AMERIČKA VOJSKA ŠIRI SE OD NEMAČKE SVE DO KOSOVA: Šta sprema SAD i gde se sve u Evropi nalaze njihove baze (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2022, 09:19

AMERIČKA VOJSKA ŠIRI SE OD NEMAČKE SVE DO KOSOVA: Šta sprema SAD i gde se sve u Evropi nalaze njihove baze (FOTO)

U jeku varnica na rusko-ukrajinskoj granici, predsednik Amerike Džo Bajden odobrio je u sredu raspoređivanje 2.000 vojnika u Poljsku i Nemačku

Danas su desetine hiljada američkih vojnika raspoređene širom sveta, na svim kontinentima, a veliki broj njih stacioniran je u Evropi još od kraja Drugog svetskog rata.

U jeku varnica na rusko-ukrajinskoj granici, predsednik Amerike Džo Bajden odobrio je u sredu raspoređivanje 2.000 vojnika u Poljsku i Nemačku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a 1.000 će biti prebačeno iz Nemačke u Rumuniju. Prvi kontingent od 100 vojnika stigao je u utorak u Rumuniju.

Moskva je burno reagovala na ovaj potez, poručujući da Vašington nastavlja da "izaziva tenzije u Evropi".

Ako Amerika odluči da se vojno angažuje u potencijalnom sukobu između Rusije i Ukrajine, na raspolaganju će imati stotine vojnih baza koje su već u evropskim zemljama.

#Us bases in #Europe and #FarEast pic.twitter.com/4Kr4oImyS9

— Paolo Mauri (@PaoloMauri78) February 2, 2022

Amerika ima oko 800 vojnih baza u više od sedamdeset država i regija. Poređenja radi, Velika Britanija, Francuska i Rusija zajedno imaju manje od 30 prekograničnih baza.

Priroda američkih baza razlikuju se od države do države, piše "Al Džazira". Postoje baze za zaštitu pojedinih zemalja, poput Južne Koreje, a postoje i baze usmerene na obuku lokalnih snaga, kao što je bio slučaj u Iraku. Tu su i borbene baze iz kojih američke snage pokreću vojne napade, kao što je bio slučaj u Avganistanu, kao baze iz kojih se samo upravlja bespilotnim letelicama, kao u Čadu i Nigeru. Takođe, trupe se nalaze u nekim državama zbog njihovog članstva u NATO-u, kao što je uglavnom slučaj u Evropi.

Najviše američkih baza na kontinentu ima Nemačka (119), nakon čega slede Italija (44) i Britanija (25). Tu su, između ostalih, i Portugal (21), Turska (13), Belgija (11), Španija (4), Bugarska (4), Holandija (2), Grčka (1), Mađarska (1), samoproglašena država Kosovo (1)...

U Evropi je stacionirano blizu 70.000 američkih vojnika. Najveći broj je u Nemačkoj (oko 38.000), mada taj broj varira, jer se jedinice često premeštaju u druge zemlje. U Italiji je stacionirano više od 12.000 američkih trupa, u Britaniji više od 9.000, Španiji 3.000, Turskoj 1.600, Belgiji 1.000, Grčkoj i Holandiji 400, Rumuniji 100, Mađarskoj i Francuskoj 70...

Dakle, Nemačka je domaćin više od polovine američkih trupa, sa ujedinjenom evropskom komandom američke vojske (US European Command, EUCOM) sa sedištem u Štutgartu. Vojska nadgleda pet garnizona u Nemačkoj, a evropske operacije vazduhoplovstva su smeštene u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

EUCOM je mesto iz kojeg se koordinira američkim jedinicama stacioniranim u 51. zemlji sveta, a reč je uglavnom o evropskim državama. Centar pruža podršku i aktivnostima NATO u suprotstavljanju transnacionalnim pretnjama. Pod komandom EUCOM su Američke vojne snage za Evropu (US Army Europe), Američko vojno vazduhoplovstvo za Evropu (US Air Forces Europe) i Američka mornarica za Evropu (US Marine Corps Forces Europe). Svi oni imaju svoje ogranke u Nemačkoj.

I najveća američka vojna baza na svetu nalazi se u Nemačkoj. To je garnizon Bavarija kod Grafenvera, u blizini granice sa Češkom. S površinom od preko 390 kvadratnih kilometara, ona se po veličini izdvaja od svih drugih američkih baza i u njoj živi 4.000 vojnika i članova njihovih porodica.

Pored stalnih trupa, dodatnih 7.000 američkih vojnika nalazi se u Evropi na kraćim rotacionim razmeštanjima u okviru NATO misije pod nazivom "Atlantic Resolve". Snage uključuju diviziju avijacije sa 85 helikoptera i oklopnu diviziju sa artiljerijom i tenkovima. Štab tih trupa je u Poznanju u Poljskoj, piše NPR.

Our #Paratroopers are deploying to the @USArmyEURAF AO in order to assure our @NATO Allies and partners in the region. We are grateful to our Polish Allies for their warm reception and we are fortunate to train alongside them#strongertogether #weareNATO #AATW #UnbeatableLGOP pic.twitter.com/txDDURUwOr

— All American Division (@82ndABNDiv) February 6, 2022

Udarna grupa nosača aviona "Hari S. Truman" nalazi se u Sredozemnom moru od decembra. Nosač aviona je prošle nedelje bio u Jadranskom moru na zajedničkim pomorskim vežbama sa NATO.

U samoj Ukrajini postoji minimalno vojno prisustvo Amerike. Stalno raspoređene trupe ograničene su prvenstveno na vojnog atašea i marince stražare u američkoj ambasadi u Кijevu. Oko 150 pripadnika Nacionalne garde Floride nalazi se u zapadnoj Ukrajini na ranije zakazanoj rotacionoj obuci.

Sa druge strane, veliki broj američkih vojnika i opreme stacioniran je u Poljskoj. Više od 4.000 američkih trupa nalazi se u toj zemlji na rotacionoj bazi od 2017. godine, a još 1.700 je stiglo krajem prošle nedelje u okvidu raspoređivanja koje je Bajden nedavno najavio.

(1/2) These are the first of 2,000 #Soldiers to arrive in #Europe following @DeptofDefense's announcement of additional forces moving from the U.S. to #Europe in support of our @NATO #Allies.

🇺🇸 🇩🇪 🇵🇱 #StrongerTogether #WeAreNATO @US_EUCOM @USArmy pic.twitter.com/nk0GPHiqwc

— U.S. Army Europe and Africa (@USArmyEURAF) February 4, 2022

Bivši američki predsednik Donald Tramp planirao je 2019. godine povlačenje 12.000 vojnika iz Nemačke, premeštanje EUCOM-a iz Štutgarta u Belgiju, kao i vraćanje Druge konjičke regimente iz grada Vilzeka u Ameriku. Poljska se tada dobrovoljno ponudila da primi američke vojnike povučene iz Nemačke, ali je Bajden stopirao Trampovu odluku odmah po preuzimanju dužnosti.

Prvih 100, od planiranih 1.000 američkih trupa prešlo je iz Nemačke u Rumuniju u utorak. Kako je navedeno iz ministarstva odbrane balkanske zemlje, prvi kontigent se bavi logistikom i priprema teren za dolazak ostatka trupa.

Amerika je 2009. godine uložila 50 miliona dolara u izgradnju crnomorske baze u Rumuniji, kao deo šire globalne strategije da se vojska iz Nemačke prebaci bliže zoni Rusije i Bliskog Istoka. Amerika je 2016. godine aktivirala položaj protivraketne odbrane (PRO), vredan 800 miliona dolara u vazduhoplovnoj bazi Deveselu u južnom delu Rumunije, čemu se Rusija od početka protivila jer smatra da je taj potez uperen protiv nje. Rumunska vojska je 2020. primila prvu isporuku američkih projektila zemlja-vazduh Patriot kako bi osnažila svoje odbrambene kapacitete, što je takođe naljutilo Rusiju.

Prisustvo američke vojske u Mađarskoj i Bugarskoj je na nižem nivou. Amerikanci BiH nisu sastavni deo EUFOR-a, odnosno povukli su svoje snage prilikom gašenja SFOR-a. Amerika trenutno daje doprinos aktivnostima KFOR-a na Kosovu sa oko 17 odsto ukupnog sastava, uglavnom iz Kampa Bondstil, glavne američke baze na Kosovu. Iako nema komandanta misije već neko vreme, Amerikanac je načelnik štaba KFOR-a, a američka vojska ima 635 pripadnika u misiji koja ukupno broji 3.760 ljudi, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Vojno prisustvo Amerike na Zapadnom Balkanu počelo je kada se završio rat u bivšoj Jugoslaviji. Američka administracija razvila je Dejtonski sporazum kojim je regulisan posleratni poredak u regionu, a poslednjih godina glavni razlog interesovanja Amerike za region bio je njegova integracija u NATO, koji sada uključuje Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Hrvatsku, koja se posle pristupanja Evropskoj uniji ne smatra državom Zapadnog Balkana.

#BREAKING:

U.S. SOCEUR has made the decision to locate a forward-based SOF headquarters, on a rotational basis, in Albania!

Click here for the full #news release:

🇺🇸: https://t.co/tZEXzILrLC

🇦🇱: https://t.co/476FR2HyTs#SOFinEurope@FA_Shqiptare @MinMbrojtjes @USEmbassyTirana pic.twitter.com/3G27dQvvW6

— US Spec Ops Europe (@US_SOCEUR) January 6, 2022

Protekle decenije došlo je do smanjenja američkog angažmana u regionu, ali to se promenilo kada je Bajden postao predsednik. Pod njegovom komandom Vašington je odlučio da pojača vojno prisustvo na Zapadnom Balkanu formiranjem isturenog štaba Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) u Albaniji i dovođenjem za sada nepoznatog broja vojnika.

Pretpostavka je da će vreme eventualnog reagovanja američke vojske u tom delu sveta na taj način biti drastično smanjeno. Nije poznato koju će ulogu imati američke snage stacionirane u Albaniji, ali stručna javnost špekuliše da to ima veze i sa najnovijim zaoštravanjem situacije u Ukrajini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.