Albanci ne dozvoljavaju transport boca sa kiseonikom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci ne dozvoljavaju transport boca sa kiseonikom

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku veoma složena i da Albanci ne dozvoljavaju transport boca sa kiseonikom, koje su neophodne pacijentima.

On je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i predstavnicima Srba sa KiM, upozorio da to može izazvati pogubne posledice po pacijente.

Rekao je da rezervi još ima, ali da ga plaši šta će biti kada one budu potrošene i ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se na KiM događa planski, organizovan, sistematski teror nad Srbima samo zato što ne prihvataju jednu "kvazi državu, mafijašku državu".

Rekao je da ne želi nikoga da optužuje, ali da je ovo direktna posledica "njihove, apsolutno američke, politike" budući da je, dodao je, i sam Ramuš Haradinaj rekao da ništa ne rade bez dogovora sa sa Amerikancima.

"Ne možemo dozvoliti da neko ugrozi našu egzistenciju. Moramo da se borimo svim dozvoljenim sredstvima, a siguran sam da ćemo imati vašu podršku", rekao je Ivanović.

Srbima na Kosovu i Metohiji preti humanitarna katastrofa

Odluke Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije na 100 odsto već se osećaju i Srbima preti humanitarna katastrofa, upozorio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

On je rekao da će na današnjem sastanku u Beogradu predstavnici Srba sa Kosova i Metohije upoznati predsednika Aleksandra Vučića sa situacijom na terenu dan pošto je Priština uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode i da će preneti poruku građana.

"Građani traže reakciju i mi ćemo kao predstavnici Srpske liste i srpskog naroda biti uz svoj narod i očekujemo da predsednik Vučić iskoristi svu diplomatsku moć i da obavesti međunarodnu zajednicu sa kakvim institucionalnim nasiljem se suočava srpski narod na prostoru KiM", rekao je Rakić za RTS.

Od Beograda, dodaje, očekuju da upozna međunarodnu zajednicu a pre svega javnost s kakvim se nasiljem suočava srpski narod, kao i punu podršku srpskom narodu na KiM.

Kaže i da očekuje da međunarodna zajednica utiče na Prištinu da povuče ove katastrofalne odluke po srpski narod.

"Odluke o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije na 100 odsto već se osećaju. To već danas znači da Srbi na KiM žive mnogo teže i da već koliko sutra preti humanitarna kriza, naročito za Srbe koji žive južno od reke Ibra", rekao je Rakić.

Očekujemo reakciju Beograda i mi na terenu nećemo biti pasivni i reagovaćemo na adekvatan način, dodao je Rakić.

Srpski proizvod na kosovskom tržištu, kako kaže, nema alternativu, jer da postoji, ona bi odavno bila iskorišćena. Srpski proizvodi pored toga što su bili najjeftiniji, bili su i najbolji na tom delu tržišta.

Rakić navodi da poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini već duže vreme deluju opoziciono i da su zapravo jedina opoziciona partija jer kad se radi o interesima srpskog naroda, albanske partije bez obzira da li su opozicione ili vladajuće, udruže se i glasaju protiv odluka koje bi omogućile bolji život Srba.

"U praksi to znači da Srpska lista neće podržati nijednu odluku vladajuće koalicije i srpski poslanici delovaće apsolutno opoziciono u samoj skupštini", rekao je Rakić.

Najlakše je, kaže, izaći iz skupštine, da se ne čuje srpski glas, ali poslanici Srpske liste će ostati i boriti se na svoj način, u teškim uslovima.

"Njih su birali građani, dali su su imali apsolutnu podršku i u njihovo ime moraju biti dole i nastaviti tu borbu i bez obzira da li će ta borba biti uspešna oni će to raditi srčano kao i do sada", rekao je Rakić.

Povodom najave prištinskih vlasti o novim merama, on kaže da bi one izazvale humanitarnu krizu i katastrofu sa ciljem da srpski narod nestane sa tih prostora.

"Pozivamo državu Srbiju da iskoristi uticaj, da da punu podršku a mi ćemo na terenu delovati na najbolji mogući način i sačuvaćemo naš narod, ostaćemo na tim prostorima", rekao je Rakić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rakić: Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa zbog prištinskih taksi

Izvor: Blic, 22.Nov.2018

Odluke Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije na 100 odsto već se osećaju i Srbima preti humanitarna katastrofa, upozorio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.