Izvor: Radio 021, 30.Apr.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Feđa Kamasi za FIBU predstavio kako treniraju zlatni novosadski basketaši

Treneri basket tima Srbije 3x3, kondicioni trener Feđa Kamasi i košarkaški trener Danilo Lukić na poziv Svetske košarkaške federacije (FIBE) kreirali su prvu stručnu publikaciju u istoriji ovog sporta, koji je pre dve godine postao član olimpijske porodice.

Na osnovu višegodišnjeg rada sa novosadskim basketašima, koji su za sada četiri puta bili svetski prvaci, predstavili su na koji su se način oni fizički pripremali za ova vrhunska dostignuća u poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << deceniji i učinili da ovo bude jedan od najtrofejnijih sportova.

Tema brošure sporta koji će biti uvršten na OI u Tokiju 2020. godine je fižička priprema sportista za basket tri na tri, uz primere vežbi u video materijalu, pored terminologije i elementarnih objašnjenja. Kako u intervjuu za 021.rs navodi Kamasi, FIBA je odlučila da izda zvaničnu brošuru i na taj način ostalim zemljama članicama FIBE pruži priliku da se upoznaju sa treningom i fizičkom pripremom najdominatnijih u ovom sportu.

  

"Ovo je praktično prva stručna publikacija vezana za basket tri puta tri, koja direktno govori o fizičkoj pripremi profesionalnih sportista, oslikava čitavu priču svetskih prvaka, koji su iz Srbije, kroz segment njihove pripreme za velika takmičenja. Tu je uputstvo na koji način su svetski prvaci trenirali i konkretizovano je na čemu su najviše radili, koje su vežbe uključivali i kao kruna svega, predstavljena je periodizacija treninga", objašnjava Kamasi.

Foto: Dušan Jocić

Iako može biti zanimljiva i amaterima i rekreativcima, publikacija je ipak namenjena treningu vrhunskih sportista profesionalaca. Brošura je besplatna i javna, te će oni koji žele da se upuste u ovaj sport, imati jasnu sliku na koji način bi mogli fizički da se pripremaju, a uz Kamasija, jedan od koautora je i košarkaški trener tima Danilo Lukić.

"U samoj konstrukciji rada, osmislio sam kako treba da izgleda periodizacija treninga, koje se vežbe koriste, tempiranje, tu su grafici, dijagrami, a posao Danila Lukića je bio uokvirivanje rada, analiza i sakupljanje podataka bitnih za izradu brošure, vremenski intervali igrača provedenih u igri, potom grafički prikaz određenih segmenata ovog rada. On je uradio jedan deo vežbi snage u okviru periodizacije treninga (TRX, stabilizacija, vežbe prevencija povreda). Kada je FIBA izrazila želju da hoće upravo takav rad da objavi, on je bio najbliži tim ljudima, jer je putovao sa košarkašima na takmičenja. Uokvirio je rad sa dosta podataka koje je prikupio. Mi smo zajednički pokušali da objasnimo koje su razlike između basketa i košarke i onda smo izneli šta mi koristimo u treningu za fizičku pripremu svetskih prvaka", navodi Kamasi.

Iako je basket tri puta tri izveden iz košarke, te su u nekim aspektima veoma slični, basket iziskuje intenzivniju fizičku pripremu, obuhvata 10 minuta efektivne igre i izuzetno je naporan, budući da nema mnogo pauza i vremena za odmor. Ideja publikacije je bila da se objasni konkretna razlika između ta dva sporta, a ona se najpre ogleda u fizičkoj pripremi, koja nije manje bitna u košarci, ali je u basketu specifičnija.

Kako je objašnjeno u brošuri, periodika treninga sa baketašima zavisi od faze pripreme, da li je bazična, predtakmičarska ili takmičarska, a odmor je isto toliko bitan, koliko i trening.

  

Bez ikakve tajne, u brošuri je ilustrovano i iskustveno predstavljeno kako treba da izgleda trening profesionalaca u basketu tri puta tri, kako sportista upravlja svojom sportskom formom, što je bio potvrđen "recept" ka vrhunskom rezultatu.

 Dok Srbija beleži uspehe u basketu na globalnom novou, paralelno taj sport ulazi u olimpijsku porodicu, čime su ambicije novosadskih zlatnih basketaša prešle i na ono o čemu svi spotisti sanjaju.

"Nama je matični sport košarka, negde se i rađamo sa tim genima i u tome smo decenijama dobri, pa je nekako bilo logično da basket tri puta tri preslika ono što se dešava u košarci. To se upravo i desilo, Srbija je najbolja u basketu tri puta tri, dok u košarci pet na pet nije baš takva situacija, zato što imamo profesionalnu američku ligu, koja je za sada bolja od svih ostalih ekipa. Što se tiče FIBE, Srbija je u basketu tri puta tri najbolja, u poslednjih pet svetskih prvenstava, uključujući prvo 2011. do sada, četiri puta je bila prvak sveta, jednom druga, što je potpuna dominacija, a da ne govorim o osvajanju brojnih turnira", napominje Kamasi u razgovoru za 021.rs.

Košarkaški klub Novi Sad Al-Wahda poslednjih šest godina je rangiran kao najbolja ekipa na svetu, a skoro svih tih godina, njihov tim čini reprezentaciju. Na poslednjem prvenstvu se Bulutu, Majstoroviću i Saviću pridružio Stojačić, dok je Ždero igrao na Evropskom prvenstvu. Prošle godine bili su jedina neporažena ekipa.

Put ovih momaka počeo je iz hobija, a na prvo "turističko putovanje" otišli su u Atinu bez očekivanja i doneli svetsko zlato, priča Kamasi za naš portal.

"Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Marko Ždero. To su momci koji su odrasli u košarci. Oni su bili u ligama koje nisu profesionalne, egzistencija od košarke im nije nikada bila u prvom planu. U jednom momentu su shvatili da u košarci nemaju neku ozbiljnu profesionalnu budućnost i tu se otvara priča basketa, koji je inače popularan u Srbiji. Naši klinci čim uhvate košarkašku loptu u ruke, oni izleću na prvi teren u kvartu, to je ta neka subkultura košarke, koja se paralelno razvijala i oni su jednostavno, pre nego što su postali košarkaši, na taj način i odrastali. Njihova zajednička priča počinje negde 2010. godine i na prvom Svetskom prvenstvu 2012. postaju svetski prvaci. Generalno, oni su na to takmičenje otišli kao na turističko putovanje i postali svetski prvaci. To je u stvari početak jedne ozbiljne priče, koja danas živi na mnogo višem nivou. To je jedan ozbiljan klub, uz profesionalni trening sa više trenera, gde su uključeni fizioterapeuti, sve je otišlo na mnogo viši nivo."

Feđu Kamasija je najpre angažovao Dušan Domović Bulut kao kondicionog trenera, a potom i Ždero, Majstorović i Savić, i jedno vreme radio je sa čitavim timom. Od ove godine sa Savićem i Žderom  radi u kontinuitetu, a u samom timu postoji više kondicionih trenera, fizioterapeuta i trenera, kako bi svi imali individualnu posvećenost. Uz osvrt na prethodnu godinu, Kamasi ocenjuje da nikada do sada nisu imali bolji start u sezoni.

"Ovo je za jedan olimpijski sport veoma važno, 2018. godina je njihova najbolja sezona, postali su svetski i evropski prvaci, osvojili svih pet turnira World tour serije, uključujući i završni šesti, i u okviru tih turnira nisu izgubili nijednu utakmicu", napominje naš sagovornik.

Pored rada sa basketašima, Feđa Kamasi je poznat i kao atletski trener, nekadašnji državni reprezentativac u atletici i aktuelni trener desetobojca i rekordera Mihaila Dudaša. Objašnjava da je atletika sa razlogom kraljica sportova i "majka svih sportskih pokreta", i da on u velikoj meri primenjuje znanje, osnovu i temelj koji ima u atletici u kondicionim treninzima u basketu.

 

Uz Dudaša koji je ustaljen na sportskoj sceni Srbije sa dve seniorske medalje, Kamasi radi i sa Nikola Mujanovićem, koji je osvojio bronzanu medalju u skoku u vis, na Prvenstvu Evrope za mlađe juniore.

Da je posao trenera "bez radnog vremena" i mnogo više od samog treninga, zasnovan na međusobnom poverenju i komunikaciji, svedoči Kamasi i dodaje da je njegov rad sa sportistima tokom sezone intenzivan u svim periodima. U pripremi je takođe važan individualan pristup, jer se na osnovu različitih faktora kreira program.

"Mislim da je to ključ za mene kao trenera koji radi ovaj posao preko 20 godina. Manje-više uopšte nije problem da ja napišem trening, mnogo je bitnije međusobno poverenje i da mi možemo da funkcionišemo. Ne radi se tu samo o treningu, već jedni druge moramo da razumemo. Deo koji podrazumeva same treninge obuhvata tri do pet meseci godišnje, a drugi deo, kada oni ne treniraju toliko mnogo, važna je komunikacija: kada se odmore, šta onda treba da urade, kako treba da teku pripreme pred sam turnir, kako da se izbegnu ili prevaziđu nesvakidašnje povrede i drugo. Do sada smo mnogo puta uspeli da napravimo pomak upravo zbog te komunikacije. Ta neka prijateljska konekcija je ključna", kaže Kamasi za 021.

Kako dodaje ovaj poznati trener, na osnovu iskustva, sada već prepoznaju eventualne problematične situacije i mogu lako da ih usput saniraju.

"Sada smo već jedna mašina, gde samo povreda može da nas odstrani od dobrog rezultata. Tu sad više nema gluposti i dečijih bolesti, a to je i logično ako imaš takav jedan karijerni put, da si jednostavno neporažen već godinama. Od njihovog privatnog života, do nekih mikro povreda, povreda, emotivnog stanja, sve to treba uzeti u obzir", naglašava on. 

Dok čekaju kvalifikacije za Olimpijadu, proslavljenim novosadskim basketašima predstoji internacionalni turnir u basketu tri na tri "Novi Sad Ultra Challenger", koji će se na Trgu slobode održati 24. i 25. maja. Turnir organizuju Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i novosadski timovi "Novi Sad 3x3" i "Liman 3x3", u kojima igraju neki od najboljih basketaša na svetu. Na takmičenju će učestvovati ekipe iz 16 zemalja, a pobednik stiče pravo učešća na masters turniru u Meksiko Sitiju u julu ove godine.

Autor: Suzana Stojićević - suzana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.