Svetislav Pešić: Košarka u Srbiji za 20 godina slabo napredovala

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2022, 08:33

Svetislav Pešić: Košarka u Srbiji za 20 godina slabo napredovala

Problemi u sprskoj košarci su višestruki, žiivmo u prošlosti, previše smo u prošlosti, nemamo kontinuitet, rekao je selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, pre meča sa Belgijom, koji su košarkaši Srbije izgubili rezultatom 74:73 u Nišu. Selektor je pričao o stanju u srpskoj košarci za koju kaže da je slabo napredovala u odnosu na 2001. i 2002. kada je vodio selekciju do evropskog i svetskog zlata.

Pešić: Živimo u prošlosti; foto: JV / Jelena Mišić
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
I pre bolnog poraza od Belgije, koji je pokazao da nešto ne štima u zemlji košarke, a nije samo hala "Čair", selektor Svetislav Pešić je ukazao na probleme. Dva dana se igrao meč Srbije i Belgije, a prvog dana prekinut posle dva minuta zbog nedovoljno svetla ili što bi zvaničnici rekli, kvara na dalekovodu. Drugog je delovalo da će biti "kec u Nišu", ali je Belgija u finišu preokrenula i slavila.

Na konferenciji, dan pre prve utakmice, Pešić je rekao da ekipa nema kontinuitet jer se tokom pet utakmica u sastavu pojavila 23 imena košarkaša.

To je alarmantna situacija, kao što je alarmantna i situacija u kojoj se nalazi srpska košarka. Reprezentacija je kao lokomotiva košarke u svakoj zemlji i pokazatelj gde se ona nalazi. Ne priznaju se svi rezultati, iako ih je u poslednjih godina bilo dosta. Na Evropskom prvenstvu 2001. godine igrali smo četvrtfinale sa Letonijom i pobedili 114:78, a 20 godina nakon toga Letonija je naš protivnik koga kada hoćemo da pobedimo, moramo da damo maskimum. Uspeli smo da nekako izgubimo sa 7 poena razlike čime se ne ponosimo, ali to je realna situacija u ovom momentu - rekao je Pešić.

Pešić: Nije košarka samo Zvezda i Partizan; foto: JV / Jelena Mišić

Od zlata na Evropskom prvenstvu 2001. godine u Istanbulu i svetskog zlata 2002. godine u Indijanapolisu, kada je Pešić isto bio selektor, slabo se napredovalo.

Mi smo za 20 godina slabo napredovali jer u Srbiji postoji samo košarka kada igraju Partizan i Zvezda, publika ne dolazi nigde, osim možda u Čačku. Reprezentacija je očigledno treblo da dođe u Niš i da dobije podršku. Govorio sam pre mesec dana, pre dva meseca, ali su neki ljudi koji vode košarku u Srbiji rekli da "Pešić traži izgovor" jer ako ne možemo da pobedimo Letoniju u Rigi i Belgiju u Nišu, mi ne treba da postojimo. Velika je razlika, nismo napredovali - dodao je Pešić.

Navijači u Nišu željni dobrog sporta i uvek pružaju podršku; foto: JV / Jelena Mišić

Ne treba da živimo u oblacima", kaže Pešić jer je košarka globalni sport i ne igra se samo u tri ili četiri zemlje.

Nije ni čudo što smo Letoniju pre 20 godina dobili sa 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo makar jednim košem. To je naša aktuelna situacija. Momci koji su ovde, spremni su da izginu. Problemi su višestruki, žiivmo u prošlosti, previše smo u prošlosti. Zvanični prvak Evrope je Slovenija, igrali su Olimpijske igre, mi nismo. Oni su početli 15. juna pripreme, obezbeđeni su im uslovi prema zahtevima i potrebama reprezentacije - istakao je Pešić.

O uslovima u Nišu rekao je da su dobri, ali nije tada ni očekivao da se izlije kanalizacija veče pred utakmicu i da se ugase svetla nakon dva minuta meča. Podršku publike u Nišu je naša reprezentacija dobila, to nikada nije izostajalo, ali podrška nije samo u navijanju, tapšanju i nerviranju "običnih" ljubitelja košarke.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.