Nema novih uslova za članstvo Srbije u EU

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novih uslova za članstvo Srbije u EU

Šef diplomatije Finske Aleksander Stub i ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio izjavili su da su zadovoljni odlukom saveta EU, da je bilo krajnje vreme da se prijava Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU prosledi Evropskoj komisiji na izradu mišljenja i da nema novih uslova za članstvo Srbije u EU.

Ambasador Varikio je rekao da priznaje Kosova i ulazak u NATO nisu uslovi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ulazak u EU.

"Najbolja garancija da se to neće desiti je činjenica da pet članica EU ne priznaje Kosovo i da ima zemalja Unije koje nisu u NATO. To nisu uslovi za ulazak u EU i nikada neće biti. I kada Srbija jednog dana uđe u EU, ostaće suverena država. Odluke koje će uticati na život građana Srbije i dalje će se donositi u Beogradu", istakao je Varikio u intervjuu današnjim "Večernjim novostima".

U intervjuu tom listu je finski ministar Stub rekao i da su njegovi predlozi imali uticaj na odluku Saveta ministara EU, naglasivši da je ova odluka potvrdila i učvrstila put Srbije ka EU.

"Veoma smo teško radili na tekstualnom delu odluke, kojem je na kraju bio potreban mali dodatni podstrek da bi se učinio pozitivnijim. Tako sam napravio određene predloge unutar teksta, koje su ostale zemlje prihvatile i koji su, možda, imali mali uticaj na odluku. Bio je to mali i skroman doprinos", rekao je Stub.

On je objasnio da je izbacio nekoliko negacija iz teksta i doveo ga, kako je rekao, u pozitivniju formu.

"Siguran sam da je to pomoglo da se, prvenstveno, pronađe sporazum, a zatim i da se tekst usmeri u pravcu u kojem sam to lično želeo", dodao je šef finske diplomatije.

Ambasador Varikio je naglasio de je Italija ubeđena da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom i da je zadovoljna svim onim što vlada srbije i druge institucije svakodnevno čine kako bi se preostali optuženici našli tamo.

On je rekao da izbori na Kosovu neće odložiti dijalog Beograda i Prištine i da EU nije dala rok za hapšenje Ratka Mladića.

"Italija podržava vaše napore i zalaganja, to je nešto što treba zajednički da uradimo. Njihovo (preostaloh haški begunci) pronalaženje i hapšenje je u interesu svih nas", sodao je Varikio.

Italijanski ambasador je kazao da Italija ima važnu ulogu i u Beogradu i u Prištini, dobro znamo region i asistiraće i ohrabrivati, ali je veoma važno da Brisel bude glavni medijator.

"Dijalog je deo procesa koji će omogućiti da ceo zapadni Balkan uđe u EU i ideja je da se najpre počne s nekontroverznim temama", rekao je Varikio."Pozdravljamo ideju predsednika (Borisa) Tadića da dijalog možda otvore razgovori o nestalima i drugim važnim pitanjima koja se tiču života običnih ljudi sa tog prostora".

On je dodao da je podrška UN, kao i drugih velikih svetskih "igrača" dobrodošla, ali je EU ta koja će trasirati dijalog i za njega preuzeti punu odgovornost.

Varikio je najavio skoru posetu italijanskog premijera Silvija Berluskonija Beogradu i istakao da aktivnosti "Fijata" u Kragujevcu teku po planu i da je cilj da do 2012. u Kragujevcu godišnje iz fabrike izađe 200.000 automobila.

Varikio je istakao da nasilje navijača u Đenovi i međusobne kritike ko je kriv za propuste u organizaciji fudbalskog meča Srbija - Italija nisu nimalo narušili odnose dve države.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.