Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 11:56

Sledi najbolja košarka na svetu - Denver se sveti Portlandu, ludo na Istoku, šampion u plej-inu

Završetkom regularnog dela sezone NBA lige označava se početak najbolje i najkvalitetnije košarke poznate ljudskom rodu. Promenom sistema takmičenja, pre plej-ofa, igraće se plej-in odnosno borba za poslednje dve pozicije koje vode u doigravanje. Nikola Jokić, gotovo izvesno MVP lige, pokušaće da odvede Denver nagetse korak dalje od prošle sezone, do samog NBA >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finala. Prva prepreka na tom putu su im Portland trejlblejzersi, stari znanci, koji su ih pre dve godine eliminisali u polufinalu konferencije. Srbiju će predstavljati još i Boban Marjanović, koji će sa Dalasom igrati protiv Klipersa, Bogdan Bogdanović, čija Atlanta se na početku ukršta sa Njujork Niksima i Nemanja Bjelica, član Majamija, koji se sastaje sa Milvokijem.
Mnogi kritičari NBA lige i oni koji je iz mnogobrojnih razloga ne simpatišu, nisu svesni promene odnosa prema košarci, kao i samog kvaliteta iste u trenutku kada se završi regularni deo sezone.

Najbolje što planeta ima da pruži U plej-ofu nema sakrivanja iza statistike, napornog ritma, bitnih ili nebitnih utakmica, loših sudijskih odluka, timskih ambija itd...
Teren, lopta, koš, četiri saigrača pored vas, petorica protivnika na suprotnoj strani, 48 ili više minuta najbolje košarke koju naša planeta ima da pruži.
Ili možeš da igraš, doprinosiš i čuvaš svog protivnika, budeš deo vizije i sistema tvog tima, ili si nepouzdan i slaba karika, kojoj se ne mogu poveriti minuti, već sa klupe gledaš bolje kako se nadmeću.   
Nakon skraćenog izdanja od 72 odigrane utakmice regularnog dela sezone, čeka nas ekstremno uzbudljiva plej-of faza.
Kao i svake godine, a ove možda čak i više, težina prognoziranja dve ekipe koje će se naći u velikom finalu je ogromna.
Očekuje se neizvesnost na gotovo svakom meču, izrazitih favorita je veoma malo i utisak je da svako svakoga može da eliminiše.
Put srpskih košarkaša Srbija će u plej-ofu imati trojicu predstavnika - Nikolu Jokića, Bobana Marjanovića i Bogdana Bogdanovića.
Somborski "Džoker", najveći favorit za MVP nagradu, odnosno priznanje za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone u čitavoj ligi, ponovo će nositi ogroman teret na leđima.
U trenutku kada vas proglase najboljim, ostale "zveri" neće vas štedeti i učiniće sve što je u njihovoj moći da vas eliminišu, nadigraju, poraze i ponize, te tako skinu tu krunu sa glave. 
Međutim, Nikola je bezbroj puta u dosadašnjem toku karijere dokazao da ima sve što je potrebno da se nosi sa najboljima i da je sa razlogom to što jeste i tu gde jeste.
Ono što mu ne ide u prilog jeste težak rival već u prvoj rundi plej-ofa, kao i to da Betmenu nedostaje njegov Robin, najbolji saigrač i strelac ekipe Džamal Mari. 
Kanađanin je još ranije zbog teže povrede ligamenata kolena završio sezonu, pa će Jokić i ekipa morati i u plej-ofu da na razne načine izmisle poene koje bi inače i najboljim defanzivcima u velikom broju ubacivao Mari. 
Denver je prošle sezone napravio čudo i ispisao istoriju NBA lige, eliminisavši prvo Jutu, a potom i Kliperse i to nakon situacija u kojoj su gubili sa 3:1 u seriji.
Ove godine će, u znatno drugačijem izdanju, kao i sa različitim narativom i pristupom, pokušati da odu korak dalje. Prva prepreka na tom putu im je tim Portland trejlblejzersa.
Tim iz Oregona predvođen Lilardom i Mekkalumom, ali i odličnim Karmelom, Pauelom, Nurkićem, Kanterom, Kovingtonom i drugima, je upravo pobedom nad Denverom osigurao mesto u plej-ofu.
Denver je protivnika u prvoj fazi birao sam, a između aktuelnog šampiona i bivšeg svog dželata izabrao ovu drugu opciju.
Portland je pre dve sezone u polufinalu konferencije eliminisao Nagetse nakon velikog preokreta i sedam utakmica, pa Denver ima još jedan razlog za dokazivanje i osvetu. 
Ukoliko prođu Lilarda i ekipu, Nagetse čeka susret sa boljim iz duela Finiksa i Lejkersa/Golden Stejta. 
Boban Marjanović i njegovi Dalas meveriksi nalaze se na drugoj strani "kostura" Zapadne konferencije.
Dalas već u prvoj rundi ima veoma težak zadatak, pošto za rivala imaju tim LA Klipersa.
Dve ekipe sastale su se u prvoj rundi i prošle sezone, a uprkos velikom otporu, Mevsi nisu uspeli da eliminišu favorizovanog rivala.
Klipersi u ovogodišnje izdanje plej-ofa ulaze sa potpuno drugačijom energijom, znatno manjom pompom, drugačijim očekivanjima i izmenjenim igračkim i trenerskim kadrom, pa će biti veoma zanimljivo videti kako će izgledati i odvijati se ova serija.
Bolji iz duela Klipersa i Dalasa će na megdan najverovatnije Juti.
Džezeri su regularni deo sezone završili na prvom mestu, te će u prvoj rundi za protivnika imati nekog iz plej-ina, a to mogu biti Memfis, San Antonio, Golden Stejt, ali možda i LA Lejkersi.
Bogdan Bogdanović, će se prvi put u svojoj NBA karijeri naći u plej-of fazi.
"Bogi" je sa Zapada došao na Istok, pronašao veoma zanimljivu sredinu i klub i počeo da igra fenomenalnu košarku.
Atlanta hoksi su napravili ogroman napredak u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj su bili pretposlednja ekipa na Istoku.
Ove godine su zauzeli peto mesto i tako zakazali duel sa još jednim povratnikom u plej-of, ekipom Njujork niksa.
Mnogi NBA analitičari su istakli duel ove dve ekipe kao jedan od zanimljivijih, uzevši u obzir da su već ispunili zacrtani cilj, da nemaju nikakav pritisak i da takve ekipe umeju da budu veoma opasne, te pokvare planove favoritima.
Bolji iz duela Atlante i Niksa će u narednoj fazi vrlo verovatno igrati protiv Filadelfije.
Seventi siksersi su kao prvoplasirana ekipa izborili lakši "kostur" Istoka, pa će u prvoj rundi igrati protiv nekoga iz plej-ina, a to mogu biti Indijana, Šarlot, Vašington ili Boston. 
Nemanja Bjelica će pokušati da izbori svoje mesto u rotaciji u ekipi Majamija.
"Vrelina" želi da ponovi uspeh od prošle sezone, kada su igrali finale lige, ali će to ove sezone biti još teže izvesti. 
Parovi na koje treba obratiti posebnu pažnju Nekoliko stvari, odnosno duela, privlače ogromnu pažnju NBA zaljubljenika.
Za početak, prošlogodišnji šampioni Lejkersi nisu uspeli da zaobiđu plej-in, pa iako važe za favorita u meču sa Golden Stejtom, ili eventualno Memfisom i San Antoniom, nije nemoguće da se ne domognu plej-ofa.
"Jezeraši" su ipak napokon kompletni, oporavljeni i željni povratka u sam vrh NBA lige.
Pored pomenutih Klipersa, koji su za razliku od prošle sezone, veoma tiho propraćeni i najavljivani ove sezone, biće prilično zanimljivo videti kako će se Juta izboriti sa pritiskom koji nosi prvoplasirana ekipa konferencije, ali i Finiks, ekipu koja je spoj mladosti i isksutva i koja je bljesnula i lansirala se u sam vrh Zapada.
Ipak, ono što privlači najviše pažnje i interesovanja, jeste kako će se stvari odvijati na Istoku.
Bruklin netsi važe za prvog favorita za podizanje Leri O'Brajan pehara.
Irvingu i Durentu priključili su se Harden i Grifin, pa je tako lestvica očekivanja podignuta na najviši nivo.
Pritisak koji pomenuti igrači Netsa nose je ogroman, pa bi bilo kakav neuspeh, pa čak i u eventualnom NBA finalu, bio ogroman i naneo veliki udar njihovim reputacijama i karijerama.
Protivnik u prvoj rundi će im biti bolji iz duela Bostona i Vašingtona.
Seltiksi su se mučili i bili nekonstantni kroz čitavu godinu, ali su i te kako sposobni da timskom igrom, kvalitetnom odbranom i na krilima svojih zvezda u usponu, eliminišu favorizovane rivale.
Vašington je u drugoj polovini sezone zaigrao sjajno, a kada se pogleda njihov sastav i košarka koju su igrali u poslednje vreme, utisak je da mogu biti tvrd orah na koji bi svako mogao da polomi zub. 
Možda i najzanimljiviji duel prve runde, bar na Istoku, biće onaj u kojem se sastaju trećeplasirani Milvoki i šestoplasirani Majami.
Baksi su Janisu Adetokumbu doveli zanimljiva i kvalitetna pojačanja u vidu Holideja, Takera, Forbsa, Portisa i Tiga, a poput Klipersa, Milvoki na veoma tih način i iz drugog plana započinje ovogodišnju kampanju.
Težak posao imaju već na početku, pošto im je rival prošlogodišnji finalista, ekipa Majami hita. 
Tim Erika Spolstre je dodatno pojačao roster u odnosu na prošlu sezonu, ali će do uspeha ponovo morati putem autsajdera.
Majami je ekipa koja ima dobro poznat i razrađen sistem, ali i igrače koji znaju ulogu u tom sistemu. Na njihovu žalost, ostali su bez Oladipa, ali daleko od toga da ne poseduju dovoljan kvalitet da eliminišu mnogo jače timove na papiru od sebe.
Dodatni problem za Majami jeste to da čak i ukoliko izbace Milvoki, u narednoj rundi će se najverovatnije sastati sa Bruklinom, a pitanje je da li imaju umeća i snage za dva vezana čuda.
Bilo kako bilo, ljubitelji NBA lige i najbolje košarke na svetu, pripremite se za lavinu sjajnih poteza, fenomenalnih utakmica, ali i nekoliko redova podočnjaka, nedostatka sna i energije u narednim danima. 
Očekuje nas jedan od najnepredvidljivijih plej-of faza u poslednjih mnogo godina, a to je nešto što se u svetu sporta najviše može poželeti. 
Aleksandar Petrović (AlexPetro23
Pogledaj vesti o: Košarka,   Slava Sveti Nikola

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZVINI LEBRON! Nikola Jokić MVP NBA lige - sve je gotovo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021

Kladili ste se na Jokića – spremite se da častite!..Nikola Jokić igra košarku života, a da li će sprski as dobiti ono što je već odavno zaslužio - priznanje najboljeg igrača NBA lige?..Kladionica Meridian veruje da hoće – i zato je odluči da proslavi MVP titulu kako dolikuje – sa svojim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.