AP: SAD posredovale za potencijalne letove aviona između Srbije i Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jan.2020, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: SAD posredovale za potencijalne letove aviona između Srbije i Kosova

Američke diplomate nadgledale su danas potpisivanje sporazuma Srbije, Kosova i nemačke aviokompanije "Lufthanza" o ponovnom uspostavljanju komercijalnih letova s ciljem da se poboljšaju ekonomske veze između tih balkanskih zemalja, piše američka novinska agencija AP.

"Srbija i Kosovo su i dalje nelagodni susedi još od rata 1998-99, koji je odneo više od 10.000 života i ostavio više od milion beskućnika", piše AP.

Agencija nastavlja da "Srbija i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << smatra Kosovo delom svoje teritorije, mada je njegovu nezavisnost priznalo oko 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Države".

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O'Brajen rekao je da "pismo o namerama" koje su u Berlinu potpisali "predstavnici dveju zemalja" - piše AP, "istorijski dogovor", i komercijalne avionske veze nazvao "životnom snagom savremene privrede".

O'Brajen je rekao da 21 godinu nema komercijalnih letova između Kosova i Srbije. AP dodaje da je više od pet sati potrebno za putovanje drumom od Beograda Prištine.

Sporazum su, u Ambasadi SAD u Berlinu, potpisali Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva privrede Srbije, i Eset Beriša, generalni direktor Uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova. Američki ambasador Ričard Grenel je i specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za Srbiju i Kosovo, podseća AP.

Predsednik Kosova Hašim Tači je pozdravio sporazum rekavši da je to "važan korak za kretanje građana i proces normalizacije".

Dvadesetpetminutni let između Beograda i Prištine obavljaće niskotarifni prevoznik "Lufthanza Jurovings", koji već ima avion stacioniran u glavnom gradu Kosova, najavljuje AP.

Mihael Kniter, glavni operativni direktor "Jurovingsa", rekao je da bi letovi mogli početi "čim obe zemlje uklone dodatne regulatorne prepreke".

Ipak, nije jasno koliko brzo bi se to moglo dogoditi, piše AP i dodaje da je "Beograd ranije pozvao Prištinu da smanji stopostotni porez na srpsku robu pre no što bude moglo da se letovi nastave".

"Srbija je pokazala jasnu odlučnost da podstakne slobodno kretanje robe, ljudi i kapitala suprotno veštački nametnutim barijerama i ograničenjima", piše u saopštenju Ministarstva privrede Srbije, zaključuje AP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.