Odnosi Hrvatske i Srbije slojeviti

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Hrvatske i Srbije slojeviti

Zagreb -- Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Jandroković kaže da je hrvatska strana zainteresovana da odnose sa Srbijom učini što kvalitetnijim i sadržajnijim.

On navodi da je sa beogradskog foruma Srbija -EU poslata poruka da je Srbija snažno zainteresovana za evropsku perspektivu i članstvo u Uniji.

Jandroković je rekao da je tom prilikom čuo dosta zanimljivih informacija o tome kako Srbija sprovodi reforme.

"U tome ima punu podršku Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je svakako najvažnije šta će Srbija činiti sama", kazao je Jandroković, dodajući da Hrvatska "može pomoći svojim iskustvom, svojim znanjem i svim što smo kroz proces pregovora naučili".

Pomoć Srbiji nije završila predavanjem CD-a s prevodom pravne tekovine, kazao je on i dodao da je to "jedan važan korak, ali ne dovoljan".

"Srbija mora da prođe reforme kroz koje je Hrvatska prolazila svih ovih godina. Pregovarački proces je vrlo složen i zahtevan i mi stojimo na pomoći sa svim informacijama koje su potrebne, savetima, iskustvima i u tom delu možemo ostvariti dobru saradnju", rekao je Jandroković.

Na pitanje kako vidi odnose dve zemlje u situaciji kada iz Zagreba i iz Beograda stižu reagovanja na pojedine izjave zvaničnika one druge zemlje, Jandroković je odgovorio da su "odnosi između Srbije i Hrvatske slojeviti".

"Oni imaju svoju dinamiku koja je pozitivna i tu ima uspona i padova, ali kad bi danas govorili od tom odnosu, mora se reći da su oni danas bolji nego što su bili ranije", kazao je Jandroković.

"Utvrdili smo nekoliko važnih područja u kojima možemo izvrsno sarađivati, od privredne i kulturne saradnje, kao i saradnje u okviru EU, a s hrvaske strane smo zainteresovani da odnose sa Srbijom učinimo što kvalitetnijim i sadržajnijim", dodao je Jandroković.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.