Đelić: Status neizvestan i u martu

Izvor: B92, 11.Dec.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Status neizvestan i u martu

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Božidar Đelić izjavio je da Srbiji ni u martu nije zagarantovano dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Ako me pitate da li je izvestan status kandidata - odgovor je ne", rekao je Đelić gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji B92, i dodao da će, ukoliko se nastavi na insistiranju da Srbija odstupi od Rezolucije 1244, teško postići dogovor oko regionalnog predstavljanja Kosova.

"Ako se pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne promene neće biti jednostavno dobiti status kandidata ali to ne znači da ne treba da idemo na razgovore", rekao je Đelić.

On je podsetio da, prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije, Savet EU prvi put u istoriji nije uvažio mišljenje Evropske komisije o kandidaturi jedne zemlje. "Ovo je prvi put da ja znam da se ne prati mišljenje Evropske komisije", rekao je Đelić.

"Mi smo došli u petak u Brisel sa uslovima za status kandidata koji su bili ispunjeni i zakoračili smo čak u ispunjavanje uslova za početak pregovora", objasnio je Đelić, dodajući da se međutim ispostavilo da uslovi nisu oni koje je formulisala Evropska komisija.

Đelić je potvrdio da je u petak, zato što do poslednjeg trenutka nije bilo izvesno kakav će biti stav Saveta EU, imao dva govora, jedan kojim se proslavlja dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU, i drugi koji je sadržavao njegovu ostavku.

Prema njegovim rečima, Srbija se borila da formulacija Saveta EU bude da joj se dodeljuje status kandidata a da se u martu potvrđuje, odnosno stupa na snagu.

"Mi smo se borili do poslednjeg momenta i znali smo da je veliki broj zemalja bio spreman da se to pitanje otvori u četvrtak uveče, i zaista Slovenija je otvorila to pitanje i ukazala na štetnost odbijanja dodeljivanja statusa kandidata Srbiji, ali na žalost je mali broj zemalja ostao na svom stanovištu", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, dve zemlje sa najvećim rezervama su Nemačka i Austrija, koje su javno poručile da je na takav stav veoma uticalo ranjavanje njihovih vojnika na severu Kosova.

Đelić je priznao da je taj incident bio "ciničan izgovor" da se Srbiji ne odobri status, ali da je nesporna činjenica da su napadi na nemačke vojnike imali snažan odjek u medijima i političkoj javnosti te zemlje.

"To nije pravično, jer cela konstrukcija počinje od rezolucije usvojene u UN u kojoj je stajalo da dijalog sa Prištinom neće biti uslov za evrointegracije", kazao je Đelić, ali i podsetio da su države "kvinte" na proleće promenile politiku i sve čvršće počele da vezuju Kosovo i evropski put Srbije.

Đelić je rekao da se s proleća videlo da se u diplomatskim krugovima nešto menja. "Tada sam izjavio da ne bi bilo uputno, korisno i racionalno da budućnost jedne nacije zavisi od jednog dila, za koji se znalo da će da bude težak. Ali, u toku proleća, pojavio se jedan broj zemalja čiji se stav promenio i koje su ovaj dil vezivale za evropski put Srbije", rekao je Đelić.

On je poručio da Srbija nema druge mogućnosti osim da nastavi dijalog sa svim činiocima u EU, jer je jedina alternativa zamrzavanje kosovskog konflikta i samoizolacija.

"Imate defetistički pristup koji želi da Srbiju samoizoluje i one koji misle da će tako problemi nestati - to je politika za malu decu. Politika za odrasle je da i pod nepovoljnim okolnostima pokušavate da izdejstvujete najbolje rešenje, a nećete ga dobiti ako prekinete dijalog sa onima koji drže ključ takvog rešenja", objasnio je Đelić.

Tadić ostavku ocenio kao "visokomoralan čin"

Đelić je rekao da je danas razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i da ga je ubedio da odustajanje od ostavke ne bi bilo uputno ni za njega samog ni za vladu i da bi to značilo kršenje date reči.

On je dodao da će premijer Mirko Cvetković već sutra parlamentu dostaviti njegovu ostavku i da će se ona naći na dnevnom redu sledeće sednice skupštine.

"Ja sam u martu javno preuzeo obavezu da ću, ako Srbija na kraju ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU, podneti ostavku i ja sam to uradio. Taj princip odgovornosti bi trebalo da bude najnormalnija stvar", rekao je Đelić, i konstatovao da bi za državu bilo dobro da svako drži zadatu reč.

"Predsednik Tadić je rekao da pozdravlja jedan ovako visokomoralan čin koji ne treba da bude izolovan slučaj", preneo je Đelić reakciju šefa države i dodao: " Ako je to moj doprinos, da se jača princip odgovornosti u našoj politici- onda je to najveći moj doprinos u poslednjih 10 godina".

"Dve vrednosti su za mene ključne: odgovornost i meritokratija i te dve stvari razlikuju uspešne države od neuspešnih", zaključio je Đelić.

Deo poslova koje je obavljao vicepremijer Đelić biće prebačen na Kancelariju za evropske integracije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ðelić: Status kandidata neizvestan i u martu

Izvor: S media, 11.Dec.2011

Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci Božidar Ðelić izjavio je večeras da Srbiji ni u martu nije zagarantovano dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU...Ljajić: Srbija da nastavi evrointegracije (VIDEO)..Ðelić: Neću povući ostavku..File: Sve je u rukama Srbije.."Ako me pitate da li je...

Nastavak na S media...

Kandidatura neizvesna i u martu

Izvor: Beta, 12.Dec.2011, 09:31

BEOGRAD, 11. decembra 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije u ostavci Božidar DJelić rekao je u nedelju uveče da nije izvesno da će Srbija dobiti status kandidata u martu, jer je jedan broj članica EU evropske integracije Srbije povezao s pitanjem Kosova..."U ovom...

Nastavak na Beta...

Božidar Đelić: Ni u martu nam nije zagarantovan status

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Dec.2011

BEOGRAD - "Ako se pozicije ne promene neće biti jednostavno dobiti status kandidata ali to ne znači da ne treba da idemo na razgovore."

Nastavak na SEEbiz.eu...

Stejt department: Srbija napravila značajan napredak na putu ka EU

Izvor: Blic, 12.Dec.2011

Američki Stejt department smatra da je Srbija napravila značajan napredak na svom putu ka Evropskoj uniji i da sada treba da udvostruči napore da bi ispunila zahteve EU i dobila status kandidata u narednim mesecima...Zvaničnik Stejt departmenta, koji nije želeo da mu se navodi ime, dopisniku Tanjuga...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.