Beogradski Prajd, košarka, bizarna Nobelova nagrada i novi Ajfon - šta nas čeka ove nedelje

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski Prajd, košarka, bizarna Nobelova nagrada i novi Ajfon - šta nas čeka ove nedelje

Ljudska prava, sport i privreda... Pred vama je pregled događaja koji bi mogli da nedelju učine zanimljivijom.

Pred nama je još jedna radna nedelja, a BBC na srpskom vam donosi spisak događaja na koje bi trebalo da obratite pažnju narednih dana.

Počinje završna faza takmičenja na Svetskom prvenstvo u košarci u Kini na kojem reprezentacija Srbije slovi za glavnog favorita, uz američku reprezentaciju.

Posle četiri uzastopne pobede, selekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju predvodi Aleksandar Đorđević doživela je i poraz u grupi od Španije.

I upravo taj poraz od "Crvene furije" značio je da je Srbija sa drugog mesta u grupi otišla u četvrtfinale gde je očekuje duel sa Argentinom u utorak.

Beogradska "Nedelja ponosa" trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom pod sloganom "Ne odričem se".

U okviru "Nedelje ponosa" biće organizovano više događaja, a u centru pažnje trebalo bi da budu LGBT porodice, kao i najugroženije grupe unutar zajednice, tvrde organizatori.

Zahtevi učesnika Prajda ostali su isti kao i prošle godine - usvajanje Zakona o registrovanju istopolnih zajednica i Zakona o rodnom identitetu.

Nastavljaju se razgovori predstavnika sindikata, poslodavaca i ministarstva rada i finansija o minimalnoj ceni rada.

Dogovor o minimalnoj ceni rada treba da bude postignut do 15. septembra.

Ukoliko ne dođe do dogovora, očekuje se da će Vlada odlučiti koliko će iznositi minimalna cena rada koja će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.

Sadašnji iznos minimalca u Srbiji je 27.890 dinara, a sindikati traže da bude 33.000. Poslodavci pristaju da sa povećanjem to bude tačno 29.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima minimalac u Srbiji prima 350.000 hiljada zaposlenih. Međutim, sindikati tvrde da je taj broj oko 400.000.

Pred Evropskim sudom za ljudska prava biće održano saslušanje u slučaju sukoba u Ukrajini.

Ovaj slučaj obuhvata više od 4.000 tužbi koje se tiču nasilja, progona pojedinaca na Krimu, kao i obaranja malezijskog aviona MH17 iz 2014.

Slučaj uključuje i navodnu otmicu tri grupe dece iz istočne Ukrajine i njihovo privremeno prebacivanje u Rusiju u periodu od juna do avgusta 2014.

Kompanija Epl predstaviće nove proizvode u teatru Stiv Džobs u mestu Kupertino u Kaliforniji.

Prošle godine je Tim Kuk, izvršni direktor kompanije, predstavio nove verzije modela Ajfon Iks.

Pored pravih Nobelovih nagrada, od 1991. godine tradicionalno se dodeljuje i satirična verzija ovih priznanja.

To je IG Nobelova nagrada, a ceremoniju organizuje humoristički magazin Annals of Improbable Research (AIR) u saradnji sa nekoliko studentskih grupa sa Harvard univerziteta.

Nagrade se dodeljuju za bizarna i smešna naučna dostignuća koja "prvo zasmejavaju ljude, a onda ih teraju na razmišljanje".

Priznanja "pokrivaju" razne oblasti - nauku, medicinu, tehnologiju...

Zanimljivo je da dobitnici nagrada na ceremonijama imaju ograničeno vreme za govor, a štoperica u ruci drži osmogodišnja devojčica.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradski Prajd, košarka, bizarna Nobelova nagrada i novi Ajfon – šta nas čeka ove nedelje

Izvor: Danas, 09.Sep.2019

FonetBogdan Bogdanović je najefikasniji igrač Srbije u dosadašnjem toku Mundobasketa Pred nama je još jedna radna nedelja, a BBC na srpskom vam donosi spisak događaja na koje bi trebalo da obratite pažnju narednih dana. 1) Svetsko prvenstvo u košarci Počinje završna faza takmičenja na Svetskom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.