono što je opasno je to što je Srpska lista predstavljena kao državna stranka i što su stvari postavljene tako da ko god da je protiv toga, taj je protiv Srbije. Na taj način se guši bilo kakav dijalog i da se razgovara s nekim ko ne pripada Srpskoj listi, jer su svi "državni neprijatelji", kaže Anastasijević.

Država Srbija je praktično preuzela na sebe da predstavlja Srbe u kosovskim institucijama, i to je ono što može da dovede Srbe do jako loših pozicija, dodaje. Smatra da će predstavnike Srpske liste u institucijama Kosova tretirati kao agente neprijateljske države, koji žele da im uruše državu, i da će to loše uticati na srpsko-albanske odnose u celini i na Kosovu samom, kad se izbaci visoka politika.

"Druga stvar je što ta Srpska lista podržava jednu nepopularnu vladu, s malom većinom, koja vrlo brzo može da padne... Šta ćete onda kad ta vlada padne", upitao je.

Komentarišući Haradinajevu vladu, kaže da je Beograd smatrao da je to pragmatično rešenje, i da je međunarodna zajednica pogurala tu priču, jer vlada nije mogla mesecima da se oformi, ali stavljanje takvog monopola iz Beograda - uzurpiranje prava da kosovski Srbi mogu da imaju neko drugo mišljenje, osim onog koje ima Beograd - je za Anastasijevića ono što je problematično.

"Vučić je nesumnjivo pobednik ovih kosovskih izbora, čak je na jednoj televiziji juče u Beogradu to tako i objavljeno, ali nisam siguran da je to dobro za kosovske Srbe i za Srbiju uopšte", navodi.

"Vlast više voli kampanju, nego da se bavi vladanjem"

Anastasijević kaže da je Aleksandar Vučić jako dobro naučio tehnologiju vlasti, za razliku od njegovih političkih protivnika koji često deluju kao amateri. Meni se čini da sadašnja garnitura više voli da se bavi izbornom kampanjom, nego vladanjem i rešavanjem problema građana, navodi, ali smatra da vanrednih izbora neće biti.

Vladajuća Srpska napredna stranka u subotu je obeležila devet godina postojanja. Od tih 9 godina, pet je na vlasti. Upitan šta je obeležilo ovaj period, Anastasijević kaže da je bilo i dobrih i loših stvari.

Napravili smo neke korake u evrointegracijama, što se spoljne politike tiče, održan je balans između Zapada i Rusije, a to je tanka žica, po kojoj Vučić, moram da priznam, dobro ide, ali je ekonomska suituacija sve gora i gora, ističe Anastasijević.

Na konstataciju da su plate i penzije podignute sa prethodnog nivoa, kaže da se tu radi o onome - uzmeš s jedne, pa zakrpiš s druge strane.

Kad pogledate privredni rast vidite da Srbija zaostaje za svim drugim zemljama u regionu, a odgovor zbog čega je to tako je korupcija, nestabilan poslovni ambijent, navodi. Kad kažu da je krivac suša, onda neka objasne kako nije ta suša uticala na Rumuniju, podvlači gost N1.

Komentarišući dalje devet godina SNS, Anastasijević kaže da je Vučić jako dobro naučio tehnologiju vlasti, za razliku od njegovih političkih protivnika koji vrlo često deluju kao amateri.

Trenutna koalicija ima stabilnu većinu i ukoliko bude problema oni se mogu rešiti rekonstrukcijom

"Rejting SNS je stoprocentno vezan za Vučića, ta stranka i sve u ovoj zemlji se drži na tom jednom čoveku, a to je nezdravo - stavljati sve na jednu kartu... Ovde imamo konstantno urušavanje institucija, i jačanje kulta vođe", ocenjuje.

Dodaje da za sve ovo vreme petogodišnje vlasti SNS, opozicija nije uspela da se snađe, a da se ni sada ne snalazi.

Osvrćući se na to što na svečanosti povodom 9. rođendana SNS nije bio njen osnivač i bivši predsednik Tomislav Nikolić, Anastasijević kaže da ga na neki način razume. "To je kao da vas neko istisne iz firme, a onda vas zove na godišnjicu proslave te iste firme. Ako se oseća uvređenim, a mislim da ima nekog osnova da se oseća uvređenim, ali to je njegova lična stvar, jer je NIkolić svoju političku karijeru završio".

Kaže da ne očekuje vanredne parlamentarne izbore, i da nema razloga za to. To bi bilo maltretiranje naroda, jer smo zadnjih godina imali četiri izbora, praktično svake godine, a trenutna koalicija ima stabilnu većinu i ukoliko bude problema oni se mogu rešiti rekonstrukcijom, ocenjuje novinar.

"Meni se čini da sadašnja garnitura više voli da se bavi izbornom kampanjom, nego vladanjem i rešavanjem problema građana", ističe Anastasijević.

"Svi koji su se ispilili iz DS su u nategnutim odnosima"

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da opozicija može da pobedi u Beogradu na izborima.

"Jeremić je rekao da želi da miri građansku i nacionalnu Srbiju... Ne znam šta je to nacionalna, ako je hteo da kaže nacionalističku, onda mi se čini da je njegov manevarski prostor uzan", kaže.

Anastasijević kaže da je fascinantno što se već poznati političari u Srbiji predstaljaju kao novi: "Pocepaju stranku, pa kažu - evo nešto novo smo". Navodi da su to govorili Čedomir Jovanović kad je osnovao LDP, a pre toga bio potpredsednik Vlade Srbije, Boris Tadić sa SDS i Zoran Živković koji je čak i svojoj stranci dao ime Nova stranka. Svi se oni predstavljaju kao novo, a u stvari su staro vino u novim flašama, kaže.

Ocenjuje da je Jeremić bio kontroverzan kao ministar spoljnih poslova, kontroverzan je bio kao predsedavajući Generalnom skupštinom - jer je bilo tu prevrtanja stolova i "Marš na Drinu", a da je imao i neuspeh tokom kandidovanja za generalnog sekretara.

Osvrćući se na to što osnivanju stranke nije prisustvovao Boris Tadić, Anastasijević podseća da je Jeremić izašao iz DS dok je Tadić bio predsednik te stranke i Srbije, i da se nisu rastali na najbolji način, pa to nije iznenađenje.

"Cela ta garnitura koja se ispilila iz DS svi su u nategnutim odnosima, i svi su sujetni, iako se svi programski ne razlikuju mnogo", kaže Anastasijević.

Komentarišući eventualne saradnje Jeremića i Jankovića, gost Novog dana kaže da nije siguran ni koliko ti savezi, ni razlazi, koji se stalno kao u nekoj čorbi mešaju, mogu biti stabilni.

Lider DS Dragan Šutanovac je za Danas izjavio da opoziciji krvna zrnca mere oni koji su sedeli na Vučićevom kanabeu.

Ne znam, ja mislim da su svi oni u nekom trenutku sedeli na tom kanabeu, i nisam siguran da i Šutanovac nije sedeo na nekom tom kanabeu ili negde drugde, kaže Anastasijević, komentarišući izjavu lidera DS. Ipak, normalno je da postoji neka komunikacija vlasti i opozicije, a ne samo kritika, dodaje.

U zadnjih par godina trka opozicije se svodi na to da se izbori za status - ko će kod Vučića da dobije neku koncesiju, i to je ono što je tužno, istakao je.

Španija pravi greške kao i Srbija na početku kosovske krize

Komentarišući dešavanja u Španiji i najavu centralne vlade u Madridu da će ukinuti institucije Katalonije, Anastasijević navodi da je španska vlast krenula đonom, što mu se, kako kaže, ne čini kao najpametnija odluka. Kad pogledate kako je proišao taj referendum, vi vidite da je procenat Katalonaca koji su glasali za samopredeljenje ipak manji od 50 odsto, ali ovakvom politikom će se  ojačati separatizam, navodi gost Novog dana. Dodaje da će to proizvesti kontrareakciju koja nije dobra za budućnost Španije. Oni prave greške koje je Srbija pravila na početku kosovske krize devedesetih, zaključio je Dejan Anstasijević gostujući u Novom danu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srpska lista je državni projekat - da li je to opasno za Srbe na Kosovu?

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2017

Novinar Dejan Anastasijević kaže da je opasno što je Srpska lista predstavljena kao državni projekat i što je uzurpirano pravo na drugačije mišljenje kosovskih Srba. Država Srbija je praktično preuzela na sebe da predstavlja Srbe u kosovskim institucijama, i to je ono što može da dovede do...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.