Izvor: MozzartSport.com, 18.Sep.2021, 13:24

Počinje najbolja evropska liga u košarci: Kralj prvi zadao udarac Barsi i najavio paklenu borbu za tron

Real Madrid osvajanjem Superkupa bacio rukavicu aktuelnom šampionu, čeka nas još jedna spektakularna sezona u elitnom rangu španske košarke

Kucnuo je čas. U 18.00 sudije će podbacivanjem lopte u Lugu i Badaloni označiti početak nove sezone u španskoj ACB ligi. Barselona brani titulu, prekinula je sedmogodišnji post predvođena Šarunasom Jasikevičijusom sa klupe i u novu takmičarsku godinu ulazi kao prvi favorit. Ipak, madridski Real je u borbi za trofej >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Superkupa najavio da je spreman ponovo da se potuče sa ljutim rivalom. Čini se i spremniji nego minule , kada mu se, kako je godina odmicala, igrački kadar osipao. Sada je sastavio sjajan tim sa željom da se posle dogodišnje pauze vrati na vrh španske košarke.

Kao sjajna uvertira za prestojeću takmičarsku godinu poslužila je utakmica finala Superkupa. Očekivano, koplja su ukrstili finalisti prošlosezonskog plej-ofa i najveći rivali španske košarke - Real i Barsa. U sjajnoj predstavi, posle velikog preokreta i drame, Kraljevski klub došao je do prvog pehara u sezoni. Predvođen maestralnim Serhijom Ljuljom, koji je još jednom partijom za pamćenje pokazao da je spreman da predvodi ekipu Pabla Lasa u napadu na nove titule.

Ne igraju ipak u španskom prvenstvu samo Madriđani i Katalonci. Jasno, prema svim parametrima prvi su favoriti za osvajanje pehara. Zbog toga trpe i najveći pritisak, pa bi daleko rasterećeniji timovi mogli da profitiraju. Kao što su to 2017. i 2020. godine uradili Valensija i Baskonija.

Posle dužeg vremena Španija će u Evroligi imati samo tri predstavnika. Valensija je ostala bez licence i ponovo će preko Evrokupa pokušati da se vrati u društvo najboljih. Možda bi i činjenica da ne nastupa u elitnom takmičenju mogla da omogući ekipi iz Fontete da se iznenada uključi u borbi za tron.

Bilo kako bilo, sve oči uprte su u prošlosezonske finaliste. Iznenađenje bi bilo da Real ili Barsa ne završe sa rukama na trofeju, ali bi mogla da se prihvati činjenica da sastav iz Vitorije ponovi podvig od prethodnog leta. Valensija je i pored nekoliko bitnih promena odmah iza Evroligaša, ali preostalih 14 klubova gotovo da ima podjednake šanse da napravi senzaciju. Ili ih bolje rečeno - nema.

Liga broji člana manje nego minule sezone. Iz elitnog ranga ispali su Gipuzkoa i Estudijantes, dok je mesto u društvu najboljih dobio samo Breogan.

Ekipe su očekivano doživele velike promene, pa su tako timovi skupa angažovali 99 pojačanja. Boje Srbije će braniti Vanja Marinković (Baskonija), Tristan Vukčević (Real Madrid), Dejan Todorović (Tenerife), Jovan Novak i Dušan Ristić (Fuenlabrada), zatim Marko Luković (Breogan), Dejan Kravić (Burgos), Mario Nakić (Andora) i Oliver Stević (Gran Kanarija).

REAL MADRID

Kraljevski klub je u sezoni za nama imao brojnih problema. Ekipu je najpre početkom sezone napustio Fakundo Kampaco, potom je otišao i Gabrijel Dek pred početak plej-ofa. Na sve to nadovezale su se i povrede, dok je Felipe Rejes najavio odlazak u penziju. Po okočanju takmičarske godine je odsvirao kraj. Biće čudno gledati Madriđane na parketu, znajući da posle 17 godina ne postoji šansa da na teren kroči legenda španske košarke.

Još jedan igrač koji je ostavio dubok trag u klubu mogao bi da napusti Kraljevski klub ovog leta. Tačnije to je već uradio, ali još postoji šansa da se Džejsi Kerol vrati. On je sa porodicom u rodnom Americi i još nije doneo odluku. Ugovor mu je istekao, slobodan je igrač, a samo jedno je izvesno - klub neće menjati. Zbog svega što je učinio za klub, uprava je voljna da mu da vremena. Mogao bi u finišu sezone svojim iskustvom da bude prevaga madridskog kluba u borbi za trofeje.

Otišao je i talentovani Usman Garuba. Hjuston Roketsi su ga odabrani na NBA draftu sa 23. mesta i odlučili da sa mladim španskim reprezentativcem potpišu ugovor. Veliki hendikep za sastav iz španske prestonice, ali i prilika za mladog srpskog košarkaša Tristana Vukčevića. Dobio je šansu u prvom timu minule sezone, sada ga izvesno očekuje i veća minutaža. Prilika koju ne sme da propusti.

Klub su napustili i Aleks Tajus i Nikolas Laprovitola, potonji se čak usudio da pojača redove najljućeg rivala. Interesantno je da su Madriđani i Katalonci razmenili još igrača tokom leta. Tako je bivši igrač Barse Toma Ertel konačno zadužio opremu Blankosa, a u svlačionici će viđati još jedno poznato lice - Adama Hangu.

Uz dvojac koji je u prošlosti branio bolje ljutog rivala Reala, u klub su stigli i bivši plejmejker Partizana, Olimpijakosa i Lokomotive Kubanj Najdžel Vilijams Gos, kao i nekadašnji krilni centar Boston Seltiksa i Asvela Geršon Jabusele. Kvartet sjajnih pojačanja je stigao u Madrid i čini se da je ekipa spremna da se na vrh vrati sa stilom.

Pod ugovorom: Alberto Abalde, Karlos Alosen, Trej Tompkins, Rudi Fernandez, Džef Tejlor, Fabijan Kozer, Valter Tavares, Vensan Poarije, Entoni Rendolf, Tristan Vukčević, Serhio Ljulj (produžio)

Došli: Toma Ertel, Geršon Jabusele, Najdžel Vilijams Gos, Adam Hanga

Otišli: Usman Garuba, Aleks Tajus, Nikolas Laprovitola, Felipe Rejes (penzija), Džejsi Kerol (istekao ugovor)

BARSELONA

Prekinuli su Katalonci sedmogodišnji post i popeli se na krov Španije. Da bi to uradili, morali su da skroje sjajan tim. Doživeli su minimalne promene tokom leta, a iako je ekipu napustio vetera Pau Gasol, čini se da Šarunas Jasikevičijus raspolaže još kvalitetnijim sastavom.

Stariji od braće Gasol još nije doneo konačnu odluku o nastavku karijere. Nije uspeo sa reprezentacijom Španije da se domogne odličja na Olimpijskim igrama u Tokiju, pa razmišlja da li da odigra još jednu sezonu. Istakao je da za njega postoji samo jedan klub - Barselona. Ukoliko se bude vraćao, ponovo će navući dres kluba iz Katalonije, u kojem su mu, naravno, vrata uvek otvorena.

Uz njega je otišao i Artem Pustovji, nedavno i Leandro Bolmaro. Mladi Argentinac se odazvao pozivu iz NBA i braniće boje Minesote. Adam Hanga je pojačao Real, Viktor Klaver se vratio u Valensiju, dok je Leo Vesterman otišao put Monaka.

Stigla su četiri pojačanja. Novopečeni šampion Evrolige Sertač Šanli iz Efesa, talentovani Rokas Jokubaitis iz Žalgirisa, iskusni Niko Laprovitola iz Reala, dok je nedavno još jedan bivši igrač kluba iz Kaunasa potpisao ugovor sa braniocom trona u Španiji - američki košarkaš Najdžel Hejs. Ostaje samo da se vidi da li će Barsa pokušati da dovede još jednog centra, čini se da čeka odluku Pau Gasola, ali i njegovog brata Marka, koji izvesno napušta NBA i mogao bi da se vrati u Kataloniju. Postoje ipak i priče da bi karijeru mogao da nastavi u drugoligašu Đironu, čiji je i vlasnik. Nadaju se u redovima Blaugrane da bi mogao da se odluči za poslednji ples u klubu u kojem je zakoračio u seniorsku košarku.

Bilo je priča da bi Nikola Mirotić mogao da spakuje kofere. Navodno mu je Barsa ponudila novi ugovor sa smanjenom platom, koji nije hteo da prihvati. Te spekulacije su utihnule i prilično je jasno da će bivši igrač Reala nastaviti karijeru u Kataloniji.

Pod ugovorom: Kajl Kjurik, Nikola Mirotić, Rolands Šmits, Kori Higins (produžio), Brendon Dejvis, Serhi Martinez, Nik Kalates, Pjer Oriola, Aleks Abrines (produžio)

Došli: Sertač Šanli, Nikolas Laprovitola, Rokas Jokubaitis, Najdžel Hejs

Otišli: Artem Pustovji, Pau Gasol, Viktor Klaver, Adam Hanga, Leandro Bolmaro, Leo Vesterman

BASKONIJA

Pretrpela je ekipa Duška Ivanovića velike promene. Nisu Baski minule sezone ostvarili željene rezultate, ali je Crnogorac dobio poverenje kluba i novi ugovor. Imao je preko leta priliku da sastavi ekipu po svom ukusu, pa je pala generalka.

Sedam novih igrača stiglo je u Fernando Buesa Arenu. Osam je napustilo. Angažovani su Met Kostelo, Vanja Marinković, Simone Fontekio, Vejd Boldvin, Lendri Noko i Stiven Enoh, dok se u klub vratio Džejson Grejndžer. Sidro su digli Iliman Diop, Jusufa Fal (na pozajmici u Asvelu), Tonje Džekiri, Pjerija Henri, Akile Polonara, Frenk Masenat, Kino Kolom i Zoran Dragić.

Udario je Ivanović reset, ali se čini da je sastavio sjajnu ekipu. Fotekio bi mogao da bude jedno od prijatnijih iznenađenja u Endesi ove sezone. Igrao je sjajno u dresu Albe prošle sezone, a potom u dresu reprezentacije Italije blistao na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Beogradu, pa potom i na samim Igrama u Tokiju.

Vanja Marinković bi konačno mogao da dobije ulogu kakvu zaslužuje, s ozbirom da je u Valensiji bio u drugom planu. Boldvin se u Bajernu sjajno adaptirao na evropsku košarku i bio ponajbolji igrač ekipe Andree Trinkijera, dok je bivši centar Crvene zvezde Noko pravi igrač po ukusu crnogorskog stručnjaka. Altetski sjajan, snažan, izuzetno borben i energičan.

Sa Ivanovićevim ratničkim pečatom, Baski bi mogli da budu tvrd orah i za najbolje evropske timove u sezoni pred nama. Nek se čuvaju Barsa i Real.

Pod ugovorom: Alek Piters, Rokas Giedraitis, Sander Rajeste, Arturs Kuruc, Tadas Sedekerskis

Došli: Met Kostelo, Vanja Marinković, Simone Fontekio, Vejd Boldvin, Džejson Grejndžer, Lendri Noko, Stiven Enoh

Otišli: Iliman Diop, Jusufa Fal, Tonje Džekiri, Pjerija Henri, Akile Polonara, Frank Masenat, Kini Kolom, Zoran Dragić

VALENSIJA

Rastala se Valensija sa Haumeom Ponsarnauom i odlučila da šansu pruži mladom Đoanu Penjaroji, koji je sa puno uspeha predvodio Burgos u minule dve sezone. Bili su Narandžasti u idealnoj poziciji da naprave veliku promenu na klupi i sa novim šefom struke krenu u novo probijanje ka Evroligi.

Ekipu je napustilo nekoliko bitnih igrača, pre svih Nikola Kalinić, koji je rešio da se vrati u Crvenu zvezdu. Sidro je digao i igrač koji je sa njim i stigao u Valensiju iz Fenera - Derik Vilijams. Posle dugog niza godina otišli su i Đoan Sastre i Gijom Vives, Fernando San Emeterio je odlučio da stavi kraj na impresivnu karijeru. Čiste papire dobio je i Vanja Marinković, koji se preselio u Vitoriju.

Što se tiče pojačanja, stiče se utisak i da Valensija nije završila sa angažovanjem igrača. Talentovani reprezentativac Makedonije Nenad Dimitrijević se dokazao u dresu Huventuda, kao i odlični Ćabijer Lopez Arostegi.

Značajan potez uprava je napravila vraćanjem Viktora Klavera, dok je Kubanac Hasijel Rivero stigao na zahtev trenera Penjaroje, s obzirom da su zajedno sarađivali u Burgosu.

Biće nezgodna Valensija, ali čini se da nema dovoljno kvalitetan sastav da izađe na crtu Realu i Barseloni. Videćemo da li Penjaroja može da napravi čudo.

Pod ugovorom: Majk Tobi, Klemen Prepelič, Bojan Dubljević, Martin Hermanson, Haime Pradilja, Luj Labejri, Đosep Puerto, Sem van Rosom (produžio)

Došli: Nenad Dimitrijević, Ćabijer Lopez Arostegi, Viktor Klaver, Hasijel Rivero

Otišli: Vanja Marinković, Đoan Sastre, Gijom Vives, Fernando San Emeterio (penzija), Nikola Kalinić, Derik Vilijams

OBRADOIRO

Nekoliko sjajnih pojačanja je angažovala ekipa iz Santijago de Kompostele ovog leta. Stigli su bivši igrač Bajerna Brejdon Hobs, doskorašnji centar Lokomotive Kubanje Henri Elenson, kao i bivši centar Unikahe Viki Okuo.

Nije ni to sve, ugovore sa klubom potpisali su i iskusni Tomas Skrab, mađarski internacionalac Marko Filipoviti, kao i talentovani Argentinac Fernando Curbrigen.

Trener Monćo Fernandez je dobio novi ugovor (dvogodišnji), a parafe na nove saradnje stavili su i Aleks Suarez i veteran Albert Oliver. Bitno je da je u klubu ostao i Kasijus Robertson.

Pod ugovorom: Kasijus Robertson, Alvaro Munjoz, Laurinas Birutis, Laurinas Beliauskas, Rafa Garsija, Aleks Suarez (produžio), Albert Oliver (produžio)

Došli: Brejdon Hobs, Fernando Curbrigen, Henri Elenson, Vini Okuo, Tomas Skrab, Marko Filipoviti

Otišli: Kartal Ozmizrak, Saša Daum, Stiven Enoh, Kris Čerapović, Pepe Pozas, Džejk Koen

BILBAO

Čini se da četa Aleksa Mumbrua ima ozbiljne ambicije ove sezone. Angažovan je veliki broj pojačanja, od kojih se izdvajaju iskusni Endru Gaudlok, Džef Vajti, stameni Anhel Delgado i Rafa Luz.

Ekipu je ipak i napustilo par bitnih igrača, poput talentovanog Anroldasa Kubolke, koji će se okušati u NBA ligi (Šarlot).

Baski su minule sezone upisali svega 10 pobeda, samo jednu više od Estudijantesa, koji je završio u drugom rangu. Pokušaće da se podignu na tabeli.

Pod ugovorom: Aleks Rejes, Žonatan Rusel, Lude Hakanson, Tomeu Rigo, Regimantas Miniotas

Došli: Valentin Bigot, Gitis Masijulis, Endru Gaudlok, Aleks Galjan, Rafa Luz, Džef Vajti, Anhelo Delgado

Otišli, Arnoldsa Kubolka, Kventin Seron, Ondrej Balvin, Džejlon Braun, Džoš Dženkins, Janis Atineu, Leonardo Tote, Jaroslav Žiškovski

REAL BETIS

Pokušaće Đoan Plaza sa Verdiblankosima da pobegne što je dalje moguće od opasne zone. Dobio je ozbiljnu podršku uprave, koja mu je dovela nekoliko sjajnih pojačanja.

Marko Todorović je stigao na pozajmicu, a ugoor sa klubom je parafirao i iskusni Dairis Bertans.

Nekoliko američkih košarkaša pojačalo je konkurenciju u Sevilji, a izdvaja se bivši igrač Mornara i Monaka Kadin Kerington.

Mogao bi Betis da bude interesantan, videćemo kako će Plaza uklopiti ekipu.

Pod ugovorom: Pablo Almazan, Ibrahim Magasa, Nik Spajers

Došli: Pepe Pozas, Beka Burjanadze, Dairis Bertans, Šenon Evans, Kadin Kerington, Vrenc Beijenberg, Deni Abeleze, Marko Todorović, Vito Braun

Otišli: Jusu Ndoje, Nik Kej, Džerom Džordan, Džerom Rendl, Ti Džej Kempbel, Peti Nijang, Tobijas Borg

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

SARAGOSA

Istakla je Saragosa visoke ambicije najpre postavljanjem Haumea Ponsarnaua na klupu. A onda i pojačavanjem igračkog kadra po ukusu novog trenera.

Džamel Meklin, Santi Hjusta, Met Mobli, Sten Okoje, Omar Kuk, Adam Vačinski i Kenan Sipahi predstavlju ozbiljne akvizicije i jasno je da će Saragosa biti tvrd orah u ACB ligi.

Pod ugovorom: Havijer Hustiz, Rodrigo San Migel, Dino Radončić, Aleiš Font, Havi Garsija, Haime Fernandez, Trigvi Hlinason

Došli: Džamel Meklin, Santi Justa, Hans Vanvijn, Met Mobli, Sten Okoje, Omar Kuk, Ramon Vila, Adam Vačinski, Kenan Sipahi

Otišli: Rašid Sulejmon, Džonatan Bareiro, Nikolas Brusino, Džejkob Vajli, Robin Benzing, Eliajas Heris, Dilan Enis

TENERIFE

Ekipa Ćusa Vidorete izrasla je u jedno od najboljih u Španiji. Nije previše menjala ekipu ovog leta, što znači da će i u sezoni pred nama biti trn u oku mnogim timovima.

Otišli su Aleks Lopez, Santi Justa, Tajler Kavana, Čarls Dženkins i Jorgos Borgis, a angažovana su četiri pojačanja. Iskusni Đoan Sastre se izdvaja, a puno se očekuje i od Kajla Vilčera.

Pod ugovorom: Sasu Salin, Marselinjo Uertas, Bruno Fitipaldo, Aron Dornekamp, Gorđi Šermadini, Dejan Todorović, Emir Sulejmanović, Serhio Rodrigez, Franko Gera

Došli: Đoan Sastre, Šon Smit, Kajl Vilčer, Tobajas Borg

Otišli; Aleks Lopez, Santi Justa, Tajler Kavana, Čarls Dženkins, Jorgos Borgis

FUENLABRADA

Opstala je prilično rutinskI Fueblabrada minule sezone, a čini se da i ove sezone ima slične ambicije. Stabilna pozicija u sredini tabele, a ako se pojavi mogućnost za nešto više, nesumnjivo će je ugrabiti.

Otišlo je nekoliko važnih igrača iz ekipe, potput Kajla Aleksendera i Mela Triblma, a biće interesantno videti kako će se u ekipi snaći bivši centar Crvene zvezde Dušan Ristić, koji će po prvi put u karijeri zaigrati u Španiji. Srpski košarkša svakako je i najveće pojačanja ekipe koja je tokom leta prioritet dala produžavanju ugovora sa bitnim igračima i čuvanju jezgra iz minule takmičarske godine. Biće zanimljivo videti ga u tandemu sa Jovanom Novakom.

Pod ugovorom: Zigi Samar, E. Osas, Jovan Novak, Basala Bagajoko, Leo Majndl (produžio), Kristijan Ejenga (produžio), Kvan Čitam, Čema Gonzales, Obi Emegano

Došli: Dušan Ristić, Aleks Lopez, Šon Armand

Otišli, Sander Vene, Kajl Aleksender, Melo Trimbl, Aleks Urtasun, Šeik Dijalo, Džoš Šarma, Mark Garsija

MURSIJA

Zadržan je veliko deo prošlosezonskog rostera, ali su ekipu ipak napustila dva važna igrača. Konor Frankamp i Di Džej Stroberi. Veliko pojačanje za četu Sita Alonsa predstavljaće iskusni šuter Tad Mekfaden.

Minule sezone je ostvaren odličan rezultat sa 16 pobeda i 12. mestom na tabeli. Biće srećni u Mursiji da ga ponove.

Pod ugovorom: Emanuel Kate, Džordan Dejvis, Rinaldas Malmanis, Nemanja Radović, Džejms Veb, Ajzea Tejlor, Tomas Belas, Avgusto Lima, Kostas Vasileiadis, Sadijel Rohas

Došli: Tad Mekfaden, Kris Čerapović

Otišli: Konor Frankamp, Peter Jok, Di Džej Stroberi

BREOGAN

Vratila se ACB liga u Lugo. Breogan će učiniti sve da opstane, a na tom putu će mu pomoći i Marko Luković. Bivši košarkaš brojnih klubova sa Jadrana se vratio u Španiju i imaće važnu rolu u redovima povratnika.

Ipak, kao najveća pojačanja ekipe Paka Olmosa izdvajaju se Džanan Musa i Rašid Mahalbašić. Čini se da je stvorena ekipa kadra da opstane.

Pod ugovorom: Ivan Kruz, Sejdu Abubakar, Kevin Larsen, Serhio Kintela, Erik Kintea, Mateo Dijaz, Adam Solazo, Mindaugas Kacinas

Došli: Tre Bel Hejns, Džanan Musa, Rašid Mahalbašić, Marko Luković, Tajler Kalinoski, Žordan Sako

SAN PABLO BURGOS

Umesto Đoana Penjaroje stigao je hrvatski stručnjak Žan Tabak. Dejan Kravić je na kraju ostao u ekipi, dobio je novi ugovor, ali je Goran Huskić posle nekoliko godina napustio tim.

U dresu Burgosa ćemo naredne sezone gledati i bivšeg beka Partizana Alekseja Nikolića, a veliko pojačanje predstavlja i dolazak Sulejmana Brajmoha.

Pod ugovorom: Vitor Benite, Aleks Renfro, Ćavi Rabaseda, Maksim Salaš, Karim Kili, Dejan Kravić (produžio)

Došli: Tajrus Mekgi, Dani Dijez, Sulejman Brajmo, Aleksej Nikolić, Mark Garsija, Stive Zek, Adam Somogji

Otišli: Ken Horton, Tad Mekfaden, Omar Kuk, Aleks Barera, Migel Salvo, Žordan Sako, Goran Huskić

ANDORA

U dresu Andore zaigraće i bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer, ali svakako je kao najveće pojačanje stigao njegov zemljak Dru Kroford.

Samo kvalitetne akvizicije stizale su ovog leta u klub. Tako je angažovan i Konor Morgan, ali i talentovani Amin Nua iz Asvela. U dresu ovog tima gledaćemo i Marija Nakića. Talentovani srpski košarkaš će konačno dobiti pravu priliku da se dokaže u Endesi.

Bila je Andora na pragu plej-ofa minule sezone i namerava ponovo da se bori za mesto u doigravanju. Ima kvalitet za tako nešto.

Pod ugovorom: Klevin Hana, David Jelinek, Oriol Pauli, Serhi Garsija, Gije Kolom, Naćo Ljovet, Tajson Perez, Musa Dijanje, Babatunde Olumujiva

Došli: Konor Morgan, Amin Nua, Kodi Miler Mekintajer, Dru Kroford, Mario Nakić, Viktor Arteaga

Otišli: Bandža si, Malik Dime, Haukur Palson, Džeremi Senglin, Saulijus Kulvijetis, Art Parahovski, Tomaš Gjelo

HUVENTUD

Stigla su dva velika pojačanja u Badalonu. Bivši igrač Olimpijakosa i Efesa Brendon Pol, kao i Derek Vilis. Angažovan je i iskusni Giljom Vives.

Nekoliko važnih igrača napustilo je ekipu, ali je ostala okosnica, pa bi Huventud mogao da bude vrlo nezgodan u sezoni pred nama. Karles Duran je odradio jako dobar posao minule, sve ukazuje da će nastaviti da beleži dobre rezultate i u godini pred nama.

Pod ugovorom: Feran Basas, Pau Ribas, Arturs Žagars, Đoel Para, Albert Ventura, Vladimir Brodžijanski, Simon Birgander, Pep Buskets, Ante Tomić

Došli: Giljom Vives, Brendon Pol, Andres Feliz, Derek Vilis

Otišli: Ćabi Lopez Arostegi, Šon Doson, Konor Morgan, Nenad Dimitrijević

MANRESA

Stigao je Pedro Martinez na klupu tima, a posle iskusnog stručnjaka usledila je lavina potpisan. Biće interesantno gledati Manresu u sezoni pred nama, čini se da ima atletski dobru ekipu uz nekoliko jako talentovanih momaka.

Izdvaja se doskorašnji centar Asvela Ismael Bako, koji bi mogao da dominira u španskom šampionatu.

Pod ugovorom: Dani Perez, Giljem Đou, Jankuba Sima, Dani Garsija, Rafa Martinez

Došli: Elijas Valtonen, Žo Tomason, Marcis Štejnbergs, Janis Berzinjš, Čima Moneke, Silvan Francisko, Luk Mej, Ismael Bako

Otišli: Eulijus Baez, Met Džening, Set Hajnrih, Skot Ejterton, Huan Pablo Vaulet

UNIKAHA

Nije tim iz Malage što je nekad bio, ali ima visoke ambicije. Odustao je od Evrolige, boriće se u Ligi šampiona, gde ima realne šanse i za trofej.

Stiglo je nekoliko pojačanja, od kojih se svakako izdvaja bivši NBA šampion i nekadašnji košarkaš Budućnosti Noris Kol.

Pod ugovorom: Janik Nzosa, Tim Abromaitis, Ruben Gerero, Karlos Suarez, Aleks Biutelj, Dario Brizuela, Alberto Dijaz, Haime Fernandez, Francis Alonso

Došli: Džonatan Bareiro, Majkl Erik, Noris Kol

Otišli: Marko Spisu, Dion Tompson, Gal Mekel, Malkom Tomas, Adam Vačinski

GRAN KANARIJA

Domogla se ekipa sa Kanara minule sezone plej-ofa, ali nije mogla dalje od madridskog Reala. Sudeći prema letošnjim pojačanjima, utisak je da želi da napravi i iskorak. Domogne se još bolje pozicije u doigravanju.

Artem Pustovji, Nikolas Brusino, Ilimane Diope, Dilan Enis i Kris Krejmer su zaista pojačanja koja obećavaju. Igrači sa iskustvom iz ACB lige, koji bi ozbiljno mogli da pomognu ekipi.

Novi ugovor dobio je i iskusni srpski košarkaš Oliver Stević, ali što je za Granku još važnije, paraf na novu saradnju stavio je francuski reprezentativac Endru Olbisi.

Pod ugovorom: Ej Džej Sloter, Kalifa Diop, Džon Šurna, Oliver Stević, Havi Lopez

Došli: Artem Pustovji, Nikolas Brusino, Migel Salvio, Ilimane Diope, Dilan Enis, Kris Krejmer

Otišli: Šon Kilpatrik, Sten Okoje, Fabio Santana

ACB - 1. KOLO

Subota

18.00: (5,00) Breogan (19,0) Tenerife (1,20)

18.00: (1,35) Huventud (16,0) Bilbao (3,50)

20.45: (2,15) Betis (14,5) Andora (1,80)

20.45: (1,70) Valensija (14,5) Baskonija (2,30)

Nedelja

12.30: (1,07) Barselona (25,0) Mursija (8,50)

12.30: (2,55) Fuenlabrada (14,5) Gran Kanarija (1,60)

17.00: (1,80) Saragosa (14,5) Manresa (2,15)

18.30: (1,15) Real Madrid (20,0) San Pablo (6,00)

20.00: (1,30) Unikaha (16,0) Obradoiro (3,90)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.