Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jun.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

"Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom", kazao je Amfilohije podgoričkim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << "Vijestima" koje su ranije pisale o navodnom sukobu mitropolita SPC i predsednika Srbije tokom Svetog arhijerejskog sabora SPC, održanog tokom maja u Žiči i Beogradu.

Komentarišući izjave generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića koji je tvrdio da nikakvog sukoba nije bilo, Amfilohije je rekao da Vučić i njegovi saradnici "jedno pričaju javno, a drugo pred njim", preneo je podgorički medij.

Vijesti su sredinom maja, nakon Svetog arhijerejskog sabora SPC, pozivajući se na izvore iz crkvenih i političkih krugova, objavile da su Amfilohije i Vučić tokom tog skupa oštro polemisali, te da je mitropolit SPC-a tada optužio predsednika Srbije da je izdao Kosovo i da radi protiv interesa Srbije.

Podgorički dnevnik je tada objavio da je Vučić Amfilohiju navodno zamerio zbog lošeg odnosa sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem.

Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, posetili su tokom sabora Patrijaršiju i razgovarali sa predstavnicima SPC-a o problemima Srba u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i "neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Kosova", saopšteno je ranije iz SPC.

Razgovor je upriličen na poziv Sabora, navedeno je ranije iz SPC. Sabor je održan od 7. do 18. maja u Žiči i Beogradu.

Đukanović otima crkvenu imovinu i deli je mafiji

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da nameravaju da "otmu crkvenu imovinu" i poručio da će sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve "braniti" svoju imovinu ukoliko crnogorska Vlada ne uvaži njen zahtev i ne povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

"Nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji", kazao je Amfilohije podgoričkim Vijestima, dan nakon sabora u Podgorici sa kog su Mitropolija i tri eparhije SPC zatražile od Vlade Crne Gore da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji na nov način uredjuje pitanje crkvene imovine.

Amfilohije smatra da Đukanović "zbog svog egoizma hoće da rasparčava i deli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podelili".

"E neće moći", kategoričan je mitropolit SPC-a.

Amfilohije se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savesna da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti, jer bi Crna Gora u suprotnom "dotakla dno".

"Pred bogom smo se zakleli i saborno zavetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti", rekao je Amfilohije.

Vlada Crne Gore je sredinom maja, posle četiri godine rada, usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je, od svih verskih zajednica u Crnoj Gori, samo kod SPC izazvao javno, oštro protivljenje.

Mitropolija SPC zakon doživljava kao "antiverski", smatra de je usmeren protiv SPC u Crnoj Gori, te da je namera vlasti "otimanje hramova i pljačka crkvene imovine sa zlokobonim i nesagledivim posledicama".

Takva poruka poslata je juče sa sabora u Podgorici, kome je prisustvovalo više hiljada vernika iz svih krajeva Crne Gore.

Odredbe predloga zakona predvidjaju da sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i proglašena državnom, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema navodima Vlade iz obrazloženja zakona, predloženi akt je "usaglašen sa najvišim medjunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a".

Vlada je ranije navela da se tim aktom utvrdjuju jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rešava pitanje državne imovine.

"Reč je o veoma liberalnom zakonu, koji obezbedjuje najviši stepen slobode misli, savesti i veroispovesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon u ovoj oblasti u okruženju", smatraju u crnogorskoj Vladi.

Crnogorski predsednik Milo Djukanović nedavno je ocenio da SPC želi da sačuva "verski monopol u Crnoj Gori", i "infrastrukturu velike Srbije".

"SPC želi da opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj ne pripada saglasno pravnom sistemu države", kazao je Djukanović prošle sedmice na stranačkom skupu vladajuće DPS.

Djukanović je poručio da odluke aktuelne vlasti nisu greške, nego su temeljno promišljenje i njima se ispravljavaju "teške istorijske nepravde nanesene Crnoj Gori i generaciji predaka".

U tom kontekstu naveo je da je važan korak koji je preostao, a kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 veka, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

"Svidjelo se to nekome ili ne, mi ćemo na tome vrlo predano raditi u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora", poručio je Djukanović.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.