Vučić: Bez sveobuhvatnog paketa nema sporazuma o KiM

Izvor: RTS, 15.Sep.2018, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Bez sveobuhvatnog paketa nema sporazuma o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da nije moguće da Srbija prihvati sporazum o Kosovu i Metohiji bez sveobuhvatnog paketa za Srbiju. Vučić je istakao da sa velikom željom i očekivanjima putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.
Aleksandar Vučić je, upitan za izjavu agenciji Rojters, prema kojoj traži garancije za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << članstvo Srbije u EU 2025. ako potpiše sporazum sa Albancima, podsetio da je to i ranije, 100 puta, govorio međunarodnoj zajednici.

"Međutim, mi nemamo ni sporazum, ni nacrt, niti predlog" podvukao je Vučić dodajući da treba pustiti da se vode razgovori.
Ukazao je da nije optimista po pitanju sporazuma, ali da će dati sve od sebe da se napravi dogovor.
"Ali, ako neko misli da je moguć sporazum bez sveobuhvatnog paketa, koji bi se ticao budućnosti Srbije, bez dodatne ekonomske pomoći, dramatično bržeg rasta, ne pada mi na pamet", poručio je Vučić.
Vučić je ocenio da je Srbija dobro postavila svoju platformu.
"Ako neko kaže da se radi samo o novcu, naravno da je novac važan, ali pre svega se radi o interesima našeg naroda na KiM, a potom sve drugo što možemo da obezbedimo. Da li je to realno? Nije, ali je nemoguće da prihvatimo sporazum bez sveobuhvatnog paketa", zaključio je Vučić.
"Nadam se dobrim vestima iz Kine"
Predsednik Vučić izjavio je da sa velikom željom i očekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.
"Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i važne vesti za naše građane i dodatno ubrzati rast naše ekonomije", rekao je Vučić posle učešća na srpsko-indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.
Ukazujući na značaj te posete, Vučić je rekao da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za našu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.
Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor. On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partner za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otvorenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.
"Spasli smo Bor", rekao je Vučić i istakao da taj ugovor znači i spas za istočnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac...
Istakao je da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.
Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.
Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.
Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge važne investicije i značajne projekte za napredak Srbije.
Vučić je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za našu vojsku.
Ukazao je i da je "Ikarbus" još jedna uništena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.
Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.
Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znači da smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima. 
Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne računajući Irsku.
"Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge možemo da stignemo i pobeđujemo", rekao je predsednik.
"Neki bi da gaze Ustav Srbije, Sandžak i RS nisu isto"
Predsednik Vučić izjavio je da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sandžak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa izjavama datim u BiH, rekao da su – na njegove reči da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH – obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan verovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak. 
Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsednik. On je podsetio da je Srbija finansirala izgradnju škole, vrtića u BiH, u RS i dali im ime Srbija, a da je tamošnjim političarima rekao da bi i oni mogli da izgrade škole i vrtiće u Novom Pazaru, koliko hoće, i da ih nazovu kako hoće, BiH ili Bosna, ali da nijedne od tih građevina nema, već ih je izgradila Srbija ili njeni prijatelji iz UAE ili drugih zemalja. 
"Sandžak – ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav", naveo je Vučić i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum. 
RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima. 
Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvek jednostavan, imamo, kaže Vučić, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. 
"Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju", rekao je Vučić i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije. 
Vučić kritičarima: Niska cena za PKB, pa što niste vi kupili? 
Predsednik Srbije uzvratio je kritičarima koji kažu da je PKB privatizovan za male pare, pitanjem zašto ga onda nisu oni kupili.
"Što se bunite? Kažete – niska je cena. Što niste kupili vi, pošto ste uspešni biznismeni. Prodavali ste maglu da ste prodavali žvake, a onda smo videli da ste se obogatili za vreme vlasti. Što niste kupili PKB, bila je otvorena tenderska procedura", upitao je Vučić kritičare. 
Rekao je da na ta pitanja nema odgovora, jer, kako kaže, oni lažu: "Mislite da ne bi kupili ovi naši, Miško, Kole, Karić... Svi bi, ali moraju da se daju pare, a ne kao ranije – da daju milion ili dva predsedniku opštine ili nekom drugom da bi platili 50 umesto 200 miliona", istakao je Vučić.
Ukazao je da u slučaju PKB-a novi vlasnik mora dodatno da plati milione za krave, pa na to ima obavezu investicije od 30 miliona, uz raskidnu klauzulu.
"Tu nema igre, država danas traži stvarne pare za svoj narod, a ne da ministri trpaju sebi u džepove, kao što su radili sa Agrobankom, Privrednom bankom i svim ostalima", objasnio je Vučić.
Predsednik Srbije izjavio je da nije do kraja upoznat sa detaljima polemike koja se vodi između televizije N1 i "Telekoma", ali se pita šta je zapravo cilj.
"Valjda treba da uništimo 'Telekom', da bismo se njima dodvorili i da bi oni bili srećni. Nisam do kraja u temi, moram da priznam, ali kad god vidim da su Đilas i Šolak nervozni, znam da je nešto dobro za Srbiju", rekao je Vučić novinarima.
Vučić je rekao da je "Telekom" akcionarsko društvo koje posluje na tržištu i koje mora da se "bori i sa Amerikancima i mnogim drugima da bi opstalo".
Predsednik Vučić rekao je da je advokat Narodne stranke Vuka Jeremića u pravu kada kaže da njega, Vučića, mogu samo silom da sklone sa vlasti.
"Pa, u pravu je", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o toj izjavi i dodao: "Pa ko će za njih da glasa? Kako da me drugačije sruše?". 
"Mi nećemo vlast na silu, već na izborima. Neće ići kako su oni zamislili, mada ne isključujem tu mogućnost", zaključio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne pada mi NA PAMET da prihvatim rešenje za Kosovo BEZ OVOGA: Vučić PODVUKAO GRANICU i poslao jasnu poruku EU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Sep.2018

"Mi nemamo ni sporazum, ni nacrt, niti predlog za KiM!"..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da nije moguće da Srbija prihvati sporazum o Kosovu i Metohiji bez sveobuhvatnog paketa za Srbiju...Pročitajte i:..On je, upitan za izjavu agenciji Rojters, prema kojoj traži garancije za...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

"Bez sveobuhvatnog paketa nema sporazuma o KiM"

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2018, 00:07

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da nije moguće da Srbija prihvati sporazum o Kosovu i Metohiji bez sveobuhvatnog paketa za Srbiju. Vučić je istakao da sa velikom željom i očekivanjima putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju...Aleksandar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.