Vučić Zaevu: Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja

Izvor: RTS, 21.Nov.2017, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Zaevu: Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je tokom susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom da Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja, čija se opredeljenost za dobre odnose i unapređenje saradnje ne dovodi u pitanje.
Kako je saopštila pres-služba predsednika Srbije, Vučić je iskazao podršku Srbije na evropskom putu.

Vučić je istakao da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a Makedonija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << članstvo u NATO-u, ali da je neophodno da svaka zemlja poštuje izbor one druge.
Vučić i Zaev su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i evropskom putu, koji je opredeljenje obeju zemalja.
Srpski predsednik je ukazao na to da zajednički cilj i najveći interes obema zemljama treba da budu mir i stabilnost u regionu, kao i to da je Srbija otvorena za sve inicijative koje tome doprinose.
Posebno je istakao potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja, kao i povećanja ekonomske saradnje i trgovinske razmene.
Premijer Zaev je rekao da dve strane treba da iskoriste sve mogućnosti da trgovinska razmena dostigne milijardu evra.
Zaev je, s tim u vezi, predložio pojednostavljivanje carinskih procedura na graničnim prelazima, odnosno da carinska procedura obavljena u jednoj zemlji potom važi i u drugoj, što bi smanjilo kolone i ubrzalo protok ljudi i robe.
Predložio je i zajednički nastup građevinskih kompanija obeju zemalja na trećem tržištu, ali i njihovu saradnju na zajedničkim infrastrukturnim projektima.
Kako se navodi u saopštenju, makedonski premijer je iskazao želju Makedonije za transferom znanja iz oblasti digitalizacije, u kojoj Srbija prednjači, kao i iskustva iz procesa evrointegracija. 

Makedonski premijer je poklonio predsedniku Srbije dres Fudbalskog kluba Vardar sa brojem devet i Vučićevim imenom.
Nakon susreta u četiri oka, predsednik Vučić sa saradnicima razgovarao je sa delegacijom makedonske vlade. 
Pre sastanka sa Vučićem, Zaev je u Palati "Srbija" razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić Zaevu: Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja

Izvor: Večernje novosti, 21.Nov.2017

Postignut preliminaran dogovor o zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da se održi krajem februara ili početkom marta naredne godine Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas tokom susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom da Makedonija u Srbiji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.