MUP: Prijem Kosova u Interpol kršenje međunarodnog prava

Izvor: RTS, 17.Okt.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: Prijem Kosova u Interpol kršenje međunarodnog prava

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović rekla je da bi eventualni prijem takozvanog Kosova u članstvo Interpola predstavljalo kršenje međunarodnog prava, pre svega pravno obavezujuće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
Dijana Hrkalović je razgovarala sa ambasadorima Maroka i Palestine u Beogradu, Muhamedom Belhajom i Muhamedom Nabhanom, koje je upoznala sa stavom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i argumentima Republike Srbije protiv zahteva takozvanog "Kosova" za prijem u članstvo svetske policijske organizacije.
Dodala je da bi time bila prekršena i pravila i procedure Interpola, koja definišu da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u svetskoj organizaciji.
Dijana Hrkalović je ukazala i da bi eventualna odluka o prijemu tzv. Kosova u članstvo Interpola predstavljalo političku odluku i presedan koji bi imao nesagledive posledice za sve članice te međunarodne organizacije, kao i da bi ugrozila ekspertsku prirodu Interpola.
Ona je takođe zahvalila Maroku i Palestini na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.
Ambasadori Maroka i Palestine istakli su principijelni stav te dve države o nepriznavanju tzv. Kosova, dodaje se u saopštenju MUP-a Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tunis i Alžir ne menjaju stav o Kosovu

Izvor: RTS, 17.Okt.2018

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je u razgovoru sa ambasadorima Alžira i Tunisa, Abdelhamidom Šebšubom i Seifom Režebom, da bi eventualni prijem tzv. "Kosova" u članstvo Iinterpola predstavljao kršenje međunarodnog prava i da bi tim činom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.