AP: Udarac za Kosovo, ne može da traži crvene poternice

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Udarac za Kosovo, ne može da traži "crvene poternice"

Asošiejted pres preneo je da je Generalna skupština Interpola odbila zahtev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Agencija ocenjuje da je time zadat udarac naporima Prištine da pospeši priznavanje kosovske državnosti.

"Propast ovog pokušaja označava značajan neuspeh za Kosovo - da je primljeno, Kosovo bi moglo da traži 'crvene poternice' od Interpola za hapšenja srpskih zvaničnika ili osoba koje vlasti na Kosovu smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratnim zločincima", navodi američka agencija.

AP podseća da je Kosovu bilo potrebno da dobije dve trećine glasova kako bi bilo primljeno u punopravno članstvo u Interpolu, a ujedno ukazuje da je ta organizacija danas primila Kiribati i Vanuatu, čime će broj njenih članica porasti na 194.

Interpol, primećuje AP, nije odmah objavio rezultate glasanja delegata većine od 192 države članice te organizacije.

Američka agencija je, u izveštaju iz Beograda, navela da je Srbija, uz pomoć saveznice Rusije, lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Prenela je i da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na Tviteru objavio pobedu u Generalnoj skupštini Interpola, kao i da je kosovska vlada potvrdila da je danas izgubila na glasanju u Dubaiju.

"Uz podršku svoje saveznice Rusije, Srbija je lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine", zaključuje američka agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AP: Udarac za Kosovo, ne može da traži "crvene potjernice"

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2018

Associated press prenio je da je Generalna skupština Interpola odbila zahtjev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.