Američki paket štapa i šargarepe: Podela Kosova, celovita BiH, autonomija Albancima u Severnoj Makedoniji...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki paket "štapa i šargarepe": Podela Kosova, celovita BiH, autonomija Albancima u Severnoj Makedoniji...

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju, piše danas Srpski telegraf.

Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapa sa onim što je listu rečeno u diplomatskim krugovima.

Izvor lista je naveo da su Manterove reči ustvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

"Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako rešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis", kaže izvor za koga list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD.

Detalji američkog paketa su podložni promenama, ali one neće biti suštinske, piše list.

Srpski telegraf piše da plan podrazumeva ponudu podele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Severnoj Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da "neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu".

"U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan", dodaje list.

Američki plan, kako se navodi, sastoji se od pet tačaka.

Prva je podela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da severni deo ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM.

Druga tačka odnosi se na celovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Severnoj Makedoniji.

Kako bi se nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova "maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije".

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rešavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi Srpski telegraf.

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj mi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan.

List navodi da bi nezvanično za ove namene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije, i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.