Izvor: MozzartSport.com, 25.Jan.2021, 09:27

Rumunska košarka raste - trener Dragan Petričević smatra da su naši ljudi tom trendu značajno doprineli

Osvajač mnogobrojnih medalja u Rumuniji bio je i prvak Afrike sa klubom iz Tunisa

Kao i svakom rođenom Sarajliji prvi dečački snovi bili su da zaigra za mlađe selekcije evropskog šampiona Bosne. Igrački snovi nisu se u potpunosti ispunili, ali je Dragan Petričević dobio satisfakciju na drugoj strani. Rano je uplovio u trenerske vode, već sa 24 godine postao je trener ženske ekipe u Hemofarmu. Nakon tri godine otisnuo se u Rumuniju gde je izgradio respektabilnu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << karijeru i stekao košarkaško ime. Takođe, vodio je klubove iz Egipta, Tunisa, Gruzije, Bahreina…

U svim zemljama radio je sa puno uspeha, stizao do medalja i trofeja, ali da krenemo sa Temišvarom, koji sada trenira, i rumunskim košarkaškim iskustvima.

“Radio sam u mnogim poznatim klubovima, a svakako su najveći Kluž, Arad, Ploešti, Temišvar…Takođe, bio sam selektor ženske reprezentacije Rumunije. Mislim da sam sa rumunskim ekipama uzeo preko 15 medalja i sedam, osam trofeja” , podvlači Petričević.

Koliko je pandemija virusa korona uticala na košarku u zemlji naših suseda?

“Rumunija košarkaški raste iz godine u godinu. Mislim da ni sada Covid – 19 nije usporio rast. Budžeti nekih ekipa su znatno veći nego minulih godina. U ovom momentu čak deset ekipa konkuriše za plej of. Mi se borimo za TOP 8 sa ekipama iz glavnog grada koji imaju neku vrstu prednosti. Nedavno smo, sa 79:65, dobili Dinamo iz Bukurešta i to nam je bitna pobeda”.

Ipak, korona je povećala neke troškove. Na koji način?

“Nama pred svaku utakmicu treba 1.200 evra za PSR testiranja. Država i Savez testiranja ne subvencionišu. Potom, utakmice igramo u ‘balonima’, nikad kod kuće, pa nas svaka utakmica dodatno košta po tri, četiri hiljade evra. Ukupno sedmično po 5.000 evra što nije mala suma. Dodatno, poremećen nam je trenažni process, još uvek nam nije dozvoljeno korišćenje svlačionica, tuširanje, nema ishrane u samim restoranima…”.

Koliko su igrači iz Srbije i iz regiona doprineli razvoju košarke u Rumunji?

“Baš mnogo. Pa sijaset naših igrača nastupalo je ili igra u Rumuniji. Od Nenada Mandića, Dalibora Đape, Vladimira Tice, Miloša Pešića, Miloša Komatine, Igora Mijailovića, Adama Mirkovića, Nikole Gajića…Spisak je dugačak, svakako ću nekog izostaviti. Svaki tim ima po šest, sedam stranaca koji moraju da iznesu dve utakmice sedmično”.

Pored igrača i naši treneri dali su značajan doprinos rumunskoj košarci. Šta je doneo proslavljeni trener Partizana Duško Vujošević?

“Mnogo toga dobio je Kluž dolaskom Duška Vujoševića. Brine o strategiji kluba, savetuje, vodi treninge, proizvodi igrače, jednostavno, ima ogroman uticaj. Pa sad im je dečak od šesnaest godina, trojkom, doneo pobedu. To može samo u timu koji vodi Vujošević”.  

Da li su vaši planovi i dalje vezani za Temišvar?

“Imam ugovor na još godinu dana, ali pored trenera prvog tima obavljam ulogu generalnog menadžera kluba. To znači jednu širu priču jer brinem o mlađim selekcijama, pravim planove za razvoj mladih igrača. Potom, naš budžet je manji za petinu pa i taj deo treba nadomestiti”.

Rekli smo da ste radili na više kontinenata. Do velikog uspeha stigli ste u Tunisu?

“Sa klubom iz Tunisa sam, pored šampionske krune, osvojenog kupa, postao prvak afričkog kontinenta. Iskustva nam govore da Tunižani igraju ozbiljnu košarku, stalni su učesnici najvećih smotri poput OI i Svetskih prvenstava. Finale smo igrali protiv tima iz Angole koja je značajna košarkaška afrička sila. Iz Gruzije nosim lepa iskustva. Znamo da Gruzija ima sjajnu reprezentaciju, da njihovi igrači nastupaju u najjačim ligama pa im je nacionalni šampionat malo slabiji. Nije bilo loše ni u Egiptu dok se za Bahrein ne može reći da se tamo igra ozbiljna košarka”, konstatuje Dragan Petričević koji će ove sedmice biti učesnik Humanitarnog tiketa u podne.

PIŠE: Đurđe MEČANIN

[email protected]

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.