Američki kongresmen i senator traže da SAD izvrše pritisak na Srbiju zbog Kosova

Izvor: B92, 14.Apr.2020, 09:41

Američki kongresmen i senator traže da SAD izvrše pritisak na Srbiju zbog Kosova

Kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez pozvali su administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta Kosova i Srbije.

Na način koji je, kako navode, "pravedan prema obe zemlje" i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate Engel i Menendez upozoravaju da pristup "teške ruke", koji administracija primenjujuje prema Kosovu "nepravedno kažnjava novu vladu", dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno, prenosi Glas Amerike.

Oni su se složili da su takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i koje su sada ukinute, pre svega nanele štetu kosovskim građanima, ali su dodali da to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija.

"Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Država i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi", napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi Ričard Grenel koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a istovremeno Kosovo da ukine takse.

Od tada, kako konstatuju američki zakonodavci, pritisak SAD na Srbiju po svemu sudeći je opao dok je pojačan pritisak na Kosovo.

"Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016", navode Engel i Menendez.

Oni traže od Pompea da ih obavestizbog čega administracija nije uvela sankcije niti izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa konstatuju da svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama jer su Srbija i Kosovo evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.