Od grada do grada, 1.000 km po 1.000 km

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od grada do grada, 1.000 km po 1.000 km

Nije zlato sve što sija. Ako su Kinezi mislili da će nas impresionirati "šetnjom" od velegrada do velegrada tokom Mundobasketa, malo su se preračunali.

Uspeli su da nam zagorčaju naše oduševljenje zbog dolaska u ovu specifičnu, senzacionalnu i jedinstvenu zemlju i naprave sebi antireklamu.

Očekivali smo da ćemo u pauzi između sjajne košarke uživati u duhu orijenta, ali smo oboje dobili samo na "kašičicu".

Tek dva meča u dva dana na mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde se mi nalazimo, a između toga konstantan ritam hotel, taksi, autobus, metro, voz, avion, potpuno su oduzeli svu draž koje je donelo ovo takmičenje i dolazak u Kinu.

U svega četiri dana prešli smo 2.000 kilometara da bismo se vratili bukvalno na mesto s kog smo krenuli, a čeka nas još 2.000 km do Pekinga i završnice Svetskog prvenstva.

Povratak na jug Kine niko nije želeo, selidba u Šangaj je bio i samim igračima najveći motiv, ali Srbija je navikla da do slave stiže težim putem.

Španci su svima pokvarili planove, kako košarkašima, tako i novinarima i navijačima. Svi su se već videli u tom nadaleko čuvenom Šangaju, ali smo na kraju završili u Donguanu.

Jeste novi grad, ali je dobro poznato okruženje – megalomanska naseobina u kojoj se teško diše, a vazduh se vidi. Donguan je druga "pratilja" čuvenog Gvangdžoua, nalazi mu se sa suprotne strane od sada već dobro poznatog Fošana.

U pitanju je još jedan višemilionski grad (8.000.000 stanovnika) koji je sav prožet parkovima i oblakoderima, ima bogatu prošlost i važno mesto u kineskim istorijskim udžbenicima, a za košarkašku Srbiju je trenutno centar sveta.

Tim Aleksandra Đorđevića se "okliznuo" poseldnjeg dana u Vuhanu pa mora da dobije dve ekipe koje su možda i najviše pokazale na ovom turniru da bi stiglo do prilike da se bori za zlato.

Prva prepreka je sjajna Argentina, koja igra verovatno najlepšu košarku u Kini, ali koja je istovremeno i velika enigma jer su joj najozbiljniji konkurenti u prvih pet utakmica bili desetkovana Rusija te senzacionalna Poljska.

Imaju Argentinci sjajnu ekipu sa Kampacom, Laprovitolom, Brusinom i legendarnim Skolom, a selektor Đorđević najavljuje sličan meč kao sa Španijom.

Mnogo važnije pitanje je kako će Srbija da reaguje posle "šamara" od Španije. Nema sumnje da će on da razmrda ekipu koja je upala u letargiju nakon četiri ubedljive pobede.

Dosta toga nije štimalo protiv "Crvene furije", štaviše, neki segmenti igre teško da ikad više mogu biti gori. Sami igrači su to istakli posle poraza, svesni da su podbacili, pa očekujemo snažnu reakciju.

Nažalost, porodična tragedija Vase Micića je emotivno razorila ekipu, ali njegova hrabra odluka da ostane u Kini će sigurno uticati i na ostatak tima.

Utorak će stoga biti višestruko emotivan dan, dan koji bi mogao da bude prekretnica za ovaj tim i ceo šampionat.

Dodatni motiv "Orlovima" biće i borba za Olimpijske igre 2020.

Poznato je pet učesnika kao najboljih ekipa sa svojih kontinenata – SAD, Argentina, Australija, Iran i Nigerija.

Preostale su još dve evropske karte, a pet je pretendenata. S obzirom na parove četvrtfinala, Srbija je u sjajnoj poziciji.

Pobeda nad Argentinom bi mogla lako da bude dovoljna za overu "vize" za Tokio.

Relano je očekivati da Španija nadigra Poljsku, dok su Francuzi i Česi u nezavidnoj situaciji zbog duela sa favorizovanim SAD i Australijom.

Meč između Srbije i Argentine igra se u utorak od 13 časova po našem vremenu u Donguanu. Pobednik će na boljeg iz duela između SAD i Češke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.