Memorijalni turnir u čast Slobodana Bobana Jankovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2020, 23:09

Memorijalni turnir u čast Slobodana Bobana Jankovića

Memorijalni turnir u košarci i košarci u kolicima održan je u Novom Kneževcu, u znak sećanja na legendarnog košarkaša Crvene Zvezde Slobodana Bobana Jankovića. Cilj ove manifestacije jeste promovisanje aktivnog učešća osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, negovanje sportskog duha, kao i empatije i altruizma, poručuju organizatori.

Pored mlađih kategorija, na ovom turniru snage su odmerili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i reprezentativci Srbije u košarci u kolicima. Oni su pobedili u meču protiv tima "Dunav" iz Apatina. Rezultat je bio 39: 33.

"Stvarno fantastična stvar što neko razmišlja o osobama sa invaliditetom koji su bili nekad sportisti. Mogu vam reći čak i da je Boban Janković u periodu od 2003 – 2004. godine bio i predsednik Saveza košarkaša u kolicima. Divan povod, za nas značajna Manifestacija zbog predstojećeg Evropskog prvenstva na koje nažalost još uvek nismo krenuli u pripreme zbog ovog dešavanja sa pandemijom", kaže Željko Ćirković, kapiten reprezentacije Srbije u košarci u kolicima.

"Ovo može da bude izlaz za mnogo osoba sa invaliditetom da izađu iz svojih kuća i da se posvete jednom ovako atraktivnom sportu koji je, baš kao što košarka zatvara Olimpijske igre, tako košarka u kolicima zatvara Paraolimpijske igre. To je jedan interesantan sport i želimo da u što više mesta u Srbiji pokažemo šta ovi momci znaju", ističe Vladimir Kuzmanović, predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije.

Za reprezentaciju Srbije u košarci u kolicima igrao je i Draženko Mitrović. On je ostvario izuzetne rezultate kako u košarci, tako i u atletici, vlasnik je svetskog, evropskog i paraolimpijskog rekorda u bacanju diska.

"Što se tiče moje poruke osobama sa invaliditetom, moraju da se pokrenu, moraju jednostavno da izađu iz kuća, da se pronađu u bilo kojoj sferi života, nije to samo sport. Moraju da pokušaju da budu pre svega sebi što korisniji, pa onda i celom društvu", kaže Mitrović.

Košarkaško takmičenje deo je projekta "Mladi ruše predrasude", koji realizuju lokalna uprava i Kancelarije za mlade.

Radovan Uverić, predsednik Opštine Novi Kneževac, podseća:

"Novi Kneževac je, podsetio bih, jedna od četiri opštine u Vojvodini koja nema halu. Trenutno smo završili građevinski projekat hale u Novom Kneževcu i nju će moći da koriste i osobe sa invaliditetom, tako da se nadam da ćemo u buduće biti u mogućnosti da organizujemo i takmičenja osoba sa invaliditetom, pa naravno i košarkaša u kolicima.

Ovom prilikom, otkrivena je i memorijalna tabla posvećena Slobodanu Bobanu Jankoviću. Njegovo ime nosiće i košarkaški teren u Novom Kneževcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POČAST KOŠARKAŠKOM ASU: Sportski tereni u Novom Kneževcu nose ime Zvezdine legende Bobana Jankovića (FOTO)

Izvor: Kurir, 13.Sep.2020, 16:33

Opština Novi Кneževac i Кancelarija za mlade organizovale su na sportskim terenima na Smiljevači, memorijalno okupljanje sportista i sportista sa invaliditetom „Slobodan Boban Janković“ u okviru projekta „Mladi ruše predrasude“. Tom prilikom predsednik Opštine dr Radovan Uverić i predsednik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.