Zukorlić: Između morala i politike

Izvor: B92, 24.Okt.2012, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Između morala i politike

Beograd -- Muftija IZuS Muamer Zukorlić kaže za B92 da je, uprkos činjenici da je učestvovao na izborima i u Srbiji i BiH, njegova politika principijelna.

Foto: Tanjug, Arhiva

Zukorlić je u maju bio kandidat za predsednika Srbije, a potom je u avgustu uzeo ličnu kartu Srebrenice i učestvovao na tamošnjim izborima.

"Kandidatura za predsednika Srbije bila je politički čin, a u Srebrenici - moralan", istakao je on.

Zukorlić je, gostujući u emisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Kažiprst" na B92, naveo da je njegova kandidatura za predsednika bila bitna za Srbiju.

O knjizi "Fenomen muftija"

Govoreći o knjizi akademika Muhameda Filipovića "Fenomen muftija", Zukorlić je rekao da je "počastvovan činjenicom da se jedan od najvećih bošnjačkih i balkanskih intelektualaca odlučio za takav naslov". "Akademik Filipović smatra da sam ja, koristeći se pojačanom političkom retorikom, učinio iskorak u punoj emancipaciji bošnjačkog naroda. Politika nije problem za islam. Ipak, političnost islama treba sačuvati od dnevno-političke eksploatacije", kazao je on. Upitan da li uspeva o tome, odgovorio je: "Trudim se. Mislim da značajno uspevam u tome, jer je moja politika principijelna".

"Uspeo sam da uprkos svemu pokažem da je moguće biti jedan neuobičajeni kandidat za predsednika. To je potvrda mogućnosti da se izađe iz klišea. Bilo je to i osveženje za političku scenu Srbije. Moji motivi bili su vezani za bošnjačku zajednicu i narod – hteo sam da ujedinim birače kroz svojevrstan program", objasnio je on.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji je izrazio sumnju u tačnost izbornih rezultata.

"Masovno sam pokraden i ne želim da se na to vraćam, jer gubi na vrednosti. U Sandžaku sam odneo uverljivu pobedu. Ja sam Bošnjak sa najviše glasova, odnosno sa najvećim procentom legitimiteta", naglasio je Zukorlić.

Govoreći o razlozima zašto se kandidovao na izborima u Srebrenici, rekao je da je to bio "moralno civilizacijski čin".

"Obzirom da se radi o promeni mesta boravka, hteo sam da ukažem na zbivanja u Srebrenici, kao poprištu pada ljudske civilizacije krajem 20. veka. Ti izbori su bili mogućnost da oni koji negiraju genocid dođu na čelo Srebrenice. To je bio moj glas protiv toga", kazao je on.

Zukorlić je pozvao predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića da Islamsku zajednicu tretiraju kao i druge verske zajednice, da decu muslimana tretiraju kao drugu decu i dozvole im da imaju veronauku.

On je naglasio da je "Nikolić, tokom kampanje, imao više koristi od moje političke retorike, pošto je na udaru bio Boris Tadić zbog toga kako se ponašao prema Islamskoj zejednici".

"Očekujem od Nikolića da preduzme sve što je potrebno da se uklone sve nepravde prema Islamskoj zajednici", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.