Iz Brisela nam stižu dobre vesti?

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Brisela nam stižu dobre vesti?

Beograd -- Srbija bi u sredu iz Brisela trebalo da dobije preporuku za status kandidata, kao nagradu zbog saradnje sa Hagom ocenjuje AFP. Žbogar:Srbija dobija kandidaturu.

Francuska agencija dodaje da se ipak zemlje Zapadnog Balkana mogu nadati samo malim koracima na putu ka EU, jer je proces proširenja veoma spor.

Istovremeno, Tanjug saznaje da je godišnji izveštaj EK o napretku Srbije završen i da je u osnovi pozitivan, ali da preporuka o kandidaturi i početku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora nije formulisana.

Izvori agencije iz Brisela navode da političke konsultacije još traju i da će mišljenje komisije biti sastavljeno u poslednji čas, pred zvanično objavljivanje 12. oktobra.

Žbogar: Srbija će dobiti status kandidata

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar rekao je da veruje da će Evropska komisija u sredu preporučiti da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, a Crnoj Gori predložiti datum za početak pregovora.

"Takva odluka bi za Srbiju bila zaslužena, jer je ispunila obaveze prema Haškom tribunalu predavši (Ratka) Mladića i (Radovana) Karadžića, a to bi joj dalo podsticaj za reforme i rešavanje otvorenih pitanja, uprkos napetostima na Kosovu", ocenio je Žbogar.

Kandidatura Srbije, za koju se verovalo da je gotova stvar, dovedena je u pitanje nakon postavljanja barikada na severu Kosova, odnosno ranjavanja pripadnika KFOR-a.

Agenciji Tanjug u diplomatskim krugovima iznete su procene da su šanse Srbije za povoljnu ocenu dodatno umanjene pošto je Beograd uslovio nastavak dijaloga sa Prištinom rešavanjem situacije na severu Kosova.

Konačan izveštaj biće objavljen 12. oktobra, po završetku posete Roberta Kupera Prištini.

Kad je reč o Izveštaju o napretku naše zemlje, taj dokument, prema diplomatskim izvorima Tanjuga, daje povoljne ocene u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom, borbe protiv organizovanog kriminala i unapređenja regionalne saradnje. Pored toga, pohvalno se ocenjuju i napori Srbije da uskladi svoje zakonodavstvo prema EU standardima.

S obzirom na to da ga sve članice EU nisu priznale, Kosovo se u izveštaju ne navodi kao nezavisna zemlja, već kao "teritorija” u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

U izveštaju se ukazuje i na tešku ekonomsku i bezbednosnu situaciju u pokrajini, a konstatuje se i da Brisel "veoma ozbiljno” uzima optužbe o trgovini ljudskim organima iznete u izveštaju sprecijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

U Luksemburgu je u ponedeljak održano zasedanje Saveta ministara EU na kome se šefovi diplomatija 27 zemalja članica nisu bavili Srbijom.

U izjavi novinarima, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg je rekao da Srbija danas nije na dnevnom redu, ali i dodao da očekuje konstruktivan dijalog između Srbije i Kosova, što je u ovom trenutku, kako je rekao, najvažnije.

Konačnu reč o kandidaturi Srbije će, nakon oktobarske preporuke Evrospke komisije, u decembru dati Savet ministara EU, u kome su predstavnici 27 zemalja članica.

Da bi Srbija dobila status kandidata, Savet treba jednoglasno da usvoji preporuke Komisije.

AFP: Mali koraci zapadnog Balkana ka EU

Kada Evropska komisija u sredu objavi izveštaj o napretku država pretendenata na članstvo u EU, države zapadnog Balkana mogu da se nadaju malim koracima napred, s obzirom na to da postaje jasno da će proces proširenja EU biti veoma spor, navodi se u analizi francuske agencije AFP.

Srbija bi trebalo da dobije neke dobre vesti, odnosno da Komisija preporuči status kandidata za članstvo, navodi agencija, ističući da će Srbija biti nagrađena za hapšenje poslednje dvojice haških optuženika ranije ove godine.

Ipak, nade Beograda da bi istovremeno mogao da dobije i datum za početak pregovora su se u velikoj meri raspršile nakon nedavnih nemira na severu Kosova i odluke da gej parada bude zabranjena.

Iz nacrta izveštaja EK, do čijih delova su novinari uspeli da dođu, vidi se da će Komisija zahtevati da Srbija pokaže "konstruktivniji pristup" prema Kosovu, čiju nezavisnost, proglašenu 2008. godine, Beograd ne priznaje.

Agencija podseća da su Beograd i Priština početkom godine, pod pokroviteljstvom EU, započeli dijalog u cilju rešavanja praktičnih pitanja, ali da je Beograd odložio razgovore zbog nemira na severu, stavljajući do znanja da se neće vratiti za pregovarački sto dok to pitanje ne bude rešeno.

Ovakav stav mogao bi da nanese štetu Beogradu kada države-članice EU budu odlučivale o statusu kandidata krajem godine.

Nemačka je već jasno stavila do znanja da smatra da normalizacija odnosa sa Kosovom predstavlja jedan od uslova, navodi AFP.

I Crna Gora, kandidat za članstvo od decembra prošle godine, trebalo bi da dobije dobre vesti - odnosno datum za početak pristupnih pregovora.

Agencija ističe da je, u okolnostima svetske ekonomske krize koja se u Evropi nastavlja, podrška evropskim integracijama opala u većini zapadnobalkanskih zemalja, iako većina, generalno gledano, smatra da druge alternative nema.

Kada je reč o drugim državama, AFP navodi da se Makedonija, koja je status kandidata dobila 2005. godine, treći put nada da će EK preporučiti početak pregovora o članstvu.

Pregovore blokira Grčka, jedna od članica EU, zbog dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije. Angažman UN u cilju prevazilaženja ovog problema do sada nije dao nikakve rezultate.

Bosna i Hercegovina i Albanija, države koje već dugo muče političke krize koje blokiraju reforme, nemaju, međutim, nikakvih iluzija kada je reč o izveštaju EK, a o tome najbolje svedoče reči jednog od članova albanskog ogranka organizacije Transparensi internešenel: "Biće teško očekivati dobre vesti iz Brisela".

Političari i analitičari u BiH očekuju veoma negativan izveštaj s obzirom na to da zemlja ulazi u drugu godinu bez organa vlasti.

Dalje od vrata EU od Sarajeva je samo Kosovo, ocenjuje francuska agencija, navodeći da Kosovo nije priznalo pet država EU i da prema tome ono ne može ni da podnese kandidaturu za članstvo.

Najviše čemu Priština može da se nada je preporuka za ukidanje viznog režima.

"Najbolji đak" u razredu je Hrvatska, navodi AFP, napominjući da će ova zemlja 12. oktobra dobiti poslednji izveštaj, jer je već zaključila pregovore o članstvu u junu ove godine i u EU bi trebalo da uđe sredinom 2013. godine.

Hrvatska će biti druga država sa ovih prostora koja je ušla u EU, a analitičari sa Zapadnog Balkana smatraju da će posle njenog ulaska proći godine pre nego što se evropskom bloku pridruži još neka zapadnobalkanska zemlja.

Agencija u zaključku navodi mišljenje srpskog diplomate i analitičara Ivana Vejvode, koji radi za nemački Maršalov fond, a koji ističe da čak i mali koraci imaju izuzetno veliki značaj.

"Održavanje tog procesa kretanja ka EU, pa čak i ako se taj napredak meri u milimetrima, veoma je važan za one koji rade na sprovođenju reformi", rekao je Ivan Vejvoda za AFP.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija u EU: Preporuka Komisije još nije formulisana

Izvor: S media, 10.Okt.2011

Završen godišnji izveštaj Evropske Komisije. Kad je reč o Srbiji, mišljenje će biti sastavljeno u poslednji čas, pred zvanično objavljivanje, u sredu 12. oktobra u Briselu. ..Godišnji izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije je završen i u osnovi pozitivan, ali preporuka o kandidaturi...

Nastavak na S media...

Brisel: Preporuka o kandidaturi još nije formulisana

Izvor: Večernje novosti, 10.Okt.2011

Godišnji izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije je završen i u osnovi pozitivan, ali preporuka o kandidaturi i početku pregovora još nije formulisana

Nastavak na Večernje novosti...

AFP: Srbija u sredu dobija kandidaturu

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2011, 00:23

Srbija bi u sredu iz Brisela trebalo da dobije preporuku za status kandidata, kao nagradu zbog saradnje sa Hagom ocenjuje AFP.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.