MIRAN PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: Kosovošvic - logor u 21. veku (FOTO I VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2018, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIRAN PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: "Kosovošvic" - logor u 21. veku (FOTO I VIDEO)

Tačno u podne ispred menze izveden je performans sa logorom u 21. veku, kojim se aludira na to kako će izgledati život Srba na Kosovu i Metohiji ukoliko odluka Prištine ostane na snazi KOSOVSKA MITROVICA – Nerazumno uvođenje taksi od 100 odsto na sve proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bilo je i u četvrtak povod okupljanja studenata Prištinskog univeziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su tačno u podne, ispred studentske menze, organizovali performans „Kosovošvic“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Improvizovanim logorom, ograđenim bodljikavom žicom, želeli su da prikažu kako će izgledati život Srba na Kosovu i Metohiji ukoliko se nastavi sa naplatom takse. - Današnji performans pod nazivom „Kosovošvic“ ima za cilj da pokaže da mi živimo u jednom koncentracionom logoru sa ograničenim pravom na kretanje, ishranu, pravo na slobodu govora na srpskom jeziku. Mi smo istrajni i jedinstveni u nameri da na miran, civilozovan i kulturan način pokažemo da mi nismo agresivni kao vlasti u Prištini, već ljudi koji se na Gandijevski način bore za svoje prava - rekao je za „Novosti“ predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović. PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Studenti igrali košarkašku utakmicu vezanih ruku (FOTO+VIDEO) Nastavak mirnih protesta sve dok se ne ukine sramna odluka o naplati takse koju je donela Priština najavio je i predsednik SKONUS – a Milan Savić. On je istakao da su studenti performansom „Kosovpšvic“ predstavili jedan koncentraciono logor u 21. veku kojim se aludira na to kako će izgledati život Srba na Kosovu i Metohiji ukoliko ova odluka Prištine ostane na snazi. - Nastavićemo mirne proteste sve dok se neko u međunarodnoj zajednici ne seti da ovde, kao svuda u svetu, žive obični i normalni ljudi, da imamo pravo na život, a koje nam oni uskraćuju time što ćute. Oni ćute, ili ih tiho prisiljavaju što ne daje rezultate, a mi patimo i zato ćemo se boriti za ono što nam je zagarantovano međunarodnom poveljom o ljudskim pravima, a to je pravo na hleb - rekao je Savić.Performans „Kosovošvic“ predstavio je petoro Srba koji su bili uhapšeni „zato što su jeli plazmu, pili mleko, čitali knjige,slobodno se kretali i studirali„. Ostali su na leđima nosili bele papire na kojima je pisalo „Srbin kriv“ i bele trake oko ruku sa natpisom „Srbin“. Performans je zavšen tako što je „logorašima“ kroz žicu podeljen hleb.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Studenti: Protest zbog taksi, život kao u žici

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Dec.2018

Studenti Prištinskog univeziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizovali su danas ispred studentske menze, performans s improvizovanim logorom ograđenim bodljikavom žicom, čime su želeli da prikažu kako će izgledati život Srba na Kosovu ako se nastavi sa naplatom nedavno uvedenih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.