Fratini: Beč i Berlin koče kandidaturu Srbije

Izvor: S media, 12.Dec.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Beč i Berlin koče kandidaturu Srbije

Na odluku evropskih lidera o odlaganju kandidature Srbije za članstvo u EU uticalo je snažno protivljenje Austrije i Nemačke, čak i više od nedavnih napetosti u odnosima Beograda i Prištine, izjavio je danas bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini.



"Veoma sam razočaran odlukom o odlaganju. To je verovatno jedan od retkih slučajeva da Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU nije uvažio preporuku Komisije, koja je bila pozitivna i za Srbiju i za Crnu Goru", rekao je bivši šef italijanske diplomatije u intervjuu za novinsku agenciju Nova.


Nije samo Kosovo problem, već sama Unija

Kako je ukazao, na tu odluku EU uticala je "sigurno napetost u odnosima s Kosovom", ali još više uticaja imalo je negativno raspoloženje koje su neke zemlje, pre svega Nemačka i Austrija, želele da istaknu uprkos perspektivama za širenje Unije i pozitivnoj dinamici za balkanske zemlje, prenosi agencija Nova.

Petrović: Odluka Saveta EU nije naš poraz

D S S: Srbija do kraja marta priznaje Kosovo

Berlin i Hag tražili odustajanje od Rezolucije 1244

Ešton i File: Radovaćemo se progresu Srbije ka EU

"Očekujem da će u februaru šefovi diplomatija EU dati u potpunosti pozitivnu ocenu i za Srbiju i za Crnu Goru i da će u martu lideri Unije potvrditi tu ocenu", dodao je taj visoki funkcioner stranke Narod slobode bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Đelićeva ostavka - dokaz ozbiljnosti

Komentarišući ostavku potpredsednika vlade Srbije Božidara Djelića, Fratini je ocenio da je ona "dokaz ozbiljnosti".

On je izrazio nadu da bi taj gest potpredsednika srpske vlade "mogao da podstakne uklanjanje svih preostalih sumnji po pitanju puta napretka Srbije".

Najgori scenario koji bi sada mogao da se dogodi u Srbiji je da odlaganje odluke EU o kandidaturi Srbije za mart "koristi ekstremistima i onima koji ne žele priključenje Uniji i koji na taj način ne žele ni dobrobit Srbiji", zaključio je Fratini.

Šta je izjavio predsednik Srbije Boris Tadić povodom evropskog puta naše zemlje čitajte OVDE.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beč i Berlin ključno uticali na odlaganje kandidature Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2011

RIM -..Na odluku evropskih lidera o odlaganju kandidature Srbije za članstvo u EU uticalo je snažno protivljenje Austrije i Nemačke, čak i više od nedavnih napetosti u odnosima Beograda i Prištine, izjavio je danas bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini..."Veoma sam razočaran...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

FRATINI: Veoma sam razočaran

Izvor: Danas, 13.Dec.2011, 00:43

Na odluku evropskih lidera o odlaganju kandidature Srbije uticalo je snažno protivljenje Austrije i Nemačke, čak i više od nedavnih napetosti u odnosima Beograda i Prištine, izjavio je juče bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.