Ove godine za niški sport 0 dinara i dve odluke o raspodeli novca

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2021, 12:42

Ove godine za niški sport 0 dinara i dve odluke o raspodeli novca

Jedva su dočekali niški klubovi preraspodelu sportskog budžeta krajem maja, a samo 2 nedelje kasnije odluka je poništena i doneta nova. Većina klubova dobila je još manje, jer je veći ukupan broj onih koji će dobili novac iz budžeta Grada. Najveća promena je u košarci - Konstantin je zamenio Fer-plej na listi klubova od posebnog značaja, pa je time dobio i više novca. Od nove preraspodele profitirao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je i Boks klub Vitez koji ranije nije dobio ništa iz redovnog programa.

Prepolovljeni budžet za sport i kašnjenje sa preraspodelom već su dovoljno mučili niške klubove, a sada ih je dočekala i nova muka - rešenje od 27. maja o preraspodeli stavljeno je van snage i doneto je novo kojim neki od već nezadovoljnih klubova sigurno neće biti zadovoljni.

Nakon, kako kažu u odluci, naknadno konstatovanih grešaka, sačinjen je novi predlog kojim se stari stavlja van snage, a koji je usvojilo Veće 11. juna.

Ovim Zaključkom stavlja se van snage Zaključak Gradskog veća Grada Niša kojim se predlaže Gradonačelnici Grada Niša odobravanje, odnosno neodobravanje godišnjih programa sportskih organizacija, broj 612-3/2021-03 od 27.05.2021. godine - stoji u novoj odluci.

Novac koji se deli klubovima ostaje isti - 188.950.000 dinara, ali se povećao broj klubova koji dobija glavni deo "kolača". Prethodnim rešenjem 67 klubova je dobilo novac za redovne aktivnosti i učešće u domaćim takmičenjima, dok ih sada ima 71, pa se time 42,05 miliona dodatno podelilo.

Profitirali su neki klubovi koji nisu bili ranije na toj listi, poput boksera Viteza, ali i uslovno rečeno "manji" klubovi kojima je simbolično povećan budžet, na štetu onih "većih", poput Radničkog, Naise, Železničara, Mašinca, Studenta ili Odbojkaškog kluba Niš kojima je smanjen budžet i za nekoliko stotina hiljada.

Radnički je umesto 2.189.000 koliko je odlukom od maja dobio za redovne takmičarske aktivnosti, sada spao na 1.889.000 dinara, dok mu je ostao deo od 30 miliona koje je dobio kao klub od posebnog značaja.

Nešto više od 200.000 je umanjen budžet i Železničaru, dok je približno toliko smanjen budžet i OK Niš u odnosu na majsku preraspodelu. Naisa je dobila takođe oko 200.000 manje, dok je Mašinac uskraćen za 220.000.

Sa druge stranje, budžet je značajnije povećan stoneteniserima Železničara, kikbokserima Niša, karatistima Elida i tekvondistima Asteriksa koji su se novim bodovanjem našli u gornjoj grupi klubova, dok su simbolično uvećanje dobili gotovo svi klubovi iz donje grupe.

Novac koji se deli klubovima od posebnog značaja nije menjan, ali jeste lista klubova. Iako su najavili gašenje i pripajanje subotičkom Spartaku, Fer-plej se ranijom odlukom našao na listi prioritetnih klubova, ali je sada odlučeno da ih zameni drugi košarkaški klub koji se takmiči u istoj ligi - Konstantin.

Na osnovu uvida u Odluku Košarkaškog saveza Srbije, broj 384/2 od 24.05.2021.godine, Komisija ima saznanje o davanju saglasnosti Košarkaškom klubu Fer - plej za statusnu promenu, odnosno pripajanje Muškom košarkaškom klubu Spartak iz Subotice, pri čemu bi se Košarkaški klub Fer plej brisao iz članstva Košarkaškog saveza Srbije, što proizvodi i ostale pravne posledice - piše u odluci.

Time je Konstantin dobio 4,5 miliona kao prioriteni klub, pa uz 763.000 koje dobija iz redovnog programa skočio na više od 5 miliona, što je značajno više od prethodne preraspodele.

Ipak, nelogičnostima tu nema kraja - iako su sami konstatovali gašenje Fer-pleja i pripajanje Spartaku, njime je dodeljeno 756.000 dinara iz redovnog programa za, kako stoji, učešće u KLS 2 ligi.

Kompletan spisak i novu odluku Gradskog veća pogledajte na ovom linku, dok je stara odluka dostupna ovde.

Podsetimo, ove godine se u finansiranju sportskih klubova u Nišu desio presedan jer se sa uplatom novca iz budžeta kasni već punih 5 meseci.

Zbog toga su mnogi klubovi na ivici opstanka, posebno RK Železničar, a kao razlozi za kašnjenje navedeni su ostavka bivšeg većnika Branislava Kačara i nepostojanje Komisije za sport.

Novi većnik je izabran krajem marta, dok je Komisija formirana početkom aprila, a odbornik Branislav Jovanović je ukazivao na mogućnost da je predsednik Komisije Nenad Filipović u sukobu interesa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.