EKSKLUZIVNO! SD sa Brnabić u Kini: Otvorena Košarkaška akademija Marine Maljković u Šangaju! KINEZI ODUŠEVLJENI (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO! SD sa Brnabić u Kini: Otvorena Košarkaška akademija Marine Maljković u Šangaju! KINEZI ODUŠEVLJENI (FOTO/VIDEO)

Besplatni treninzi za devojčice iz najmnogoljudnije zemlje na svetu.

U Baošan distriktu, u Šangaju, danas je svečano otvorena košarkaška akademija Marine Maljković, u kojoj će devojčice iz Kine, poput svojih vršnjakinja u Srbiji, moći besplatno da treniraju košarku.

Marina Maljković, koja je sa ženskom reprezentacijom Srbije osvojila zlato na Evropskom šampionatu u Budimpešti 2015. i bronzu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Olimpijskim igrama u Riju godinu dana kasnije, uživa veliku popularnost i poštovanje u Kini, gde trenira ženski košarkaški klub Šangaj Baošan Dahua.

Akademiju su danas svečno otvorile Marina, premijerka Srbije Ana Brnabić i predstavnici Baošan distrikta.

Maljković je istakla da joj je puno srce što su u Kini, u Baošanu, kao i u Srbiji, prepoznali značaj sporta i njegovog razvoja, posebno ženskog, jer, kako kaže, medalja je ista - i muška i ženska.

Marina, koja radi u Kini, ali je pre nekolikovdana došla u Srbiju da saopšti spisak reprezentacije za predstojeće takmičenje, odmah zatim se vratila u Šangaj, zbog otvaranja akademije, pa nije ni čudo što u Kini ima status zvezde.

Ona skromno kaže da samo radi svoj posao, kao i svuda gde je trenirala, u Srbiji, Francuskoj, Turskoj, sada u Kini…

- Moja ljubav prema košarci se ne menja. Nisam ja zvezda, važno mi je da moja ekipa pobeđuje i da decu usmeravano na pravi način, da se bave sportom, da razvijaju ljudske vrednosti i da što više dece ima pravo i priliku da se bavi sportom bespplatno, da njihovi roditelji nemaju izgovor zbog članarine, već da ih usmere na sport - rekla je selektorka ženska reprezentacije Srbije.

Priznaje da je bila prijatno iznenađena koliko Kina ulaže u žensku košarku.

- Ovo je važno i zbog prijateljstva Srbije i Kine i moja ideja u sportu je da imamo švvo više kineskih ekipa koje bi dolazile u Srbiju, kao i da naši kvalitetini sportisti dolaze u Kinu - rekla je Marina Maljković.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Maljković na svemu što radi za Srbiju i što zemlju predstavlja na pravi način.

- Ovo pravi razliku između Srbije i ostalih zemalja, Sportisti i sportski radnici su najbolji ambasadori Srbije. Hvala Vam od srca na svemu što radite, što verujete u srpsko kinesko prijateljstvo. Zato i jeste zvezda ovde - rekla je Brnabić.

Dodala je da Srbija nikakvim novcem ne bi mogla da plati za promocju zemlje, kakvu svojim radom pravi Marina Malkjković, koja dovodi kineske timove na pripreme u Srbiju, jer su, kaže premijerka, to stvari koje će nam se u budućnosti višestruko vratiti.

- Nije mogao da postoji lepši način da uspešnu posetu Kini privedemo kraju. Imali smo odlične političke razgovore, kao i vrlo dobre ekonomske sastanke. Svim tim smo još više učvrstili čelično prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Kine - rekla je Brnabić.

Kakva god bile politika i ekonomija u budućnosti, veze koje danas uspostavljate sa ovom decom i porodicama zauvek će oštati most između Srbije i Kine, poručila je premijerka Marini Maljković.

- Marina je nama u Srbiji donela mnogo sreće, radosti i ponosa i sigurna sam da će tu sreću i radost doneti vama i vašem klubu - rekla je Brnabić.

Akademija je svečano otvorena u sposrtkoj hali u Baošanu, koji se prostire na 81.562 kvadrata, a sagrađena je na osnovu NBA standard. U njoj se igraju utakmice košarkaške ženske lige Kine.

Gosti iz Srbije imali su priliku da pristustvuju treningu devojčica iz Kine, u dve grupe, za mlađe od šest do 10 godina i za starije od 10 do 14 godina.

Specifičnost programa su i časovi engleskog jezika, na kojima devojčice uce košarkašku terminologiju engleskom, što je praksa i u Srbiji i sada u Kini.

Pokret za žensku košarku, odnosno, program besplatne škole košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, Maljković, sa uspehom sprovodi u Srbiji od 2105. godine.

Do sada se u Baošangu prijavilo oko 450 devojčica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.