Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otišao je veliki Varaja

Oni koji u tom vremenu nisu bili ni rođeni teško će shvatiti, a još će teže zaboraviti one generacije koje su imale sreću svjedočiti majstorijama pod obručima Žarka Varajića.

U legendu je otišlo jedno od najvećih imena ne samo eks-jugoslovenske košarke, nego i evropske. Još mnogo će vode proteći Zetom kroz njegov rodni Nikšić dok se ne pojavi onaj koji će stići i prestići i danas aktuelnog apsolutnog rekordera Evrolige. U finalu 1979. godine je sa kapitenskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << trakom predvodio Bosnu protiv Emersona na putu do prve evropske titule za jugoslovensku klupsku košarku u konkurenciji muškaraca. Bez trojki je te magične noći u Grenoblu popularni Varaja ubacio 45 poena, a po nekim proračunima rađenim u vezi sa promjenom pravila, računica kaže da bi Varajić ubacio između 56 i 58 poena. Pritom je te noći pogodio samo 17 slobodnih bacanja.

Iako spadam u generaciju koja je u to slavno vrijeme sarajevskih "studenata" tek dolazila na svijet, nemoguće je bilo odrastati u gradu podno Trebevića i ne znati za legende i legendu. Prošle su decenije, ali u "Skenderiji" koja danas nosi ime velikog Mirze Delibašića kao da i danas sa tribina odjekuje navijačka pjesma "Šta će nama Kića, šta će nam Praja, kada nama igraju Mirza i Varaja". Nakon Kinđeta, Dine Bilalovića i Sabita Hadžića otišao je još jedan zbog kojeg su mnogi prvi put otišli na utakmicu, počeli trenirati i postajali veliki igrači. Danas dobru košarku sve manje gledamo uživo i sve više putem TV ekrana. Idoli mladima su sve više ljudi čija imena čak ne možemo sa sigurnošću reći da izgovaramo pravilo. Djeca nam košarku igraju na mobilnim uređajima, dvorane su prazne, kao i duša u kojoj će ostati žal za vremenima kada smo bili najbolji u Evropi.

Zbog datuma rođenja nikad ga nisam gledao uživo, ali sam imao sreću da me posao spojio sa Žarkom Varajićem. Te 2016. godine bio je predsjednik žirija Izbora najboljeg sportiste BiH. Prihvatio je funkciju bez dileme, a jedino njegovo pitanje bilo je: "Kako ste se mene sjetili", na što je dobio odgovor: "Vas je teško zaboraviti". U Sarajevu mi je te godine u pauzama nakon sjednica pričao o danima slave. Rastali smo se uz njegov poziv da obavezno dođem i budem njegov gost u Beogradu. Počivaj u miru, legendo!
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.