Albanci sa Kosova autobusima stižu na izbore

Izvor: B92, 13.Sep.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci sa Kosova autobusima stižu na izbore

Na prelazu Mutivode između Medveđe i Prištine jutros se stvorila kolona vozila i autobusa sa oko 1.000 Albanaca sa Kosova, javlja reporter B92 sa lica mesta.

Svi oni imaju lične karte sa mestom prebivališta na teritoriji Medveđe i dolaze kako bi mogli da glasaju na vanrednim lokalnim izborima.

Kako B92 nezvanično saznaje, do zastoja je došlo zbog kvara na terminalu policije koji služi za obradu podataka.

Od 13 časova dozvoljen je prelaz administrativne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << linije, ali se sve i dalje odvija usporen, ističe reporter B92 sa lica mesta.

Do 15 sati glasalo je oko 35 odsto od broja upisanih birača.

"Glasanje na biračkim mestima protiče bez problema, a Opštinska izborna komisija nije dobila nijedan prigovor", izjavio je Tanjugu predsednik te komisije Zoran Radenović.

On je naveo i da će sledeći presek stanja izlaznosti biti poznat posle 18 sati.

Građani Medveđe navode da od izbora očekuju da žive bolje, da ne moraju da rade tako teške poslove, da se uradi put od Medveđe - Lebane, kao i da fakultet ostane tu gde jeste i da grad malo živne.

Takođe, novinar B92 sa lica mesta ni od koga nije mogao da dobije potvrdu pisanja medija da iz kabineta premijera Vučića, pa i on sam, telefonom zovu građane da izađu na izbore.

Kako su neki mediji preneli, premijer zove građane da glasaju za koga god oni žele, samo ne za albanske partije i tako spreče malverzacije na izborima.

Radenović je najavio i da se preliminarni rezultati glasanja mogu očekivati između 21.30 i 22 sata. Osim toga, Zoran Radenović, predsednik Opštinske izborne komisije, navodi za “Blic” da će najveći problem biti procena broja izlaznosti birača zbog neažuriranih biračkih spiskova.

“Birački spiskovi nisu ažurirani još od sredine poslednje decenije prošlog veka, pa se tako danas na njima nalazi 10.465 građana s pravom glasa, a po poslednjem popisu iz 2011. godine ovde živi svega 7.438 stanovnika, odnosno oko 5.500 s pravom glasa”, navodi on.

Prvi na listi koalicije stranaka koje predvodi SNS Nebojša Arsić očekuje dobar rezultat na današnjim lokalnim izborima u Medveđi. Podsećamo, premijer Aleksandar Vučić je tokom nedavnog gostovanja na RTS-u, na pitanje o komentaru na najave Albanaca o formiranju Zajednice albanskih opština u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, rekao da u Medveđi živi šest do sedam posto Albanaca, ali "da ih oni crtaju na papiru".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.