U petak žreb za redosled predsedničkih kandidata

Izvor: Glas javnosti, 19.Apr.2012, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak žreb za redosled predsedničkih kandidata

BEOGRAD - U trci za novog predsednika Srbije za sada učestvuje 11 kandidata, kojima je Republička izborna komisija potvrdila kandidature, a kakav će biti njihov redosled na glasačkom listiću 6. maja znaće se u petak posle obavljenog žrebanja.

Konačan broj kandidata biće poznat u toku današnjeg dana, a žreb kojim će se odrediti njihov raspored na listiću svetlo drap boje obaviće se sutra u Skupštini Srbije, od 19.15 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sati.

Žrebanje će biti obavljeno tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa upisanim imenom i prezimenom kandidata i nazivom pradlagača, dok se iz drugog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa rednim brojem koji će taj kandidat imati.

Izvlačenje kandidata biće javno, a bubnjevi u kojima se nalaze kugle s listićima su providni. Kugle za žrebanje su neprovidne, a njihov broj je dva puta veći od broja kandidata za predsednika Srbije.

Predviđeno je da kugle za žrebanje izvlače sekretar RIK-a i njegov zamenik, ili lica koja RIK odredi.

Konačan broj kandidata koji će učestvovati u trci za predsednika države biće poznat u toku dana, budući da je još ostalo da se vidi da li će RIK proglasiti kandidaturu Danice Grujičić, koju je dostavio Socijaldemokratski savez.

Za kandidaturu Grujičićeve nedostajalo je oko 3.000 pravno valjanih potpisa građana, a oni su sinoć RIK-u dostavili nedostajuće potpise podrške.

RIK je do sada potvrdila 11 kandidatura za predsednika države.

Koalicija SPS-PUPS-JS prva je, 7. aprila, predala RIK-u potpise za kandidaturu Ivice Dačića za predsedničke izbore, koga je podržalo pravno valjanim potpisima 15.112 građana, a istoga dana i koalicija "Izbor za bolji život", koja je predložila lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, koga je podržalo 16.798 građana.

Kandidat Ujedinjenih regiona Srbije na predsedničkim izborima biće Zoran Stanković, aktuelni ministar zdravlja, čiju je kandidaturu potpisima podržao 12.332 građana, a Demokratske stanke Srbije njen lider Vojislav Koštunica, koga je podržalo 12.771 građanin.

Ispred Srpske radikalne stranke za novog šefa države kandidavana je Jadranka Šešelj, koju je podržalo 15.312 građana, a ispred koalicije "Preokret" lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, kome je podršku dalo 11.006 birača.

Među kandidatima je i lider SNS Tomislav Nikolić, kome je podršku dalo 18.743 birača, zatim Vladan Glišić iz "Dveri", uz podršku 12.733 građana, a proglašene su i kandidature lidera Pokreta radnika i seljaka Zorana Dragišića, sa 11.464 potpisa građana, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, uz podršku 10.468 građana, kao i predsednika SVM Ištvana Pastora, koji je prikupio 12.552 pravno valjanih potpisa.

Za sprovođenje predsedničkih izbora, koji će biti održani istovremeno sa parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim 6. maja, iz tekuće budžetske rezerve biće izdvojeno 1,39 milijardi dinara.

Za finansiranje izborne kampanje predviđeno je 843 miliona dinara, dok je za potrebe RIK obezbeđeno 548 miliona dinara, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Na prethodnim predsedničkim izborima, koji su održani januara 2008. godine, u trci za funkciju šefa države učestvovalo je devet kandidata.

Među kandidatima su tada bili Tadić, Nikolić, Jovanović i Pastor, kao i Jugoslav Dobričanin ispred Reformističke stranke, Velimir Ilić ispred Nove Srbije, Marjan Rističević ispred koalicije Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka, Milutin Mrkonjić ispred SPS i Milanka Karić ispred Pokreta snaga Srbije.

Ukoliko se neko od kandidata predomisli ima mogućnost da se povuče iz izborne utakmice do ponoći.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.