Sve zavisi od odlučnosti za reforme

Izvor: B92, 16.Maj.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve zavisi od odlučnosti za reforme

Beograd -- Srbija ima šanse da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine, ali to će zavisiti od odlučnosti da se nastave reforme, kaže Stefano Sanino iz EK.

"Podržavamo pojačane napore koji se ulažu prethodnih meseci", kazao je zamenik generalnog direktora Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije.

Sanino, prvi šef Misije OEBS-a u Srbiji, kazao je na konferenciji povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10 godina Misije, da očekuje da će 2011. godina biti značajna za proširenje EU.

Kako je naveo, 12. oktobra se očekuje mišljenje o spremnosti za status kandidata Srbije, a do kraja godine i o samom statusu i datumu pregovora.

Očekuje se, takođe, i završetak pregovora o članstvu sa Hrvatskom, a moguće su i neke druge "dobre vesti" iz regiona, poput napretka u rešavanju problema Grčke i Makedonije sa imenom Makedonije i o političkoj stabilizaciji Albanije.

Sanino je, osvrćući se na napredak koji je postignut u Srbiji u prethodnih 10 godina, kazao da mu je cilj angažovanja u Srbiji pre čitave decenije bio da "Srbija postane dosadna zemlja, u kojoj nema svakog dana problema kojim se treba baviti".

Kako je ocenio, taj cilj još nije postignut, a pitanje je da li će i biti u potpunosti, ali je ostvaren napredak i trend je pozitivan.

Sanino je naveo da se uskoro očekuje rešavanje jednog od problema na koji je OEBS ukazivao, promene načina izbora narodnih poslanika.

On je naveo da su u Srbiji dosta veliki problem bili i odnosi sa Crnom Gorom, kao i rešavanje problema na jugu Srbije. Rešavanje problema na jugu Srbije je veoma teško, ali daje rezultate, kazao je on.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.