Izvor: RTS, 20.Sep.2021, 18:14

Komemoracija Dudi Ivkoviću, emotivni oproštaj Obradovića i Danilovića

Dušan Ivković je bio gospodin, trener, učitelj, mentor, čovek koji brzo misli i čovek sa darom da usreći druge ljude i bez njega srpska i jugoslovenska košarka ne bi bile iste, rekli su govornici na komemoraciji našem proslavljenom treneru u Skupštini Srbije.Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović emotivno se oprostio rečima da je ponosan što mu je za života rekao da ga voli. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Savez ne bi bio to što jeste bez Dude, kao i srpska, evropska i svetska košarka", rekao je on.

"Košarka je bila njegov život, ponosan sam što sam mu za života rekao da ga volim, poštujem i celog života ću ga voleti, kao i njegovu familiju. U poslednje vreme nije prošao dan a da se ne čujemo. Pre svake bitne odluke u košarci i životu, savetovao sam se s njim. On će uvek biti moj selektor, kao drugi otac, iznad svega će ostati moja ljubav prema njemu, neka mu je slava i hvala", rekao je Danilović.

Trener Partizana Željko Obradović, kum, igrač, potom i saradnik Dude Ivkovića istakao je da je otišao čovek "koji mu je bio sve".
"Njegovo nasleđe je ogromno, pomagao je igračima da budu ljudi. Duda me je pozvao u reprezentaciju 1988. godine, imao je veliko poverenje u mene, naučio me je da utičem na mlađe igrače. Smisao za humor mu je bio neverovatan. Imao sam veliku tremu da mu saopštim da neću više igrati košarku i da ću biti trener, a on me i tada relaksirao", rekao je Obradović.
Pre izvesnog vremena, dao mi je najveći kompliment u životu, rekao mi je da imam neverovatnu intuiciju, dodao je Obradović.
"Duda je imao brze misli i reakcije, ponekad bi prenaglio, ali je uvek bio spreman da se izvini. Kada je 1992. godine Partizan izbacio Knor, kada smo prošli na fajnal-for, tada smo u četiri ujutro pričali o košarci i rotacijama u odbrani. Potom me je pozvao da budem pomoćnik u reprezentaciji, tri godine smo, zahvaljujući njegovoj organizaciji, igrali u Grčkoj i ostali smo tim uprkos sankcijama."
"Ostavio je veliki trag u Grčkoj, postali smo počasni građani Atine i Pireja. Šokirala me je vest o njegovoj smrti, obavio sam trening, pokupio sam sina, koji nije bio tužniji u životu, i otišli smo do Nene i dece. Moja deca su ga obožavala, bio je poseban čovek", poručio je Obradović.

Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da je ponosan što je Srbija imala takvog čoveka i da, iako je fizički otišao, nikada nije otišao iz Srbije, niti će ga Srbija zaboraviti. 
"Bio je istovremeno i veliki gospodin i beogradski mangup i uvek je držao ne samo do sebe, već i do drugih", rekao je Vučić i dodao da je, iako se nisu slagali oko mnogih stvari, Ivković na njega ostavio utisak ozbiljnog i posvećenog čoveka. 
U ime SD Radnički od Dude se oprostio predsednik Saša Jovičević.
"Pre Dudinog povratka, Radnički je bio osuđen na propast. Duda je bio hrabar čovek i uhvatio se ukoštac sa problemima. Ostaćemo lojalni Radničkom, lojalni Dudi i nećemo ga razočarati", rekao je Jovičević.
Od Dušana Ivkovića oprostio se i Predrag Pantović, prijatelj porodice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.