Nastavak snažne podrške pristupanju Srbije EU

Izvor: NTV.rs, 29.Jun.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak snažne podrške pristupanju Srbije EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu za pomoć i podršku koju je EU dala Srbiji povodom katastrofalnih poplava i ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU prioritetni zadatak Vlade Srbije. Barozo poručio da će EU nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama.
Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom u palati „Srbija“ rekao da smo svesni i da znamo da je bezbroj obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << pred nama, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca ali će ih doneti za tri godine i da moramo da te reforme preduzmemo i obavimo ako hoćemo da budemo evropsko društvo.
„Srbija jeste ozbiljno i duboko posvećena radu koji treba da je ne samo održi na evropskom putu već približi punoproavnom članstvu u EU“, rekao je Vučić.
Kako je dodao, mi znamo gde nismo obavili svoj posao kako treba a Barozo je svoje primedbe izneo „na prijatan način, mnogo prijatniji“ nego što ih, kako je premijer naveo, on sam iznosi.
Vučić je i pokazao novinarima papir na kojem je zelenom bojom podvučeno ono što je dobro urađeno, žutom ono što nije loše, a crvenom bojom ono što je urađeno katastrofalno.
„Ovo govori o tome koliko ćemo u narednom periodu raditi ozbiljno i odgovorno“, rekao je Vučić koji je naveo da je Baroza zamolio samo za potpunu objektivnost kada se ocenjuje stanje u Srbiji.
Vučić je naveo i da je uprkos političkim teškoćama, činjenici da čekamo da nam nešto padne sa neba, na tome da moramo da menjamo radne navike, uveren da imamo veliku šansu da taj veliki posao završimo u 2018 godini a da je nakon toga sve na EU.
On je dodao i da će Barozo, kome ističe mandat predsednika EK, uvek biti drag gost u Srbiji.
Vučić je izjavio da je po oceni EU najlošije stanje u pet oblasti a posebno u oblasti žiovotne sredine. Vučić je pokazao papir na kojem su crvenom označene oblasti u kojem je stanje loše i naveo: „Imamo pet ovih crvenih, a jedna je posebno crvena…najgore stanje trenutno nam je u životnoj sredini. Tu valjda ništa, ama baš ništa nemamo u skladu sa evropskim standardima – tu kao da smo gađali sve naopačke“, rekao je Vučić.
On je dodao da su među lošima i finansijska kontrola, poglavlje 32 za koje očekuje da bude otvoreno pre kraja godine, zatim poglavlja 23 i 24 vezana za pravosuđe i ljudska prava, poljoprivreda i seoski razvoj. Premijer je je kazao i da smatra da će sa nekima od „žuto obojenih“ oblasti gde stanje i nije tako loše imati veće probleme nego sa nekima od crveno obojenih, ali i dodao da nije na njemu da to procenjuje, već je na EU.
Barozo je da će Evropska unija nastaviti da snažno podržava evropski put Srbije kako bi naša zemlja što pre postala punopravna članica EU. Barozo je rekao da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU sa njom gradi sve snažnije partnerstvo.
„Na sastanku smo govorili o reformama koje Srbija preduzima i koje treba da preduzme“, rekao je Barozo i dodao da pregovori o pristupanju teku veoma dobro.
On je podsetio da je za sada otvoren skrining za 18 od ukupno 35 poglavlja i pozdravio napore koje Vlada Srbije ulaže na učvršćivanju vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih prava kao i reformi državne uprave.
„Jedna od lekcija koje smo naučili iz iskustva drugih zemalja je da proces pristupanja mora da bude transparentan. Članstvo u EU nije napor i želja malobrojnih. U tome treba da učestvuju sve relevantne institucije, skupština, brojna regulatorna tela i organizacije građanskog društva“, rekao je Barozo.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da su obe strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz brojne sporazuime.
„Za nas je rešavanje ovih pitanja prioritet, cela EU smatra da obe strane treba da pokažu odgovornost i spremnost da se primene postignuti sporazumi“, rekao je predsednik Evropskom komisije.
On je dodao da će danas posetiti i Obrenovac, koji je najteže pogođen nedavnim poplavama, da će razgovarati sa građanima i preneti im da će EU nastaviti da podržava Srbiju. Barozo je rekao da EU smatra Srbiju pouzdanom partnerom i stubom stabilnosti i saradnje u jugozapadnom Balkanu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.